Demirtaş’tan Şık’ın sözlerine yanıt: Selahattin’den HDP’yi çıkarsan geriye pek bir şey kalmaz

Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki TİP ile HDP arasında 'ayrı liste' tartışmasıyla başlayan gerginlik, TİP'li vekil Şık'ın sözlerinin sosyal medyada yayılmasıyla yeniden yükseldi. Şık, çok paylaşılan videodaki sözlerinden dolayı özür diledi. Eski HDP Eş Başkanı Demirtaş ise isim vermeden yanıt verdi.

Siyaset 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs’taki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala adaylar arasındaki restleşmeler sertleşirken ittifaklardaki gerginlikler de gün yüzüne çıkıyor. HDP çatısı altında kurulan ve içinde Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ise sık sık polemiklerle gündeme geliyor.

İttifak içinde HDP ve TİP arasında liste tartışmalarıyla başlayan gerginlik en çok parti tabanlarının eleştirileriyle gündemde kaldı. Yönetimlerin birbirilerine yumuşak tondaki çağrıları tabanda daha sert tartışmalara dönüştü. TİP ve Yeşil Sol Parti olarak seçime giren ittifakta, HDP tarafından TİP’in ayrı vekil listeleriyle seçime girmesi yanlış bir karar olarak nitelendirildi. TİP ise bu şekilde seçime gitmenin Yeşil Sol Parti’nin vekil sayısını etkilemeyeceğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın, 6 gün önce Yeşil Sol Parti’nin İstanbul’daki şenliğinde yaptığı bir açıklamada “İttifak içerisinde başka partilere verilen oylar ittifaka yazılmaz. Her partinin kendi hanesine yazılır. O yüzden ‘hiçbir farkımız yok, bize de verirseniz kazanırız’ diyenlere sakın bakmayın. Tek adresimiz Yeşil Sol’dur, başka adresimiz yoktur” açıklaması yapması tansiyonun yeniden yükselmesine neden olmuştu.

Pervin Buldan isim vermeden TİP’e yüklendi: İttifakta Yeşil ve Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yararPervin Buldan isim vermeden TİP’e yüklendi: İttifakta Yeşil ve Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yarar

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da ”Bir tek oyu bile heba etmeye kimsenin hakkı yok. Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir” diyerek TİP’i eleştirmişti.

Daha sonra TİP Genel Başkanı Erkan Baş’tan gerginliği azaltacak bir hamle geldi ve Baş, Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından Baş, Demirtaş’ın bir notunu da paylaştı ve 24 Nisan’da sosyal medyada paylaşılan notta şu ifadeler yer alıyordu:

“Sevgili Erkan Baş’ın ziyareti vesilesiyle Türkiye İşçi Partili tüm yoldaşlarıma, kıymetli aday arkadaşlara selam, sevgilerimi iletiyorum. Dışarda olsaydım 29 Nisan’da Aydın’a, Yeşil Sol Parti mitingine Erkan’la beraber giderdik. Bu durumda Erkan yoldaşım Aydın’a benim selamlarımı götürecek ve mitinge katılacak. Ben de TİP’in mitinglerine katılır ve yoldaşça, omuz omuza, kol kola mücadeleyi büyütürdük. Olması gereken budur ötesi yoldaşlığa zarar verir. Tüm arkadaşlarımızdan beklentimiz bu hukuka uygun davranarak beraberce mücadeleyi büyütmeleridir. Herkese selamla, özlemle… Başarı dileklerimle…”

Önceki gün akşam ise ittifak içindeki polemikleri yükseltecek yeni bir video ortaya çıktı. TİP vekili Ahmet Şık’ın bir konuşmasında “Selahattin (Demirtaş) bugün canımıza okumuş. Güya aynı ittifaktayız. Selahattin’i çıkar HDP’den ortada HDP kalmaz. Bu ülkenin Türk faşisti var. Bir de Kürt faşistiyle uğraşamam” dediği duyuldu. Söz konusu video sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu ve Ahmet Şık, bu sözlerinden dolayı özür diledi. Şık özür mesajında “Konuyu, olayı, olaydaki kişileri ve bağlamını açıklamaya çalışmadan, fikrimi, kastımı ve duygumu yansıtmayan bu sözler nedeniyle kırdığım tüm HDP’li dostlarımdan ve Kürt halkından, TİP’li yoldaşlarımdan içtenlikle özür diliyorum. Öncelikle 14 Mayıs’a dek ve sonrasındaki ortak mücadele geleceğimiz boyunca da yegane çabam, barış ve kardeşlik arzumuza zarar vermemek, ittifakımızda cisimleşen umutlara gölge düşürmemek olacak” dedi.

https://twitter.com/sahmetsahmet/status/1652059155849531394

Selahattin Demirtaş kişisel Twitter hesabından isim vermeden yanıt verdi ve “Selahattin’den HDP’yi çıkarsan geriye pek bir şey kalmaz” dedi. Daha önce HDP’ye dair bir konuşmasının videosunu da yayınlayan Demirtaş şunları söyledi:

“Seçime 14 gün var. Kim ne derse desin, dikkatimizi asla dağıtmadan işimize bakalım. Halkımıza zafer sözümüz var, önce bunu yerine getirelim. Ve Selahattin’den HDP’yi çıkarsan geriye pek bir şey kalmaz. An serkeftin an serkeftin.”

HDP’li Buldan’a TİP’ten yanıt: Muhalefete muhalefet etmiyoruzHDP’li Buldan’a TİP’ten yanıt: Muhalefete muhalefet etmiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.