Erdoğan: Sandıkta verilen mesajı detaylıca inceliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Bursa İl Başkanlığındaki bayramlaşmaya katıldı, burada seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerine devam ettiklerini açıkladı, 'Kendimizi yenilemeyi, güncellemeyi hep başardık' dedi.

Siyaset 11 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğini yürüttüğü AK Parti’nin 2019’la kıyaslandığında Türkiye genelinde yüzde 8.85 oy kaybettiği yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerini sürdürdü.

Bursa İl Başkanlığı’nın bayramlaşma programında “Seçim sonuçları elbette ayrı ve kapsamlı bir değerlendirmenin konusudur. Biz de her parti gibi seçimlerin muhasebesini yapıyoruz, yapacağız” diyen Erdoğan devamında şunları söyledi:

“Asla kolaya kaçmadan, milletin sandıkta verdiği mesajları tüm boyutlarıyla okuyor, en ince detayına kadar analiz ediyoruz. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz MYK toplantımızda bunun ilk adımını attık. İnşallah halkayı sürekli genişleterek istişarelerimize devam edeceğiz. Biz kurulduktan sadece 15 ay sonra milletin teveccühüne mazhar olmuş, 22 yılda girdiği 17 seçimin hepsinde sandıktan birinci çıkmış bir partiyiz. Seçim başarılarımızın arka planında milletimizle hep güçlü gönül köprüleri kurmamız vardır. Kendimizi yenileme, güncelleme, güç ve enerji toplamış olarak yola revan olma konusunda her zaman farkımızı ortaya koyduk. Siyaset yolculuğumuzu aynı şekilde sürdüreceğiz.”

Erdoğan’ın bahsettiği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kendilerini destekleyen seçmenin sandığa gitmemesi nedeniyle oylarda düşüş yaşadıkları sonucuna vardığı biliniyor:

“Emeklilerimizin serzenişlerini il ziyaretlerimizde zaten görüyorduk. Gerek tek seferlik beş bin lira ödenmesi, gerek yüzde 50’yi bulan maaş zamları, gerekse diğer adımlarla bütçe disiplinini bozmadan üzerimizdeki bu baskıyı hafifletmeye çalıştık; ama muvaffak olmadık.”

Teşkilatları uyardı: Uyanık olun

AK Parti lideri teşkilatları da “AK Parti ve Cumhur İttifakı bu süreçten çok daha güçlenerek çıkacaktır. Bundan en küçük bir şüphe duymuyoruz. Sizlerden de asla yeise kapılmamamızı, tefrikaya düşmemenizi, aramıza nifak sokmaya çalışan fitne odaklarına karşı uyanık olmanızı bekliyorum” sözleriyle uyardı.

Erdoğan’dan çok sert seçim tahlili: Sadece oy değil ruh da kaybettik, partide hiç kimse layüsel değilErdoğan’dan çok sert seçim tahlili: Sadece oy değil ruh da kaybettik, partide hiç kimse layüsel değil

Kulislerde ne konuşuluyor?

İktidar partisinde de 31 Mart’tan önce yapılan değerlendirmelerde ekonomik kriz ve emeklilerin beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle sandıkta bir fatura kesilebileceği tahmin ediliyordu.

CHP’yi ülke genelinde birinciliğe taşıyacak bir seçim sonucu ise ihtimal dahilinde görülmüyor, hatta İstanbul ve Ankara gibi kentlerin ana muhalefetten geri alınacağı düşünülüyordu.

Ama bugün sonuçların ‘kötü bir sürpriz olduğu’ konuşuluyor, Erdoğan ve kurmaylarının bunu beklemediği ifade ediliyor.

Bu nedenle kulislerde Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘detaylı analizin’ ardından parti yönetimi ve kabinede değişikliğe gidilebileceği ileri sürülüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.