Deprem bölgesinde AK Parti üç, CHP bir kalesini kaybetti

6 Şubat depremlerinin vurduğu 11 vatandaşlar yerel seçim için sandık başına gitti. AK Parti'nin kalesi olarak görülen Kilis ve Adıyaman'da CHP; Şanlıurfa'da Yeniden Refah Partisi kazandı. Hatay'daki büyük çekişmeden galip çıkansa AK Parti oldu

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Deprem bölgesinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre çok farkı bir tablo ortaya çıktı.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 kentte o tarihten sonra ilk yerel seçim heyecanı yaşandı. 50 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği bölgede milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı önde çıkmıştı. Yerel seçimlerde ise farklı bir tablo ortaya çıktı. Adıyaman, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa’da belediye başkanlıkları el değiştirdi. CHP’nin Hatay’dan aday gösterdiği Lütfü Savaş kıran kıran geçen seçimde AK Parti adayı Mehmet Öntürk’e geçildi. AK Parti’nin deprem bölgesinde tekrar adayı gösterdiği iki isim Fatma Şahin ve Şahin Şerifoğulları görevlerine devam etmeyi başardı. 11 kentin beşini AK Parti, üçünü CHP kazanırken birer belediye başkanlığı Yeniden Refah Partisi, MHP ve DEM Parti’ye gitti. Fatma Şahin ve Ayşe Serra Bucak Küçük bölgede zafer kazanan kadınlar oldu. İşte deprem bölgesinde kazananlar ve kaybedenler…

ADIYAMAN: Depremden sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 66.33, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 31.09 oranında oy almıştı. Adıyaman’da AK Parti Ziya Polat’ı CHP ise Abdurrahman Tutdere’yi aday gösterdi. Bir başka güçlü adaysa Yeniden Refah’tan Nazif Atalay’dı. CHP’li Abdurrahman Tutdere, oyların yüzde 49.71’ini alarak büyük bir başarıya imza attı. Ziya Polat yüzde 27.45, Nazif Atalay ise yüzde 13.75 oy oranında kaldı.

Abdurrahman Tutdere Adıyaman CHP milletvekilliği de yaptı.

Abdurrahman Tutdere kimdir? 1976 yılında Adıyaman’da doğan Abdurrahman Tutdere Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Siyasete 1998 yılında CHP Adıyaman İl Gençlik Kolları’nda başladı. 27. dönem CHP Adıyaman milletvekili olarak seçildi ve TBMM Katip üyesi olarak görev yaptı. 2023 genel seçimlerinde yeniden CHP’den Adıyaman milletvekili olarak seçildi. 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Adıyaman belediye başkan adayı oldu ve kazandı.

KİLİS: Seçimin en büyük sürprizlerinden biri Kilis’te yaşandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 65,72 oy verilen ilde CHP Adayı Hakan Bilecen oyların yüzde %41.70’sini alarak belediye başkanı oldu. Seçime ayrı ayrı giren Cumhur İttifakı ortaklarından AK Parti adayı Reşit Polat yüzde 27.21, MHP adayı Hasan Kara ise yüzde 23,45 oy aldı. Kilis’te 2019’daki yerel seçimleri AK Parti yüzde 47,2 ile kazanmıştı. MHP yüzde 32,5 ile ikinci, İYİ Parti ise yüzde 16,8 ile üçüncü olmuştu. CHP ilk üçe girememişti. 2014’teki seçimlerde de Kilis’in tercihi AK Parti olmuştu.

Yerel siyasetçi Hakan Bilecen Kilis’te zaferi kazandı.

Hakan Hakan Bilecen kimdir? Hukuk mezunu olan Hakan Bilicen avukatlığın yanında siyasetle ilgilendi. CHP içinde çeşitli görevler üstlendi ve yerel politikada etkin bir isim olarak tanınıyor. OffRoad’a olan sevdasıyla tanınan Hakan Bilecen geçen seçimde ilk üçe giremeyen CHP’yi zafere taşıdı.

ŞANLIURFA: AK Parti’nin kaybettiği kalelerden biri Şanlıurfa oldu. Seçime AK Parti’den Zeynel Abidin Beyazgül, Yeniden Refah Partisi’nden Mehmet Kasım Gülpınar, DEM Parti’den Celaleddin Erkmen güçlü adaylar olarak girdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 62 oy aldığı ilde zafere ulaşan oyların yüzde 38.76’sını alan Yeniden Refah Partisi’nden Mehmet Kasım Gülpınar oldu. Gülpınar AK Parti’den milletvekilliği yapmıştı. AK Parti adayı Zeynel Abidin Beyazgül ise yüzde 34,39’da kaldı. DEM Parti’den Celaleddin Erkmen de yüzde 20.29 oy aldı.

Dört dönem AK Parti’den milletvekili seçilen Mehmet Kasım Gülpınar Yeniden Refah Partisi’nden başkan oldu.

Mehmet Kasım Gülpınar kimdir? 1969’da Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 24, 25. 26. ve 27. dönemlerde AK Parti’den Şanlıurfa milletvekili seçilen Gülpınar iyi düzeyde Fransızca, İngilizce, Kürtçe, Arapça ve Farsça biliyor.

HATAY: Seçim sürecinde en çok tartışmanın yaşandığı illerin başında Hatay geldi. CHP mevcut başkan Lütfü Savaş’ı aday gösterirken AK Parti’nin seçimi Mehmet Öntürk oldu. TİP aday olarak açıkladığı Gökhan Zan’dan desteğini çekerken milli futbolcu yine de seçime girdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 48.07, Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 48.03 oy aldığı ilde yine büyük çekişme yaşandı. Saat saat liderlik el değiştirdi. Seçimi kazanan oyların yüzde 44.47’sini alan Mehmet Öntürk oldu. Lütfü Savaş’ın aldığı oy oranı ise yüzde 44.91’de kaldı.

Hatay’da kıran kırana geçen yarışın galibi Mehmet Öntürk oldu.

Mehmet Öntürk kimdir? 1970 yılında Hatay Kırıkhan’da dünyaya geldi. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümünden mezun oldu. Tarıma dayalı işletmecilik yaptı. Antakya Ticaret Borsası Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. AK Parti Kırıkhan İlçe Başkanlığı görevinde yer aldı. 24 ve 25. Dönemde Hatay Milletvekili seçildi. Tarım, Orman ve Köyişleri, Çevre ve KİT Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

ADANA: Seçimin en çekişmeli geçmesi beklenen illerden biri de Adana’ydı. CHP mevcut başkan Zeydan Karalar, AK Parti ise Fatih Mehmet Kocaispir ile yarıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50.89, Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 43,92 oy almıştı. Zeydan Karalar oyların yüzde 48.10’unu, Fatih Mehmet Kocaispir ise yüzde 38.19’ını aldı.

CHP’li Zeydan Karalar bir dönem daha Adana Belediye Başkanı oldu

Zeydan Karalar kimdir? 1958’de Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul, liseyi Adana’da okudu. 1977 yılında DSP Öğrenim Derneğini kurdu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 1977-1980 yılları arasında CHP İl Gençlik Kolları Saymanlığı ve Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. 1981’de 23 yaşında Makina Mühendisleri Odası Başkanlığı’na seçildi. 7 Temmuz 2010’da CHP Adana İl Başkanlığı’na atandı. 2014’de Türkiye yerel seçimlerinde Adana Seyhan İlçe Belediye Başkanlığı görevine başladı. 2019’da Türkiye yerel seçimlerinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

KAHRAMANMARAŞ: Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 71,88 gibi yüksek bir oran almıştı. Yerel seçimde de AK Parti adayı Fırat Görgel oyların yüzde 42.15’ini aldı. Yeniden Refah Partisi’nden Muhammed Aydoğar’a ise oyların yüzde 33,64’ü verildi.

Fırat Görgel partisinin il başkanlığı görevini yürütüyordu.

Fırat Görgel kimdir? 5 Haziran 1982 Kahramanmaraş doğumlu Fırat Görgel ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2000’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazadı. 2006’da Kahramanmaraş’ta serbest avukatlık yapmaya başladı. 2004 yılında AK Parti üyesi olarak siyasi arenaya adım atan Görgel 2006 yılından itibaren AK Parti Kahramanmaraş İl Gençlik Kolları’nda çeşitli görevlerde bulunmuş ve yönetim kurulu üyeliği ile yürütme kurulu üyeliği gibi önemli pozisyonlarda yer aldı. 2010’da AK Parti Kahramanmaraş İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini üstlendi. 2014 yılına kadar bu görevi sürdüren Görgel aynı yılın mart ayında AK Parti Kahramanmaraş İl Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Görgel, bu görevin ardından 2020 yılından beri Kahramanmaraş İl Başkanlığı görevini yürütüyordu.

MALATYA: Depremin vurduğu illerden olan Malatya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 69,39 oy almıştı. Ak Parti seçime aday olarak Sami Er’i çıkarırken CHP ise Veli Ağbaba ile yarıştı. Oyların yüzde 48.88’ini alan Sami Er, sandığa gidenlerin yüzde 37.33’ünün desteğini alan Veli Ağbaba’yı geçmeyi başardı.

Sami Er Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Sami Er kimdir? 1963 yılında Malatya’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamladı. 1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı’nda Kent Çalışmaları ve Yönetimi (Kentsel Dönüşüm) alanında tamamladı. 2004-2005 yılları arasında İstanbul Büyükçekmece Yakuplu Belediyesi’nde Fen ve İmar Planlama Müdürlüğü görevini üstlenen Er, 2005-2008 yılları arasında Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı ve Halktaş A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi. 2008’de Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevine atandı. 2011 Eylül ayında İstanbul Üsküdar Belediyesi Mali İşler ve Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atandı, bu görevini 2014’e kadar sürdürdü. 2014-2019 yılları arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda Başkan Yardımcılığı ve Emlak Konut GYO’da yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nden sonra Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak atandı.

GAZİANTEP: Depremin vurduğu illerden olan Gaziantep’te AK Parti aday olarak mevcut Belediye Başkanı Fatma Şahin’i gösterdi. CHP ise Muzaffer Öztürk ile yarıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a yüzde 59.76, Kılıçdaroğlu’na yüzde 34.65 oranında oy çıkmıştı. Yerel seçimde ise Fatma Şahin yüzde 38.48, Muzaffer Ertürk ise yüzde 28.38 oy aldı.

Fatma Şahin, Gaziantep’de belediye başkanlığına devam edecek.

Fatma Şahin kimdir? 20 Haziran 1966 Gaziantep doğumlu Fatma Şahin İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Fakültesi’nden Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. 2001 yılında AK Parti Gaziantep İl Kurucu üyeliği yaptı, 2002 seçimlerinde Gaziantep milletvekili seçildi. 22. 23. ve 24. Dönem Gaziantep milletvekilliği görevinde bulundu. 2007 yılında AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı görevine seçildi. 2011’de açıklanan 61.Hükümette, Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanı olarak görev almıştır. Yürüttüğü bakanlık görev aldı. 26 Aralık 2013 tarihinde bakanlıktan ayrılıp Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 54,7’lik oy oranıyla seçilerek Türkiye’nin ilk kadın başkanlarından biri olarak göreve başladı. Şahin o dönemden beri kesintisiz belediye başkanlığı görevini yürütüyor.

ELAZIĞ: Deprem bölgesine en son katılan il olan Elazığ’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı yüzde 67,19, Millet İttifakı 28,19 oy almıştı. Seçimde iddialı olan isimler AK Parti’den Şahin Şerifoğulları, Yeniden Refah Partisi’nden Faruk Septioğlu ve CHP’den Coşkun Çağlar Duran’dı. Şahin Şerifoğulları oyların yüzde 38.20’sini aldı. Faruk Septioğlu’na 21.13 oy çıkarken Coşkun Çağlar Duran’ın aldığı oy oranı yüzde 16.50’de kaldı.

Şahin Şerifoğulları bir dönem daha belediye başkanlığı yapacak.

Şahin Şerifoğulları kimdir? 1980’de Elazığ’da doğdu. Elazığ İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. Sonrasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nde üç yıl boyunca uzman olarak görev yaptı. alıştı. Şerifoğulları 2018 genel seçimlerinde AK Parti’den Elazığ ili beşinci sıra milletvekili adayı gösterildi. 2019 yerel seçimlerinde Elazığ Belediyesi başkanı oldu. Bu seçimden de zaferle çıkan Şahin Şerifoğulları, görevine devam edecek.

OSMANİYE: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketinde Cumhur İttifakı seçime MHP’li aday İbrahim Çenet ile girdi. Diğer kuvvetli adaylarsa İYİ Parti’den Alpaslan Koca ve CHP’li Serkan Karayiğit’ti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 62,23 oy çıkan kentte Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 30.7 oranında oy almıştı. MHP’li İbrahim Çenet seçimden yüzde 40,19 oy alarak galip çıktı. Alpaslan Koca yüzde 23.92, Serkan Karayiğit ise yüzde 22,03 oy oranında kaldı.

İbrahim Çenet son olarak Mersin Toroslar Kaymakamlığı yapıyordu.

İbrahim Çenet kimdir? 1975 yılında Osmaniye’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Osmaniye’de tamamladıktan sonra 1996 Yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2000 yılında mezun oldu. 2004-2005’te Eskişehir Günyüzü, 2005-2007’de Malatya Kuluncak, 2007-2012’de Çanakkale Bozcaada, 2012-2013’te Şanlıurfa Ceylanpınar, 2014-2016’da Hakkari Yüksekova, 2016-2018’de Ankara Çubuk’ta kaymakamlık yapan Çenet, 2019-2021’de Kastamonu Taşköprü Kaymakamı olarak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Çenet, son olarak Mersin Toroslar Kaymakamlığı yapıyordu.

DİYARBAKIR: Depremden etkilenen büyükşehirlerden olan Diyarbakır’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 71.9, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 26,48 oy almıştı. Yerel seçime iddialı giren isimler DEM Parti’den Ayşe Serra Bucak Küçük, AK Parti’den Mehmet Halis Bilden’di. Seçimi Ayşe Serra Bucak Küçük oyların yüzde 63.91’ini alarak kazandı. Mehmet Halis Bilden’in oyu yüzde 16.92’de kaldı.

Ayşe Serra Bucak Küçük açık farkla seçimi kazandı.

Ayşe Serra Bucak Küçük kimdir? 1976 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1995 yılında İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden mezun olan Küçük 2006 yılında Almanya’da Köln Üniversitesi- Alman Dili ve Edebiyatı ile Pedagoji bölümlerinden mezun oldu. 2006-2011 yıllarında Bağlar Belediyesi Eğitim Destek Evi koordinatörlüğü, 2014-2016 yıllarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde danışmanlık ve meclis üyeliği yapan Küçük 2016-2022 yıllarında çocuk ve kadın alanlarında sosyal çalışmacı olarak çalışmalar yürüttü. Küçük evli ve iki çocuk annesi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.