Dervişoğlu: Sokak hayvanlarıyla uğraşacağınıza sapık ve katillerin peşine düşün

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu AK Parti tarafından hazırlanan ve belediyelerin sokaktaki tüm hayvanları yakalayıp barınaklara kapatmasını, hatta öldürmesini öngören yasa teklifine tepki gösterdi.

Siyaset 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

AK Parti sokak köpeklerinin hayati tehlike oluşturduğunu ileri sürerek Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için başlattığı çalışma TBMM’ye geldi. Meclis’e sunulan yasa teklifi sokak hayvanları konusunda sorumluluğu belediyelere veriyor ve sokakta sahipsiz hayvan kalmamasını hedefliyor.

Buna göre belediyeler sokaklardaki sahipsiz hayvanları hayvan barınaklarında toplamakla yükümlü. Belediyeler topladıkları bu hayvanları sahiplendirmeye çalışacak. Ama bunu yapamazlarsa hayvanların ne olacağı yasada belirsiz bırakılıyor.

Kanunla belediyelere verilen ‘hak’lardan biri hastalık taşıyan, saldırgan olan sokak hayvanları uyutarak öldürmek. Yasa buna ‘ötanazi’ dese de aslında bu ötanazi değil, doğrudan öldürmek.

Mevcut yasa, sokak hayvanları için ‘Yakala-Kısırlaştır-Sal’ yöntemini benimsemişti. Yıllardır uygulanan bu yasayla belediyeler sokak hayvanlarını önce yakalıyor, bunların temel aşılarını yapıp onları kısırlaştırıyor, kulaklarına küpe takıp sonra da yakaladığı yere geri bırakıyordu. Ama yeni yasa bu uygulamayı tamamen ortadan kaldırıyor. Yeni yasa, eğer Meclis’te kabul edilecek olursa sadece ‘Yakala-Kısırlaştır’ yöntemini içeriyor, yani belediye bu hayvanları geriye sokağa salamayacak, onun yerine barınakta tutmaya devam edecek ve mümkün olursa bu hayvanları sahiplendirmeye çalışacak.

Tam sayısı bilinmiyor ama bazı tahminlere göre Türkiye’de 10 milyona yakın sokak hayvanı var. Belediyelerin imkanları ne bu hayvanların yakalanmasına ne de kısırlaştırılmasına yeter. Ama yeni yasa gerçekten uygulanacak olursa (ki bazı belediyeler uygulayabilir) bunca sokak hayvanını sahiplenecek birilerini bulmak mümkün olmayacak. Belediyelerin de milyonlarca hayvan için barınak kurup onları sağlıklı koşullarda işletmesi söz konusu olamayacağı için hayvanlar barınaklarda bile öldürülmeye başlanabilir.

Hayvan severlerin protestoları sürerken konu bugün de İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun gündemindeydi.

‘İnsanlarımız hunharca öldürülüyor’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında “İYİ Parti olarak hep söylüyoruz; AK Parti ve saray rejimi Türkiye’yi geriye götürmüştür. 200 yıllık modernleşme serüveninin bu kadar boğulduğu bir dönem daha yaşanmamıştır” diyen Dervişoğlu şöyle devam etti:

“Çünkü vatandaşlarımızın, can, mal, ırz ve namus güvenliğini sağlayamayan bir iktidar bırakın dünya lideri olmayı kabile bile yönetemez. AK Parti iktidarı bir iş bilmezlik halidir. Sokaklarda katiller kol geziyor. İnfaz yasasıyla salıverilen caniler, elini kolunu sallayarak cinayet işliyorlar. Kurye olarak ekmek parası kazanmaya çalışan, üniversite öğrencisi Ata Emre Akman gibi gencecik insanlarımız hunharca öldürülüyor.

‘Sapık ve katillerin peşine düşün’

Esenyurt’ta 23 yaşındaki genç bir kadının katilinin başka bir cinayetten yatarken şartlı salıverildiğini öğreniyoruz. İşte saray rejiminin infaz sistemi. Ve işte saray adaletinin terazisi. AK Parti iktidarı aynı zamanda bir duyarsızlık halidir. Sokakta katillerin çetelerin kol gezdiği bir durumda saray rejimi köpekleri, kedileri toplayıp öldürmenin peşinde. Sokak hayvanlarının peşine düşeceğinize sokaktaki sapık ve katillerin peşine düşün. Çetelerin, uyuşturucu ve silah tüccarlarının, mafyaların, kaçakların peşine düşün.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.