Üç kentte hile tespitleri; peki yurtdışı sandıklarda CHP nasıl organize oldu?

Avustralya, Hollanda ve Almanya'daki oy kullanma süreçlerinde yaşanan usulsüzlük sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Görevlilerimiz çok ciddi çalışıyor, kimsenin şüphesi olmasın" dedi. CHP'nin 3 hatlı yurt dışı oylarını takip sisteminin ayrıntılarına 10 Haber ulaştı.

Siyaset 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yurtdışında yaşayan seçmenler oy kullanmaya devam ederken Avusturya ve Almanya ve Hollanda’da yaşanan usulsüzlükler tespit edildi. Avustralya’nın Sidney kentindeki 26 No’lu sandıkta, milletvekili seçimi için henüz kullanılmamış oy pusulasında AK Parti’ye “evet” mührü basıldığı ortaya çıktı. Pusulaya ilişkin tutanak tutulurken, CHP; Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Bir diğer usulsüzlük ise seçmen yoğunluğunun en fazla olduğu Almanya’da yaşandı. Yurtiçinde Rize’ye kayıtlı Hasan Kiraz adlı seçmen,  oyunu Stuttgart-13E numaralı sandıkta kullanırken CHP’li görevliler tarafından fark edildi. CHP sandık görevlisi ve müşahitlerinin itirazına AKP ve MHP’liler karşı çıktı. Ancak CHP’lilerin bastırması sonucu bu kullanılan oyla ilgili tutanak tutuldu. Zarf sayım tutanağında oy kullanan seçmen sayısının 402, sandıktan çıkan zarf sayısının 403 olduğu yazıldı.

225 adet oy pusulasında Erdoğan işareti iddiası

Bülent Tezcan Hollanda da bir usulsüzlük yaşandığını duyurdu. Bülent Tezcan, “Hollanda’daki problem yine yerel Hollanda saatiyle saat 12’de bugün, cumhurbaşkanlığı oy pusulasında 225 adet oy pusulası daha kullanılmadan, Recep Tayyip Erdoğan’ın kutucuğunun içinde belli belirsiz siyah nokta ile işaret konduğu tespit edilmiş. Yani bu, önceden birilerine talimat verip ‘Siyah noktanın olduğu yere mührü basın’ hazırlığının işareti. İşaretsiz oylar geçersiz olur ama bu öyle belli belirsiz oy ki talimatla tarif eden birisi ancak görebilir diye sayım sırasında gözden kaçması muhtemel bir şeydi. Sandık görevlilerimiz bunu da tespit ettiler ve bu da tutanağa bağlandı” diye konuştu.

Yaşanan durumla ilgili CHP’nin Yurt Dışı Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Organize çabalar var ama her yerde sandık kurulu üyelerimiz, müşahitlerimiz önemli ve ciddi bir görev yürütüyorlar. Kimsenin şüphesi olmasın. Yurt dışında sandıkların korunması konusunda çok büyük bir ilgi var” dedi.

Ak Parti: Biz bulduk

Öte yandan Ak Parti Yüksek Seçim Kurulu üyesi Recep Özel de Sidney’de yaşanan olayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Recep Özel, “Biz de bu işin takipçisiyiz , nasıl olduğunun ortaya çıkartılmasını herkesten çok biz istiyoruz. Ayrıca bu oy pusulasının bu şekilde olduğunu ilk bulan ve tespit eden AK Parti sandık kurulu üyemiz Emine Delialioğlu olup kendisini tebrik ediyorum” dedi.

Ulaştırma ve saklama görevlileri

9 Mayıs’a kadar yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy verme işlemi devam edecek. CHP aylar öncesinden yurt dışı sandıkları için çalışmaya başladı. Şu an yurt dışında oy kullanan 176 merkez ve temsilcilikte CHP’nin hem sandık görevlisi hem de müşahitleri bulunuyor.
Bunların dışında CHP’nin her sandık için ulaştırma ve saklama görevlileri de bulunuyor. Ulaştırma sandık görevlileri oy kullanma bittikten sonra zarfları ve sandıkları temsilcilikteki bir odaya kilitliyor. O odanın anahtarlarından biri CHP’li sandık görevlisinde, diğerleri AKP’li sandık görevlisi ve sandık kurulu başkanında bulunuyor. Bu üç anahtar olmadan o odanın kapısı açılmıyor. Bu saklama ve ulaştırma görevlilerin bir diğer işi ise temsilcilik olmayan yerlerde kurulan sandıkları en yakın temsilciliğe ulaştırmak.

Uçakta milletvekilleri de olacak

Oylamanın bittiği 9 Mayıs’tan sonrası için de CHP  hazırlıklı durumda. 9 Mayıs akşamı yurt dışı oylaması bittikten sonra oylar, mühürlü torbalar içinde içinde Ankara’daki ATO Kongre Merkezi’ndeki Yurt Dışı İlçe Seçim Merkezi’ne götürülecek. Oyların tamamı Türk Hava Yolları’na ait uçaklarla  taşınacak. Kullanılan oyların yüzde 90’nını oluşturan Almanya, Fransa ve Belçika’daki oy torbaları için üç ayrı özel uçak kaldırılacak. Bu uçakların her birinde CHP milletvekilleri de bulunacak. Diğer oy torbaları ise kargo bölümüne konulmayacak. Diplomatik kargo olarak bir görevli tarafından uçaktaki koltukta getirilecek. CHP’nin görevlendirdiği müşahit de oy torbasının bulunduğu koltuğu görecek bir koltukta oturarak, oy torbasını kontrol edecek.

Ayrıca CHP Genel Merkezi’nde yurt dışı seçmenleri için 3 ayrı hat kuruldu. Bu üç ayrı hatla hem şikayetler alınıyor hem de hukuki hizmet veriliyor. Gelen telefonlar sonrası CHP’li yetkililer yurt dışı temsilcilikleri ile irtibata geçerek yaşanan durumlara müdahale ediyor.

CHP’nin yurt dışı örgütlenmesi konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaparak “Avustralya Sidney 2-G sandığında oy pusulasında AKP’ye basılı mühür ile ilgili Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, kusurlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunma kararı verdi” dedi.

Yurtdışı oyları rekora gidiyorYurtdışı oyları rekora gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.