Erdoğan: NATO’nun bel kemiğiyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye gitti ve yolculuktan önce açıklama yaptı. Türkiye'nin NATO'nun bel kemiği olduğunu söyleyen Erdoğan Gazze, KKTC ve milli güvenlik konularından bahsedeceğini söyledi.

Siyaset 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Washington’daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye gitti. Erdoğan’ın yanında eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da vardı. Erdoğan yolculuktan önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi ve zirvede konuşacakları hakkında bilgi verdi.

Zirvede NATO’nun savunma yapılanmasını güçlendirmesinin konuşacaklarını söyleyen Erdoğan NATO’nun kuruluşunun 75. yılı olması dolayısıyla zirvenin ayrı bir anlam taşıdığını belirtti. Zirveden beklentilerinin milli güvenlik hassasiyetleri ve ittifakı gözeten sonuçların çıkması olduğunu ifade eden Erdoğan “Savunma sanayideki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz. NATO’nun gayretlerinin artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna’da NATO’nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu göstermekte” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Türkiye’nin NATO’nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş ülkeden biri olduğunu anlatan Erdoğan Türkiye’nin imkan ve kabiliyet bakımından NATO’nun bel kemiği olan ülkelerin başında geldiğini belirtti. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da masaya getireceklerini söyleyen Erdoğan “Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze’deki katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail’i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız. Bu meseleleri ikili görüşmelerde de ele alacağım” diye konuştu.

Öte yandan KKTC’nin Türkiye açısından Türk devletlerinin tam üyesi konumunda olduğunu ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

“Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi. Son Suşa zirvesinde de KKTC orada bulundu. Bundan sonra da bizler KKTC’yi tam üye noktasında nasıl taşırız gayretinde içindeyiz. Hukukumuzun olduğu Türk devletleri ile de bunu geliştiriyoruz.

Şu an itibariyle NATO’nun ilk beş ülkesinden biriyiz. Bunu mali destek noktasında ve NATO’ya güç katma noktasında söylüyorum. Türkiye’nin durumu, beş ülke derken laf olsun diye demiyoruz. NATO üye ülkelerinin bakışı da böyledir. NATO’daki konumumuzu güçlendirerek devam ettiriyoruz. Yeni genel sekreterin oraya gelişinde Türkiye’nin rolü üst düzeyde oldu. Kendisi ile Amerika’da ayrıca görüşmemiz olacak.”

Erdoğan 'top'a girdi: TFF'ye 'Yabancıyı azalt' Fenerbahçe'ye 'Ferdi'yi sat'Erdoğan ‘top’a girdi: TFF’ye ‘Yabancıyı azalt’ Fenerbahçe’ye ‘Ferdi’yi sat’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.