CHP lideri Özel’den YSK’ya: 2019’da İstanbul seçimleri iptal edildiyse bugün Hatay seçimleri 8 kez iptal edilmeli

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmayları Yüksek Seçim Kurulu’na gelerek Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İskenderun seçimleriyle ilgili “tam kanunsuzluk” iddiasıyla başvuru yaptı.

Siyaset 15 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay adayı Lütfü Savaş ve CHP heyeti Hatay’da mazbatanın AK Parti adayı Mehmet Öntürk’e verilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önüne gitmişti. CHP Hatay’da geçersiz oy sayısının 38 bin 899, AK Parti ve CHP adayları arasında oy farkının ise 2 bin 569 olmasına dikkat çekmiş, geçersiz oyların tekrar sayılması için başvuru yapmıştı. YSK CHP’nin itirazını reddetti. Böylece Mehmet Öntürk’ün adaylığı kesinleşti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmayları Yüksek Seçim Kurulu’na gelerek Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İskenderun seçimleriyle ilgili “tam kanunsuzluk” iddiasıyla başvuru yaptı.

Özgür Özel YSK önünde “Başvuruyu bizzat yapacağımı ve takip edeceğimi söylemiştim. Tam kanunsuzluk başvurumuz herhalde Yükse Seçim Kurulu’na tarihi boyunca en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusudur” dedi.

Geniş başvuru dilekçesinden sadece sekiz başlık sayan Özel bu sekiz başlığın dahi “tarafsız ve siyasi bakılardan arındırılmış” vicdan sahibi insanları seçimi yenilemeye karar vermeye sevk edeceğini söyledi.

Erdoğan ‘bu iş bitti’ demişti, Özel ise iddialı: Hatay seçimleri yenilenecekErdoğan ‘bu iş bitti’ demişti, Özel ise iddialı: Hatay seçimleri yenilenecek

‘2019 İstanbul seçimleri iptal edildiyse Hatay seçimi sekiz kez iptal edilebilir’

Özgür Özel konuşmasına şöyle başladı:

“Kanuna aykırı olarak emniyet görevlilerinin, zabıtaların seçim kurullarında görev yaptıkları, sandık kurulu başkanı oldukları ve memur üye olarak görevlendirildikleri ortadadır. Tam kanunsuzluk halidir.

Eğer 2019 31 Mart İstanbul seçimleri iptal edildiyse, bizim başvurumuzla da Hatay seçimleri 8 kez iptal edilebilir. İBB seçiminin iptal gerekçesini, elimizdeki kanıtları okuyun, bu seçimleri 8 kez iptal edersiniz.”

“Hakkında kısıtlılık kararı bulunan 108 seçmeni biraz önce Yüksek Seçim Kurulu’na verdiğimiz dilekçesinin ekinde sunduk” diyen Özel dilekçesinin ayrıntılarını şöyle açıkladı:

“Ayrıca 3 bin 389 ölü seçmen seçimlerde oy kullanmıştır. Bununla ilgili kanıtlar torbaların içinde, Yüksek Seçim Kurulu’nun adalet dağıtacağı adalet terazisine konmak üzere beklemektedirler. Hatırlarsınız, CHP aleyhine sayım kararı alındığında, ‘aradaki farktan çok geçersiz oy var, bakmalıyız’ demişlerdi. Şimdi, aradaki farkın 15 katı geçersiz oy var ve kanuna göre geçersiz oyların niçin geçersiz olduğu yazılmalıdır, yazılmamıştır, durum tam kanunsuzluk halidir.

Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde belediye meclis üyesi adayı olan ve ilçe seçim kurulu üyesi olan kişiler kurul üyeliklerinden istifa etmedikleri halde seçimlerde aday olmuşlar. Seçimlerde partilerin yaptığı itirazlarda bulunmuşlar. İtirazlara karar vermişler. Oy kullanmışlar ve hatta bir tanesi kendi mazbatasını kendi imzalamıştır. Hal, tam kanunsuzluğun daniskasıdır.

Yurt dışındaki tespit ettiğimiz seçmenler oy kullanmışlardır. Biz 300’e yakın seçmenin yurt dışında oy kullandığını, o gün yurt dışında bulunduklarını ispatlıyoruz. Oy kullanmadıklarının ispatı için çizelgeler açılmalıdır.”

Erdoğan Hatay’da ‘kesinleşen’ zaferini kutladı: Biz zaten inanmıştıkErdoğan Hatay’da ‘kesinleşen’ zaferini kutladı: Biz zaten inanmıştık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.