CHP Meclis’i Can Atalay için ikinci kez toplantıya çağırdı

CHP vekilliği düşürülen Can Atalay için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) ikinci kez olağanüstü toplantıya çağırdı.

Siyaset 3 Eylül 2024

CHP Gezi Parkı davası hükümlüsü milletvekilliği düşürülen Can Atalay için ikinci kez TBMM’yi 10 Eylül’de toplanmak üzere olağanüstü toplantıya çağırdı.

ANKA’nın haberine göre olağanüstü toplantı talebine ilişkin başvuru Genel Başkan Özgür Özel ile partinin Grup Başkanvekilleri Murat Emir, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır imzasıyla yapıldı.

Toplantıya başvurusuna gerekçe olarak “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması” gösterildi. Dilekçede Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay ile ilgili aldığı kararın Meclis Genel Kurulu’nda okutulması istendi.

Başvuruda şunlar kaydedildi:

“Bu Anayasa ihlalinin ve hukuk dışı tutuma son verilebilmesi için TBMM’nin ivedilikle toplanarak Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararının gereğinin ya Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararını Genel Kurula sunarak ya da uygun görülen diğer bir yöntemle re’sen yerine getirmesi gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararların TBMM Başkanlığınca Genel Kurula sunularak Şerafettin Can Atalay’ın milletvekili olduğunun bir kez daha TBMM tarafından tespit edilmesi; akabinde de tahliye edilip milletvekilliği andını içerek Parlamento’da yerini almasının sağlanması, mahrum kaldığı milletvekilliği özlük haklarının iadesinin sağlanması amacıyla ve ekte yer alan Meclis Araştırma önergesini görüşmek üzere TBMM’nin Anayasa’nın 93’üncü ve TBMM iç tüzüğünün 7’nci maddesi gereğince, 10 Eylül 2024 Salı günü saat 14.00’te olağanüstü toplantıya çağrılmasını arz ve talep ederiz.”

‘Görev, sorumluluk ve vebal Kurtulmuş’tadır’

Can Atalay ise Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına rağmen Meclis’in harekete geçmemesi üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görevini yerine getirmediğini savundu.

Sosyal medya hesabından “GÖREV, SORUMLULUK ve VEBAL Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’tadır!” başlığıyla  açıklama yayınlayan Atalay AYM kararlarının Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra herkes için bağlayıcı olduğunu hatırlattı ve Kurtulmuş’un “Anayasa Mahkemesi bize yazı yazmadı” açıklamasını eleştirdi. 

AYM kararı varken başka hiçbir kurumun kararını beklemeye gerek olmadığını söyleyen Atalay “Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır. Ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Çağlayan Adliyesi’nde konuştu: Can Atalay serbest bırakılmalıİstanbul Barosu Başkanı Çağlayan Adliyesi’nde konuştu: Can Atalay serbest bırakılmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.