DEM Parti kayyım atanan belediyelerin neredeyse tamamını geri kazandı

Seçimin kazananlarından biri de DEM Parti oldu.Türkiye genelinde yukarı ivmelenen bir görüntü çizmese de potansiyelinin yüksek olduğu illerde oy oranı artırdı. DEM Parti kayyım atanan belediyelerin de neredeyse tamamını geri kazandı.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

DEM Parti 2019’da kazandığı belediye sayısını yükselten partilerden oldu. 2019 yerel seçimlerinde HDP üç büyükşehir, beş il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere 65 belediye kazanmıştı. Ancak seçimler sonrası 59 belediyeye kayyım atandı. 31 Mart 2024 seçimlerinde kayyım atanan belediyelerin Kars hariç tamamına yakını yeniden DEM’e geçti. DEM yüzde 5.9 oy oranına ulaşarak önceki yerel seçime oranla oyunu arttırdı.

DEM Parti 31 Mart 2024 seçimlerinde üç büyükşehir, yedi il, 63 ilçede başarı kazandı ve CHP’den sonra oylarını yükselten partiler arasına girdi.

Partinin kale olarak gördüğü, kayyımla yönetilen Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerini açık ara farkla yeniden kazanan DEM, yine kalelerinden olan Batman, Siirt ve Hakkari’de zorlanmadan ipi göğüsledi. DEM, daha önceki seçimlerde kaybettiği AK Parti’ye geçen Muş ve Ağrı’nın yanı sıra TKP’li Mehmet Maçoğlu’nun yönettiği Tunceli’yi, sol ve sosyalist parti ve gruplarla ittifak yaparak tekrar kazandı.

'DEM Parti' sözleri tartışma yaratmıştı: CHP'li Burcu Köksal, Afyonkarahisar'ı aldı‘DEM Parti’ sözleri tartışma yaratmıştı: CHP’li Burcu Köksal, Afyonkarahisar’ı aldı

DEM önceki seçimde kaybettiği Bitlis, Bingöl ve Şırnak’ı almak için AK Parti ile başa baş yarıştı. Ancak Şırnak’ın yanı sıra kayyım tarafından yönetilen Kars’ta beklediği sonucu alamadı. Parti yönetimi Şırnak’ta kaybedilmesinin gerekçesini “dışardan seçmen taşınması” ile açıkladı.

İstanbul’da yüzde 7-8 oranında oy potansiyeline sahip olan DEM Parti’nin iktidara yönelik İmamoğlu’na giden tepki oyları seçim sonuçlarında etkili oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre DEM Parti 31 Mart seçimlerinde bölge genelinde oy sayısı ve yüzdesini büyük oranda yükseltti. Bu kapsamda kazandığı büyükşehir ve illerde 2019 ve 2024 oy oranları şöyle belirlendi:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini  DEM 64.41 oyla kazandı. 2019 seçimlerinde HDP Diyarbakır’da yüzde 62.93 oranında oy almıştı. Van Büyükşehir’i yüzde 54.91’le kazanan DEM 2019 seçimlerinde yüzde 53.86 oy oranı almıştı. Kalelerinden biri olan Mardin Büyükşehir seçimlerini yüzde 56.09’la kazanan DEM, 2019’da 56.24 oy oranına ulaşmıştı. DEM Parti,  Batman’ı yüzde 64.4, Siirt’i 50.35, Hakkari’yi 48.8, Ağrı’yı 50.39, Iğdır’ı 46.63, Muş’u 39.92, Tunceli’yi ise  40.26 ile kazandı.

DEM Parti’de 'yeni çözüm süreci' tartışması... ‘Muhatap Erdoğan’ sözlerine tepki geldiDEM Parti’de ‘yeni çözüm süreci’ tartışması… ‘Muhatap Erdoğan’ sözlerine tepki geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.