İddia: Kılıçdaroğlu, CHP Kurultayını yerel seçim sonrasına bırakmak istiyor

CHP'nin yeni parti yönetimi belli oldu. İmamoğlu’na yakın isimlerin liste dışı kaldığı görüldü. O isimlerden Özgür Karabat, 10Haber'e yaptığı açıklamada, “Kamuoyu beklentisi bazen gerçekleşmez, Genel Başkan'ın taktiri” derken, Kılıçdaroğlu “İşte değişim” dedi.

Siyaset 6 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

CHP’nin yeni A Takımı belli oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti örgütü ve örgüt yönetimleri görevlerini üstlendi. CHP Parti Sözcüsü olarak Faik Öztrak görevini sürdürmeye devam edecek, Selin Sayek Böke’den boşalan Genel Sekreterlik görevine ise Neslihan Hancıoğlu getirildi

CHP’de geçtiğimiz hafta yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında MYK üyeleri istifasını sunmuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmüş, cumartesi günü ise Parti Meclis’i toplanmıştı.

CHP’nin yeni A Takımı şöyle oluştu:

Genel Başkan – Partı̇ örgütü, örgüt yönetı̇mlerı̇

  1. Ahmet Akın – Yerel Yönetı̇mler
  2. Aylı̇n Yaman – Sosyal Polı̇tı̇kalar
  3. Aysu Bankoğlu – Tanıtım ve Halkla İlı̇şkı̇ler
  4. Bülent Kuşoğlu – İdarı̇ ve Malı̇ İşler
  5. Devrı̇m Barış Çelı̇k – Bı̇lgı̇ ve İletı̇şı̇m Teknolojı̇lerı̇
  6. Eren Erdem – Sosyal Medya Yönetı̇mı̇
  7. Faı̇k Öztrak – Ekonomı̇ Polı̇tı̇kaları -Partı̇ Sözcüsü
  8. Hasan Efe Uyar – İşçı̇ Sendı̇kaları, STK ve Meslek Kuruluşları
  9. Lale Karabıyık – İşveren Örgütlerı̇
  10. Neslı̇han Hancıoğlu – Genel Sekreter
  11. Semra Dı̇nçer – Doğa Hakları
  12. Tahsı̇n Tarhan – Yurtdışı Örgütlenme
  13. Yunus Emre – Bı̇lı̇m- Yönetı̇m ve Kültür Platformu
  14. Zeynel Emre – Hukuk ve Seçı̇m İşlerı̇

CHP’nin yeni MYK’sına beklenenin aksine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimler giremedi. 10Haber’in CHP kulislerinden edindiği bilgiye göre, Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun pazar günkü görüşmesinde bir uzlaşma sağlanamadı. İmamoğlu yerel seçimlerden önce kurultaya gidilmesi gerektiğini savunurken CHP’deki değişime kendisinin öncülük edebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu ise kurultayın yerel seçimlerden sonra yapılması gerektiğini belirtti. İkili arasında bir mutabakat sağlanamadığı için İmamoğlu’nun ekibi tırpan yedi. CHP MYK’sına girmesi beklenen ve Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla bilinen CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 10Haber’e yaptığı açıklamada, “Kamuoyu beklentisi bazen gerçekleşmez, Genel Başkan’ın taktiri” dedi.

Yeni Anayasa için CHP’den Cumhur İttifakı'na şartlı ‘evet’Yeni Anayasa için CHP’den Cumhur İttifakı’na şartlı ‘evet’

Dikkat çeken değişiklikler

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimi görevi üstlenen Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Yerel Yönetimler’den sorumlu Seyit Torun yeni yönetimde yer almadı.

2018 ve 2023 seçimlerinde önemli görevler üstlenen Muharrem Erkek de yeni yönetimde kendisine yer bulamadı. Hukuk ve Seçim İşleri görevini yeni yönetimde Zeynel Emre üstlendi.

Tanıtım ve Halkla İlişkiler görevini daha önce Gamze Akkuş İlgezdi üstlenmişti. Yeni yönetimde Aysu Bankoğlu görevi yürütecek.

İş sendikaları, STK ve meslek kuruluşları görevini yürüten Veli Ağbaba ise yerini Hasan Efe Uyar’a bıraktı.

Yüksel Taşkın ise Sosyal Politikalar görevini Aylin Yaman’a devretti.

Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’ndan sorumlu Fethi Açıkel’in yerine ise Yunus Emre geldi.

MYK’da yer almayan isimler

Seçimlerden sonra CHP’de yaşanan değişimde bir önceki MYK’da yer alan genel başkan yardımcıları Ali Öztunç, Bülent Tezcan, Fethi Açıkel, Gamze Akkuş İlgezdi, Gökçe Gökçen, Gülizar Biçer Karaca, Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı, Selin Sayek Böke, Seyit Torun, Veli Ağbaba ve Yüksel Taşkın yeni MYK’da yer almadı. 17 kişilik MYK’dan 12 isim yeni A Takımı’nda yer almadı.

İlk kez görev alanlar

CHP’nin yeni MYK’sında 9 yeni isim yer aldı. Partinin Genel Sekreteri olarak Neslihan Hancıoğlu görev alırken Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Yaman, Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu, Sosyal Medya Yönetiminden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, İşçi Sendikaları STK ve Melek Kuruluşları Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Doğa Hakları’ndan Sorumlu Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre ve Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre yeni isimler arasında yer aldı.

Yenilgi seçmene ütopya kurdurttu: 25 bin kişilik grupta Kılıçdaroğlu kazanmış gibi davranıyorlarYenilgi seçmene ütopya kurdurttu: 25 bin kişilik grupta Kılıçdaroğlu kazanmış gibi davranıyorlar

MYK’da devam edenler

CHP MYK’da Lale Karabıyık, Bülent Kuşoğlu, Faik Öztrak, Ahmet Akın ve Devrim Barış Çelik MYK’da yeniden yer alan isimler oldu.

CHP’de merakla beklenen yeni MYK partiyi kongre sürecine taşıyacak yönetim olacak. Genç ağırlıklı yeni yönetimde 5 kadın yer alırken Meclis dışından sekiz isime de görev verildi. Meclis dışında parti yönetimine giren isimler Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu, Devrim Barış Çelik, Eren Erdem, Hasan Efe Uyar, Lale Karabıyık, Tahsin Tarhan, Neslihan Hancıoğlu oldu.

Listenin en genç ismi: Hasan Efe Uyar

1991 doğumlu Hasan Efe Uyar 2010 yılında CHP Erbaa Gençlik Kolları Başkanı olarak, 12 Eylül Anayasa referandumunda HAYIR kampanyası yürüttü. Aynı yıl başladığı İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2014 yılında mezun oldu. Üniversite eğitimi  süresince, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanlığı, Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2015 yılından itibaren kendine ait hukuk bürosunda mesleki faaliyetlerini sürdürmekte olup, İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku alanında Yüksek Lisans Eğitimini devam ettiriyor.

CHP’nin 27. Dönem Tokat 2. Sıra Mv. Adayı oldu. Halkevleri üyesi olan Uyar, açıklanan listede İşçi sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşları’ndan sorumlu MYK üyesi oldu.

‘Yenilenme talebini dikkate alarak yaptım’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Sözcü TV’den İpek Özbey’e “toplumun yenilenme talebini dikkate alarak yaptığı yeni MYK”yı anlattı.

Özbey’in Kılıçdaroğlu ile yaptığı telefon görüşmesinden aktardığına göre Kılıçdaroğlu tüm teşkilatları neden kendisine bağladığına ilişkin soruya “Partide bir beklentiydi. Kendime bağladım diye her şeyi ben yapmayacağım. Tek başıma çalışmayacağım. Bölge bölge çalışacak yetkililerimiz olacak” diye cevap verdi.

Kılıçdaroğlu, “Ekrem İmamoğlu ile görüşmenizde sıkıntı olduğu söyleniyor, doğru mu?” sorusuna, “Hayır niye sıkıntı olsun ki. Ekrem Bey bizim bir metropolümüzün başarılı bir belediye başkanı. Diğer belediye başkanlarıyla nasıl görüşüyorsam kendisiyle de öyle görüştüm. Bir sıkıntımız yok” ifadelerine yer verdi.

Kılıçdaroğlu, yeni oluşturulan kabine ile ilgili soruyu ise “Mehmet Uçum demişti ya ‘tek kişilik hükümet’ diye. Yine öyle. Bir tek şimdi Mehmet Şimşek pazarlıkla gelmiş gibi görünüyor. Onun dışında Erdoğan ne derse onu yapacak kişiler olarak görüyorum“ sözleriyle yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Bir parti genel başkanı geldiğinde neden ayağa kalkayım ki…” diyerek cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBBM Genel Kurulu’na geldiğinde ayağa kalkmama nedenini açıkladı.

‘Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu reddetti’ iddiası

Ayrıca dün Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasındaki gerginliğe tek gösterge bu da değildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye dair kulis bilgilerini canlı yayında anlatan gazeteci İsmail Saymaz, “İmamoğlu, ‘Partimizin değişime ihtiyacı var. Ben bu değişime önderlik yapabilirim. Yerel seçimlerden önce kongreye gidilmeli’ dedi. Kılıçdaroğlu ise karşı çıktı” iddiasında bulundu.

Sözcü TV’de Can Coşkun ile Haber Masası programında konuşan Saymaz şunları söyledi:

“Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinde İmamoğlu, ‘Ben bu değişime önderlik yapabilirim’ dedi. Ancak İmamoğlu, değişimin yerel seçimden önce ve bir an önce yapılması gerektiğini savundu. Genel başkan dahil tüm yönetim kadrolarında değişim sürecinin önünün açılmasının talep etti. Yerel seçime yeni bir CHP ile girilmesini istedi. Kılıçdaroğlu ise Büyük Kurultay’ın yerel seçimlerden sonra yapılmasını istedi.”

CHP PM toplandı: Meclis A takımı belli olduCHP PM toplandı: Meclis A takımı belli oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.