CHP’den Yanardağ için heyet: Ziyaret için bakanlığa başvurdular

Terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamaları nedeniyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ için CHP’de heyet oluşturuldu. Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla dört vekil bakanlığa ziyaret için başvurdu. Heyet hukuki süreci de takip edecek.

Siyaset 30 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Tele1’de yayınlanan ‘4 soru 4 yanıt’ programında terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması gerektiğini söyleyen Merdan Yanardağ hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “suçu ve suçluyu övme” ile “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma açıldı.  Yanardağ, 26 Haziran günü canlı yayındaki konuşması sonrası kanala giden polisler tarafından gözaltına alındı.

Mahkemeye çıkan Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ 27 Haziran’da tutuklandı.

Yanardağ gözaltına alınmadan önce canlı yayında yaptığı açıklamada, Tele 1’e karşı bir operasyon yapıldığını belirterek, “Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim.” ifadelerini kullandı.

Bahçeli'den Merdan Yanardağ yanıtı: İhanetin serbestisi olmazBahçeli’den Merdan Yanardağ yanıtı: İhanetin serbestisi olmaz

Tutuklama kararına çok sayıda siyasiden ve gazetecilik örgütünden tepki geldi.

CHP, Yanardağ için dört kişilik heyet oluşturdu.

Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu’ndan oluşan heyet Yanardağ ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptı.

CHP tarafından konuya dair yapılan açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, Tele 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın bir programdaki ifadeleri nedeniyle başlatılan linç kampanyasının ardından tutuklanması ve hakkında yürüyen hukuki süreci yakından takip etmek ve gerekli girişimlerde bulunmak üzere bir milletvekili heyeti görevlendirmiştir. Aydın Milletvekilimiz Evrim Karakoz, Erzincan Milletvekilimiz Mustafa Sarıgül, Eskişehir Milletvekilimiz Utku Çakırözer ve İstanbul Milletvekilimiz Kadri Enis Berberoğlu’ndan oluşan heyet, Merdan Yanardağ’ı ziyaret etmek amacıyla Adalet Bakanlığı’na gerekli başvuruyu yapmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi Heyeti, Adalet Bakanlığı’ndan gelecek yanıtın ardından Merdan Yanardağ’ı cezaevinde ziyaret ederek, çalışmalarına başlayacaktır” denildi.

Gazeteci Merdan Yanardağ tutuklandıGazeteci Merdan Yanardağ tutuklandıBuldan: Mücadale edeceğiz

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van’da Kurban Bayramı programına katıldı. Burada tutuklanan Yanardağ ile ilgili açıklamalarda bulunan Buldan, “Baskı ve gözdağı vermek, korku imparatorluğunu oluşturmak bizi asla alıkoymayacaktır. Bir gazetecinin ‘bu ülkede tecrit var’ demesiyle gözaltına alınıp, tutuklanması bir kez daha bizlere tecridin ne kadar yaygın olduğunu göstermiştir. Sadece İmralı cezaevinde değil, ülkenin dört bir yanında insanlara tecrit uygulanıyor. Ama en ağırını Sayın Öcalan’a yaşatıyorlar. Biz bu ülkede tecridin son bulması için elbette mücadele edeceğiz. Bu ülkeyi AKP karanlığına teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.