Erdoğan Hatay’da ‘kesinleşen’ zaferini kutladı: Biz zaten inanmıştık

YSK’nın CHP’nin Hatay’da seçimin yenilenmesini reddetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözlerle konuyu kapattı: Artık bu malum tiplerin müracaatları bir netice vermeyecek.

Siyaset 9 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

CHP’nin ‘ölü seçmenlere oy kullandırılması’ başta olmak üzere birçok iddiayla Hatay’da seçimlerin yenilenmesi talebi dün Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kesin olarak reddedildi.

Bu gelişmenin ardından daha önce konuya dair hiç konuşmayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk açıklamasını yaptı.

Hatay Antakya’da Türkiye Kore Dostluk Geçici Konaklama Merkezi’nde düzenlenen iftar programında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurttaşlara seslendi.

Erdoğan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) CHP’nin Hatay’da seçimin yenilenmesi talebini reddetmesine ilişkin “Sizler azmettiniz, karar verdiniz ve bunun neticesinde de Hatay’da Mehmet kardeşimiz kesin kararla seçimi kazanmış oldu” dedi.

‘İttifak olarak burada hizmetlerimizi artıracağız’

Erdoğan’ın konuşmasından satır başlıkları şöyle:

“Sevgili Hataylı kardeşlerim, bugün malum Yüksek Seçim Kurulu Hatay’la ilgili nihai kararını verdi ve bundan sonraki süreç içerisinde artık bu malum tiplerin yapacakları yanlış yollar, müracaatlar, herhangi bir netice de veremeyecektir. Sizler azmettiniz, karar verdiniz ve bunun neticesinde de Hatay’da Mehmet kardeşimiz kesin kararla seçimi kazanmış oldu. Biz zaten inanmıştık ve artık Hatay’ın bu karanlık günlerini geride bırakmanın huzuru içerisindeyiz. Bundan sonraki süreçte gerek Cumhurbaşkanı olarak şahsım, gerek kabinem, gerekse Cumhur İttifakı olarak inşallah Hatay’a olan hizmetlerimizi çok daha kararlı bir şekilde arttıracağız, geliştireceğiz ve geçmişte nasıl Hatay’a hizmetler vermişsek, bu hizmetleri bundan sonra da devam ettireceğiz.”

Bayramdan sonra heyetle gelecek

Hatay’ın depremde çok ağır yara aldığını hatırlatan Erdoğan “Hepsinden öte Hatay’ın bu talihsiz deprem olayından sıkıntılarını da bir an önce aşmanın gayreti içerisinde olacağız ve bu konuda hiç endişeniz olmasın. Bayramdan sonra inşallah şahsım da heyetimle beraber bir Hatay ziyareti yapacağız. Sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan mübarek Ramazan-ı Şerif’inizi tebrik ediyorum. Şimdiden Ramazan Bayramı’mızın da ülkemiz ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Özhaseki: 14,2 milyar TL’lik kredi Hatay’a harcanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Dünya Bankası’ndan temin ettikleri 14.2 milyar TL’lik krediyi Hatay’ın inşası için kullanacaklarını belirterek, “Dünya Bankası’ndan elde ettiğimiz özel bir kredi var, tam 14.2 milyar TL’yi Hatay için kullanacağız. Projelerimiz hazır, önümüzdeki günlerde ihalelere çıkacağız. İnşallah en güçlü firmalar alacak ve bizim istediğimiz şekilde hızlı davranıp bir an önce bitireceğiz. Bir taraftan su şebekelerinin tamamını yenileyeceğiz. İnşallah önümüzdeki günlerde de bu inşaatlarımız bittikçe de hak sahiplerine bunları da dağıtmaya devam edeceğiz. Herhalde her ay birkaç bin konutu da Hatay’da dağıtırız. Orada vatandaşlarımız da tabii ki normal iskan etmeye başladıklarında da hayatta normalleşmeye başlar. Bizim bütün planımız ve programımız; gelecek sene ortası veyahut da güze kadar Hatay’daki bütün hak sahiplerinin hem evlerini hem iş yerlerini bitirip verebilmek. Bunun manası şu değil. Bütün evleri o zaman teslim edeceğiz anlamına gelmiyor. Zaten şimdi teslim ettiğimiz binlerce konut var. Her ay konut vermeye devam edeceğiz. Ama en son hak sahibinin hakkı gelecek senenin belki de bir müddet sonuna doğru veya ortasına kadar sarkmış olacak ki bunlar da çok normal” dedi.

Ak Partili başkana göre itirazlar hukuka aykırı

YSK’nın kararının ardından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu netleşen Ak Partili Mehmet Öntürk de konuya ilişkin açıklamalar yaptı.

Seçim sırasında hiçbir sandıkta itiraz süreci işlemediğini söyleyen Öntürk, seçimin her kademesinde her siyasi partiden görevliler olduğunu ve usulsüzlük yapılamayacağını savundu.

“Samandağı’na itiraz ettiler. Oradaki itiraz şu: Bizim orada sandık üyemiz yoktu. DEM Parti, İYİ Parti, CHP ve TİP’in oradaki seçim hakimi ve 2 memura rağmen aldıkları kararı. Ona itiraz ettiler reddetti. Burada kalkıp siyaset üretmeye çalışmak oradaki insanların da yaptıkları göreve ayıptır. Maalesef CHP, yapı ve mantık olarak bu şekilde. Kazandığı yer olduğu zaman haktır, kaybettiği yer olduğu zaman da hakkı yenmiştir. Bu şekilde bir siyaset yapıyor. Biz Hatay’ımızda birlik beraberlik içinde seçim yaşandı” diyen Öntürk, CHP’nin yasal itirazlarını ‘hukuka aykırı’ olarak niteledi:

“Eğer orada bir yanlışlık varsa oradaki üye tarafından anında yapılır. Seçim bittikten sonra itirazları yapmak, seçim hukukuna aykırıdır. Kazandıkları seçimlerde neye göre yol alınıyor. Ortalığı germenin peşindeler. Hatay şu an kendi meseleleriyle uğraşmayı bekliyor. Şu an itfaiyenin mazotu yok. Bir yangın çıksa araçların kullanacağı yakıt yok. Cuma’dan beri bununla uğraşıyorum. Faizler hariç 7 milyar borç var şu an. Bunların derdi millete hizmet değil. 10 yıldır milletin sorunlarıyla uğraşmayan bir yönetim var.”

CHP Hatay için çalışma grubu kuruyor

Öte yandan CHP de YSK’nın kararına rağmen Hatay defterini tam olarak kapatmış değil.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici, CHP’nin itiraz ettiği Hatay seçimleri ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) çıkan ‘ret’ kararının ardından CHP Genel Merkez’de basın toplantısı yaptı. CHP’li Binici, henüz itiraz süreci sonuçlanmadan seçimin oldu bittiye getirildiğini kaydederek, “Yüksek Seçim Kurulu hâkimleri Hatay halkının kendilerine emanet ettiği iradelerine sahip çıkmamış, adalet yerine adaletsizliği tercih etmiştir. Bugün gayrimeşru ve halk iradesini hiçe sayan bir yönetim masa başında verilen hukuksuz bir kararla kurulmuştur. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘şahsi meselem’ dediği Hatay, artık hepimizin, tüm Türkiye’nin şahsi meselesidir. Hatay halkının iradesi tecelli etmeden, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturanların her bir adımının takipçisi olacağız. Hatay’daki gayrimeşru yönetimin her an nefesimizi ensesinde hissedeceği yeni bir girişim kuruyoruz. Tüm büyükşehir belediye başkanlarımız, Türkiye’nin en önemli şehir plancıları, hukukçuları ve denetçilerinden oluşan, ‘Cumhuriyet Halk Partisi Hatay’a sahip çıkıyoruz’ çalışma grubunu, bayramdan hemen sonra çalışmalarına başlamak üzere kuruyoruz” diye konuştu.

Özgür Özel Hatay için YSK önünde: ‘Üç bin ölü seçmen’ iddiasıyla seçim iptali başvurusuÖzgür Özel Hatay için YSK önünde: ‘Üç bin ölü seçmen’ iddiasıyla seçim iptali başvurusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.