Davutoğlu, Erdoğan ve Bahçeli’den ‘Filistin eli’ istedi

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'İsrail'e mühlet' çıkışını destekleyip bir araya gelecek olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bu kez Erdoğan'dan randevu talep etti. Davutoğlu "Sayın Erdoğan ümit ederim şimdiye kadar herkese uzattığı eli bir devlet adamından esirgemez” dedi.

Siyaset 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanlığı görevini yürüten Brezilya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia ile Filistin’i görüştü. Davutoğlu “Bugün Sayın Erdoğan’dan da randevu talep edeceğim. İçeride her türlü tartışmayı yaparız. Mesele Filistin ise, mesele Kudüs ise bizce içerideki tartışmaların bitmesi gereken andayız demektir. Sayın Erdoğan ümit ederim şimdiye kadar herkese uzattığı eli Türkiye’de grubu bulunan ve eskiden bu meseleleri birlikte göğüslemiş olduğu bir devlet adamından, siyasetçiden esirgemez” dedi.

Davutoğlu BMGK Dönem Başkanlığı görevini yürüten Brezilya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia ile Ankara’da Büyükelçilik binasında Filistin ile ilgili görüştü. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Davutoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘İsrail vahim suçlarına devam ediyor’

Davutoğlu şöyle konuştu: “İnsanlık tarihinin en büyük kıyımlarından biri çok yakın çevremizde Filistin’de, Gazze’de yaşanıyor. Maalesef her gün hemen hemen her evde televizyonda ortaya çıkan görüntülerde büyük bir hüzün var. Çok küçük bir alana sıkışmış, bizim Yalova vilayetimizden daha küçük bir alanda 2,5 milyon insan sudan, elektrikten, gıdadan mahrum bırakılmış, sürekli hava bombardımanıyla tümüyle tasfiye edilmek üzere ve bunun adı uluslararası hukuk açısından da gerçeklikler açısından da bir etnik kıyımdır. Büyük bir savaş suçudur. Böyle bir dönemde büyük ülkeler başta Birleşmiş Milletler mekanizması olmakla birlikte daimi üyeler olmak üzere etkin bir diplomasi uygulamakta ve bu akan kanı durdurmaktan aciz durumdadır. Özellikle İsrail’e yapılan son ziyaretlere bakıldığında büyük küresel ölçekli ülkeler İsrail’in sürdüğü bu vahşete destek verecek şekilde açıklamalarla İsrail’i ziyaret ediyorlar. İsrail ordusu hiçbir insani değere saygı göstermeden aldığı bu destekle daha da vahim suçlar işlemeye devam ediyor.”

Brezilya Devlet Başkanı Lula’ya mektup

“Türkiye Cumhuriyeti olarak yetkililer gerekli çalışmaları yürütüyor. Biz de geçmişte sahip olduğumuz ilişkiler ağı ve bugün yapabileceklerimiz çerçevesinde bir inisiyatif başlattık. Niye Brezilya, çünkü Brezilya şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı, ay sonuna kadar geçici başkan. Başkan Lula (Brezilya Devlet Başkanı) Türkiye’nin büyük dostu… Brezilya bütün komşuları ile ilişkileri iyi olan ve dünya diplomasisinde Birleşmiş Milletler’de de özel statüye sahip bir ülkedir. BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nı yürütüyor olması barış için bir şanstır. Sayın Lula’ya hitaben bir mektubu, eski dostluğumuza ve zor bir süreci beraber geçirmemize dayalı olarak bir mektubu kendisine ilettim. Bundan sonra da elimizden gelen çalışmaları uluslararası diplomatik anlamda sürdürmeye devam edeceğiz. Yarın da (bugün) Rusya Büyükelçisi ile görüşmelerimiz olacak, bu konuda diğer ülkelerden de talep ettik. Kim bu konuda adım atmayı düşünürse elimizdeki imkanlarla kanaatlerimizi beyan edeceğiz.”

Bahçeli’ye bir teşekkür daha

Davutoğlu “MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Filistin’e yönelik çağrısının nasıl değerlendirilmeli” sorusuna şu cevabı verdi: “Esas olarak şudur benim için önemli olan; Sayın Bahçeli’ye bir kez daha teşekkür etmek isterim. Çünkü Türkiye’de biraz dezenformasyona dayalı Filistin karşıtı hava estirilmeye çalışılıyor… İsrail sürekli insan hakları ihlalleri yapıyor, buna ses çıkarmayanlar bir anda İsrail yanlısı bir kampanyaya Türkiye’yi muhatap kılıyor. Böyle bir ortamda Sayın Bahçeli’nin yaptığı çağrı önemliydi benim için. Çünkü iktidarı destekleyen Cumhur İttifakı’nın önemli bir unsuru olarak Sayın Erdoğan toplumsal beklentinin aksine daha sessiz bir tutum sergilerken Sayın Bahçeli’nin sesini yükseltmiş olması çok değerli. Onun için destek beyan ettim. Sayın Bahçeli de dün bir teşekkür telefonu etti. Kendisiyle telefonda istişare ettik. Mümkün olursa önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz. Sayın Bahçeli ile karşılıklı çok eleştirilerimiz oldu ama bugün ihtilafların unutulması gereken günlerdir insani bir mesele varsa kendi aramızdaki siyasi farklılıklar unutabilmeliyiz.”

‘Ümit ederim Erdoğan herkese uzattığı esirgemez’

“Buradan çağrıda bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde bakanlar düzeyinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı yapılacak, oraya Türkiye’nin bakan düzeyinde katılması lazım. Sayın Bahçeli’nin ifadesi içerisinde bunların hepsi var. Ben öyle yorumluyorum en azından. Ama şuna Türkiye’nin hazırlıklı olması lazım. Eğer bölgeye Amerikan donanması, Çin donanması, Rus, İngiliz donanması gelmişse Türkiye’nin derhal güvenlik açısından çok donanımlı ve çok senaryolu bir planın içine girmesi lazım. Bunu ifade etmek isterim. Bugün sayın Erdoğan’dan da randevu talep edeceğim. İçeride her türlü tartışmayı yaparız. Mesele Filistin ise, mesele Kudüs ise içerideki ufak tefek tartışmaların bitmesi gereken andayız demektir. Sayın Erdoğan ümit ederim şimdiye kadar herkese uzattığı eli Türkiye’de grubu bulunan ve eskiden bu meseleleri birlikte göğüslemiş olduğu bir devlet adamından siyasetçiden esirgemez.”

Bahçeli’ye Gazze heyeti teklifi

Davutoğlu Gazze’ye gönderilmesi için TBMM’de bir heyet kurulması önerisinin ne aşamada olduğu sorusu üzerine şunu söyledi: “Gecikmeden bir heyet oluşması lazım, bu heyetin içerisinde arkadaşlarımızın hepsi gönüllüdür. Bütün siyasi liderlere buradan çağrıda bulunuyorum, kendi gruplarına talimat versinler. Başta Sayın Erdoğan’a da… AK Parti grubu olmadan bu karar alınmaz. Sayın Bahçeli’ye de bunu teklif edeceğim, AK Parti’yi de ikna etsin. AK Parti karşı çıksa bile bütün partilerin ortak girişimiyle bu karar çıkabilir. Bir heyet gitsin buradan hamaset nutukların atması yetmez.”

Telefon Bahçeli’den geldi

Öte yandan 10Haber’e konuşan Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Bahçeli’nin Davutoğlu’nu arayarak, paylaştığı Gazze konusundaki hassasiyetini içeren tweetine verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini söyledi. Özdağ önümüzdeki günlerde genel başkanların bir araya gelmek için konuştuğunu belirtti.

Gazze’nin ateşi buzları eritti: Davutoğlu ve Bahçeli görüşecekGazze’nin ateşi buzları eritti: Davutoğlu ve Bahçeli görüşecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.