DEM Parti’nin İstanbul beyannamesi: Dil koruma müdürlükleri kuracağız

DEM Parti İstanbul beyannamesini açıkladı. Ranta karşı mücadele edeceklerini söyleyen DEM Parti adayları seçilmeleri durumunda dil koruma müdürlükleri kuracaklarını söyledi.

Siyaset 1 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Şişli’de bulunan Lütfi Kırdar Konre Merkezi’nde İstanbul için seçim bildirgesini açıkladı. Beyannameyi okuyan DEM Parti İBB Eş Başkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, İstanbul’u depreme karşı dirençli hale getireceklerini vaat ederken, “İstanbul’da mahallenin dokusunu bozmayacak ve toplumsal dayanışma ağlarına zarar vermeyecek dönüşümü gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Beyannamede ana dile de vurgu yapılarak, “Kürtçe ve talep edilen diğer anadillerde kreşler açacak İstanbul’da yaşayan halklara anadilinde hizmet imkânı sağlayacağız.” mesajı verildi.

İstanbul’da sokak hayvanlarına yönelik de tutumlarını açıklayan eş başkan adayları, “Kentlerde yaşayan hayvanların yerel yönetimlerce kentin doğal bileşeni olarak görülmesini sağlayacak düzenlemeler yapacağız.” dedi.

Şişli’de Hrant Dink Barış Müzesi, Sancaktepe’de Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Merkezi, Esenyurt’ta bir Ahmedê Xanê parkı da DEM’in İstanbul’daki projeleri arasında yer aldı.

Açıklanan beyannamede kadınlara 8 Mart ve 25 Kasım’da ücretsiz ulaşım sağlanacağı belirtilerek “8 Mart ve 25 Kasım’da belediye bünyesinde çalışan kadınlara ücretsiz izin sağlayacak ve ulaşımı ücretsiz hale getireceğiz. Yoksullaştırılan kadınların emeğine sahip çıkacak, kadın üretimini önceleyen yerel yönetim pratiklerimizi güçlendireceğiz. Kadın kooperatiflerini destekleyecek, kadın emeğine dayalı pazarlar oluşturacağız. Görünmez emeği görünür kılmak için yerellerden başlayarak, mahalle mahalle kadın güçlendirme projelerini hayata geçireceğiz. Kadınların katılımını ve eşit temsiliyeti esas alan mahalle meclislerinde kadınların iradesini güçlü kılacak, ortak sorunlarımıza karşı bütün kadın örgütleri, sivil inisiyatifler ile birlikte dayanışma içinde çözümler üreteceğiz. Belediyede kadın erkek eşitlik komisyonları kurarak, toplumsal cinsiyet eğitimlerini yaygınlaştıracağız. Belediye istihdamında kadın potansiyelinin gerçekleşmesini engelleyen her türlü tutum ve davranışa karşı tepki koyacak, çeşitli yaptırımlar uygulayacağız” denildi.

Talep edilen anadilde eğitim verileceği vurgulanan beyannamede şu ifadeler kullanıldı:

“Halklar bahçesi İstanbul’da herkes kendi adıyla var olacak. İstanbul’da yaşayan her kültür, dil ve inanç İstanbul’un taşına, toprağına nakşedilecek. Kadıköy’e bir Celadet Ali Bedirxan Kütüphanesi çok yakışacak! Şişli’de Hrant Dink Barış Müzesi, Sancaktepe’de Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Merkezi, Esenyurt’ta bir Ahmedê Xanê parkı zenginliğimize zenginlik katacak. İstanbul’da her yıl halklar festivali yapacağız. Her halk her inanç kendi ritmiyle İstanbul’un müziğini daha da güzelleştirecek. Kürtçe ve talep edilen diğer anadillerde kreşler açacak İstanbul’da yaşayan halklara anadilinde hizmet imkânı sağlayacağız. Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlükleri kurarak Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Arapça, Lazca, Rumca ve farklı dillerin korunup geliştirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.”

DEM Parti İstanbul adayı Beştaş'tan Özel'e yanıt: Oy hesabı yaparsak borçlu çıkarlarDEM Parti İstanbul adayı Beştaş’tan Özel’e yanıt: Oy hesabı yaparsak borçlu çıkarlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.