CHP il başkanlığında seçim gecesi: Umut ve hayal kırıklığı

13’üncü Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için milyonlar sandık başındaydı. Seçim yasakları kalkınca beklenenden farklı esmeye başlayan rüzgar, birçok seçmeni etkiledi. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda seçimi izleyen seçmenlerin duyguları da bu rüzgarla beraber saatler içinde değişti.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Anket şirketleri, gazeteciler, yorumcular ve toplumun birçok kesimi 14 Mayıs seçimlerinde muhalefetin ilk turda kazancağından oldukça emindi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağından emin olan partililerin büyük kısmı sandıklara ‘sahip çıkarken’ bir kısmı da sonuçları CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda takip etti. 

İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını takip etmek için Ankara’ya gitmeden önce CHP İstanbul İl Başkanlığı’na uğradı.

CHP İl Başkanlığı, seçim sürecini şeffaf ve kontrollü yönetmek için hazırlıklarını tamamlamış, basın için bölümler ayarlanmış, seçmenlerin sonuçları takip edeceği dev ekran hazırlanmıştı. 

Saatler ilerledikçe kalabalıklaşan il başkanlığında, sonuçlar heyecanla bekleniyor, ilk sandıklardan gelen “Kılıçdaroğlu önde” duyumları yüzleri gülümsetiyordu. 

CHP kurmayları, seçim günü ‘sık sık açıklama yaparak’ sürecin manipüle edilmesinin önüne geçeceklerini daha önce de dillendirmişlerdi. 

18.30’da seçim yasaklarının kalkmasıyla beraber Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın oy oranını yüzde 60’larda duyurunca herkes sarsıldı. 

7’den 70’e birçok partili, seçim sonuçlarını il başkanlığına kurulan dev ekrandan takip etti.

AA’nın verileriyle CHP’nin kendi sistemindeki veriler farklılık gösteriyor, Kemal Kılıçdaroğlu yarışı önde götürüyordu. Dikkatli şekilde seçim sonuçlarını takip edenlerden biri de CHP Gençlik Kolları İl Başkan Yardımcısı İsmail Özoğul’du. Özoğul, seçimi partisinin kazanacağından oldukça emin konuşurken AA’nın manipülasyonuna inanılmaması gerektiğini söylüyordu.

Özkul, AA’nın yaptığını ‘veriler üzerinde oynamak’ olarak değerlendirirken 31 Mart yerel seçimlerinde de benzer bir manzarayla karşılaştıklarını anlatıyordu. 

Diğer partililer de CHP kurmaylarının yaptığı “Öndeyiz” açıklamalarına inanmış, seçimin ilk turda biteceğine dair umutluydu. 

Fakat veriler gelmeye başladıkça CHP’li seçmenlerin il başkanlığındaki bakışları değişmeye başladı.

AA ve ANKA verilerini takip eden partililer, sonuçları ve açıklamaları endişeli bakışlarla takip etti.

Partililerin dikkatle izledikleri televizyonlardaki sonuçlar, umutlu ve mutlu bakışların yerini tedirginliğin almasına neden oldu. 

O tedirgin bakışların arasında ilk defa oy kullanan 21 yaşındaki Aslı Deniz Ayaz da vardı. Ayaz, çoğu insana göre umutsuz olunmaması gerektiğini düşünüyor. “Bir şeyler değişmeli” diyen Ayaz, 21 yıldır farklı iktidar görmemenin ‘acısıyla’ oyunu kullandığını söylüyor. Sonuçları yakından takip etmek için il başkanlığına geldiğini anlatan Ayaz, AA’nın verilerine dair “Bildiğimiz bir şeydi, farklı bir şey beklemiyorduk” dedi. 

İlerleyen saatlere rağmen seçimi ilk turda kazanacaklarına inanan Ayaz, birçok gencin sandıklarda, oylarına sahip çıktığını belirttirken umudunu kaybetmediğinin altını çizdi. 

Aslı Deniz Ayaz, geç saatlere kadar seçim sonuçlarını takip etti.

Aslıhan’ın arkadaşı Karahan Çetinkaya da seçim sonuçlarından oldukça umutluydu. O da ilk oyunu kullanan altı milyon gençten biri. Oyunu kullandıktan sonra süreci yakından takip etmek için il başkanlığına gelmiş. Sohbetimiz sürerken arkadaki dev ekranda sonuçlar güncelleniyor, Erdoğan’ın yüzde 60’da açılan oyu gitgide düşüyordu. Fakat bu sonuçlar muhalefet için hala iç açıcı değildi. 

Karahan Çetinkaya.

Ne olursa olsun Karahan Çetinkaya, umutsuzluğa yer olmadığını vurguluyor. “Türkiye kötü dönemler de geçirdi iyi dönemlerde. Son ana kadar kendi savaşımızı verip, umutlarımızı tüketmemeliyiz. Türkiye bu durumdan çıkmasını bilir” diyor. 

Karahan ve Aslı ile sohbetimiz sürerken CHP’li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş, yeni bir açıklama yayınlıyor ve “Kazanıyoruz” diyorlar. 

Birçok partili, geç saatlere kadar sonuçları takip etti.

Çadırdaki alkış, saatler ilerledikçe coşkusunu kaybediyor. Ankara’dan gelen açıklamalar dışında il başkanlığında partilileri bilgilendirecek, coşkuyu ya da motivasyonu sağlayan bir girişim olmuyor. 

Parti binasındaki televizyondan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını dinleyen seçmenler.

Gazeteciler, kendi aralarında, “Ne olacak, biri konuşacak mı?” diye sorarken partililer ve uluslararası basın, yavaş yavaş parti binasını terk etmeye başlıyor. 

CHP’lilerin, sabah saatlerinde yüzlerindeki gülümsemeyi gecenin sonunda koruyabildiğini söylemek mümkün değil. Kılıçdaroğlu’nun ‘Bahar’ metaforlu seçim kampanyası, gece yarısı çiseleyen yağmurla en azından ilk tur için son buluyor. 

CHP listelerinden ittifak ortaklarına 38 milletvekili ve 3 sürpriz ilCHP listelerinden ittifak ortaklarına 38 milletvekili ve 3 sürpriz il

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.