DEM Parti’de ‘yeni çözüm süreci’ tartışması… ‘Muhatap Erdoğan’ sözlerine tepki geldi

Leyla Zana’nın “Erdoğan çözüm sürecini dondurucudan çıkarabilir” sözleriyle başlayan tartışma sürüyor. Sezai Temelli bu yaklaşıma karşı çıktı. Gülten Kışanak ise “yeni çüzüm süreci ihtimali"ni zayıf buluyor.

Siyaset 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Siyasette yerel seçimler gölgesinde çözüm süreci tartışmaları sürerken DEM Parti’de konuya dair tartışma var. Eski HDP Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli Kürt siyasi hareketi içinden gelen yeni çözüm süreci açıklamalarına tepki gösterdi.

Iğdır’da seçim çalışmaları sırasında konuşan Temelli “Diyorlar ki ‘Muhatap Erdoğan’dır, Erdoğan’la çözüm olur.’ Erdoğan’ın ipiyle artık kuyuya inilmez. O kuyuya inen orada kalır. Çözümün çaresi de, çözümün ipi de İmralı’dadır. Muhatap da Öcalan’dır. Yolumuz da üçüncü yoldur” dedi.

Öte yandan DEM Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden Gültan Kışanak da bugün yayınlanan röportajında Kürt sorununun çözümü için “AKP çözmek istese CHP karşı çıkar, CHP çözmeye kalkışsa AKP ‘ihanetle’ suçlar” dedi. Kışanak yeni çözüm süreci tartışmasıyla ilgili de “Seçimden sonra yeni bir süreç başlaması ihtimali çok zayıf. AKP iktidarının bizlere ne yaşattığını biliyoruz. Hala da yaşıyoruz” diye konuştu.

Bakırhan’dan Erdoğan’a muhataplık yanıtı

DEM Parti’nin Iğdır’daki mitinginde Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan da konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokat mitinginde söylediği “DEM Parti muhatap alınmak istiyorsa kendini kanıtlasın” sözlerine cevap veren Bakırhan, “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ne olduğunun farkında değil. Nevruz meydanlarını dolduran milyonları görmüyor, duymuyor, bilmiyor. Haksız sayılmaz. Sabah saray medyası, akşam saray medyası. İzlemiş olduğu kanallarda da Türkiye güllük, gülistanlık gösteriliyor. Biz diyoruz ki Sayın Erdoğan irade Newroz alanlarında, muhatap Newroz alanlarında. Kuvvet, kudret Newroz alanlarındaki Kürtler, Türkler, Araplar milyonlarca insanımızdır. Saraydaki o uykundan uyan. Saray medyasının dışındaki medyaya bak. Muhatabı da görürsün, iradeyi de görürsün” dedi.

Leyla Zana ‘yeni çözüm süreci’ çıkışının ardından CHP’ye yüklendiLeyla Zana ‘yeni çözüm süreci’ çıkışının ardından CHP’ye yüklendi

Yeni çözüm süreci için kim, ne dedi?

Leyla Zana 21 Ocak 2024’te “Sayın Cumhurbaşkanı ‘süreci dondurucuya kaldırdım’ diyor. E artık miadı geçmek üzere, bence dondurucudan çıkarıp bu işi esastan ele almak gerekiyor. Zaman kaybetmeden… Ama görülüyor ki böyle bir çabaları yok. Artık zamanı ötelemeye, ertelemeye tahammül kalmadı” demişti.

Ahmet Türk de kısa süre sonra “Kürt meselesini Kılıçdaroğlu çözemez, Erdoğan çözer” demiş, ardından bu sözlerinin tespit olduğunu yakın zamanda çözüm süreci beklemediğini söylemişti. Türk “İsterse o çözebilir, gücü var” demişti.

Yedi yıldan uzun süredir cezaevinde tutulan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise 16 Mart’ta İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Diyarbakır’da düzenlenen “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı”na gönderdiği mesajda “Kürt sorununun çözümü için muhataplar Öcalan ve Erdoğan’dır” demişti.

Ahmet Türk ve Akın Birdal’ın 1 Nisan umudu: Kayyumlar ve yeni çözüm süreci...Ahmet Türk ve Akın Birdal’ın 1 Nisan umudu: Kayyumlar ve yeni çözüm süreci…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.