CHP’den Kalın’a Barzani tepkisi: Bakanlık içinizde ukde mi kaldı?

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın IKBY’nde Barzani ile yaptığı görüşme CHP’nin radarına girdi. Kalın’ı bakan gibi davranmakla suçlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ‘Buna bir çeki düzen vermek gerek’ dedi.

Siyaset 1 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye ziyareti ana muhalefetin gündeminde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel parti genel merkezinde konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Kalın’ın Barzani ziyaretini eleştiren Uzgel “Dünyanın neresinde bir istihbarat başkanı başka bir ülkeye gidip, siyasi görüşmeler yapıp bunları medyada yayınlıyor. Böyle bir uygulama yok, gerek de yok. Siz bir bürokratsınız. Burada bakıyoruz, Dışişleri Bakanı ortada gözükmüyor. MİT Başkanı da dışişleri bakanı gibi davranıyor. Sayın İbrahim Kalın dışişleri bakanlığı içinizde ukde mi kaldı? Buna bir çekidüzen vermek gerekiyor. Bu doğru bir şey değil. En nihayetinde Türkiye’ye zarar verir” uyarısı yaptı.

‘Niceliksiz insanlar geliyor, nitelikliler göçüyor’

Türkiye’den yurt dışına verilen göçü değerlendiren Uzgel “Hem ekonomik koşullar, hem de hayat tarzı üzerinde baskılar, özellikle genç kitle hayat tarzı üzerinden Türkiye’nin demokratikleşmesinin gerilemesi yüzünden burada yaşamak istemiyor. Kendini nefes alamaz buluyor. Dünyada bir göç dalgası var. Bundan en çok etkilenen ülke olmayı başardınız ama, bütün bu denklem kaybet-kaybet şeması üzerine dayalı. Açık kapı politikası izlediniz. Türkiye’ye niceliksiz insan girişi serbest ama en nitelikli doktor, mühendis gibi insanları kaçırıyoruz. Bu ters denklem uzun vadede bir milli güvenlik sorunu ve buna dair hiçbir önlemi yok. Vize meselesi çok önemli. Oysa Mart 2016 sığınmacı uzlaşmasında vize serbestisi vardı. Bunu bile bastırıp gündeme getiremiyorsunuz. Tam tersine gidiyor süreç” diye konuştu.

MİT Başkanı Kalın'ın kritik Irak ziyaretiMİT Başkanı Kalın’ın kritik Irak ziyareti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.