DEM, Ankara’da aday çıkarıyor, İstanbul belirsiz

CHP ile DEM Parti önceki gün görüşmüş ve yerel seçimlere dair konuştuklarını açıklamıştı. İki partinin komisyonlarının çalışacağına dair karar alınan toplantıdan bir gün sonra DEM Parti yedi ilde aday çıkaracaklarını duyurdu.

Siyaset 13 Ocak 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Önceki gün DEM Parti eşbaşkanları, CHP lideri Özgür Özel'i parti binasında ziyaret etmişti.

Yerel seçime 11 hafta kaldı. Partiler adaylarını belirlemeye çalışıyor. Bu aşamada CHP ile Kürt siyasi hareketinin partisi DEM işbirliği arayışında. Bu amaçla parti yönetimleri arasında önemli bazı görüşmeler oldu ama dün DEM Parti CHP ile işbirliği arayışları olduğunu doğruladı ancak henüz bir anlaşma yapılmadığını söyledi. DEM, CHP açısından önem taşıyan bazı büyükşehirlerde kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı bile. Bu şehirler arasında Ankara, Antalya ve Bolu gibi halen CHP yönetiminde olan şehirler de var. DEM henüz İstanbul ile ilgili kararını açıklamadı.

DEM Parti eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan önceki gün CHP lideri Özgür Özel’e iade-i ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında yerel seçimlerde izlenecek politikalar da masaya yatırıldı ve görüşme sonrası bu kamuoyuna açıklandı. Özel basına yaptığı açıklamada “Bugünkü ziyaret bir nezaket ziyareti olmakla birlikte iki parti arasında partilerin genel merkezleri düzeyinde sürdürülen iletişimin ilk adımlarıdır” dedi. DEM Parti ile CHP’nin ilişkilerini bundan sonra kamuoyunun önünde şeffaf şekilde yürüteceklerini söyledi.

Tuncer Bakırhan da görüşme sonrası yaptığı açıklamada kent uzlaşısına işaret ederek yerel yönetimler anlayışının Batı’da karşılık bulması için iş birliği, güç birliği gibi seçeneklerin tartışılması gerektiğini söylediklerini aktardı. Çalışma arkadaşlarının kent uzlaşısının, yerel yönetimlerde işbirliğinin sağlanacak kentlerin hangileri olduğunu, hangi kentlerde bu çalışmanın yürütülebileceği konusunda bir çalışma yürüteceklerini söyleyen Bakırhan, parti olarak toplumcu belediyecilik çabalayacaklarını ifade etti.

Dün açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, CHP ile DEM Parti görüşmesini hatırlattı. İki partinin de yerel seçimler için güç birliği politikasını gündemine aldığını söyleyen Doğan, komisyonların çalışacaklarını ama henüz netleşen bir durum olmadığını belirtti.

Bununla birlikte partilerinin yedi ilde aday çıkaracaklarını duyuran Doğan, o illerin Ankara, Antalya, Bolu, Konya, Kocaeli, Kayseri, Samsun olduğunu söyledi. Doğan en merak edilen ve yarışın kıyasıya yaşandığı İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacaklarına dair bilgi vermedi.

Partisinin 13-14 Ocak’ta 90 seçim bölgesinde yapacağı ön seçime dair de bilgi veren Doğan 100 bine yakın delegenin sandık başına gideceğini söyleyen Doğan “Bir kez daha tüm açıklığı ile söylüyorum ki sandıktan çıkan sonuç partimizin kabul edeceği saygılı olacağı bir sonuçtur” dedi.

CHP ile DEM Parti’den ‘açık açık yerel seçim konuşuyoruz’ mesajıCHP ile DEM Parti’den ‘açık açık yerel seçim konuşuyoruz’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.