İktidar ikinci tur için sahaya deprem bölgesinde indi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile birlikte depremin vurduğu Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta halka seslendi. Erdoğan, muhalefetin kendisine az oy çıkan illerde depremzedelere yardımı keseceğini söylediğini iddia etti

Siyaset 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura sarkmasından sonra Cumhur İttifakının cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat’ta 10 ilde yıkıma yol açan depreme rağmen kendisine yüksek oy gelen deprem bölgelerini 28 Mayıs seçim çalışmaları için daha öne çıkaracaklarının sinyalini vermişti. Dün, Cumhur İttifakı’nın iki büyük partisinin liderleri, Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP  Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerindeki “seçim çalışmalarına” Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta start verdi.

Maraş’ta Cumhurbaşkanı’nın yanında YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu Adıyaman’da konteyner kent ziyaretinde konuştu. Erdoğan’ın yanında MHP lideri Devlet Bahçeli de bulunuyordu. Erdoğan, 14 Mayıs’taki seçimlerde kendisine yüzde 66 oranında oy veren kenti karşılıksız sevdiğini söyledi ve 50 bin deprem şehidi olduğunu belirterek muhalefete yüklendi.  Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekibinin seçim sonuçları nedeniyle deprem bölgesine yardım yapmayacağını söylediğini savunan Erdoğan, “Bay Bay Kemal’in takımı bu 50 bin deprem şehidimize nasıl baktı? Size bundan sonra bir şey yok dediler. Bunu nasıl söylersiniz ya. Siz olsanız da, olmasanız da Bay Bay Kemal, devletimiz kardeşlerinin yanındadır. AFAD’ı ile, Kızılay’ı ile, bütün imkanları ile yanındadır. Bundan sonra da yanında olacaktır” dedi.

Erdoğan ve Bahçeli’nin Adıyaman’daki mitingine yoğun katılım vardı.

Muhalefetin insanlara cahil dediğini ifade eden Erdoğan, gazete manşetlerinde ‘Millet’in karnı TOGG’muş’ yazıldığını söyledi. Ayrıca Erdoğan, muhalefetin ‘korkutma siyaseti’ yaptığını da sözlerine ekledi ve “Cahil de, menfaatçi de kendileridir. Oy yoksa hizmet yok diyen kendileridir. Mahalle baskısı ile gençlerimizi yıldıran kendileridir. Destek vermedi diye, sanatçısından depremzedesine kötülük yapan kendileridir. Bunlar ne yaparsa yapsın” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun her seferinde aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklediğini söyleyen Erdoğan, “Biz ülkemize eser kazandırmanın mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

‘Kalp yapıyordu şimdi masa yumrukluyor’

Konuşmasında Millet İttifakı’nı yine “LGBTci” olmak ve “terör örgütleri ile kol kola yürümek” ile suçlayan Erdoğan, muhalefetin ‘zehirli bir dil’ kullandığını ileri sürdü:
“14 Mayıs seçimlerinde hezimete uğrayan, 28 Mayıs’tan da umudunu kesen CHP Genel Başkanının giderek daha zehirli, daha çirkin bir dil kullandığını görüyoruz. Yaptığı pervasız ve buram buram nefret söylemi kokan açıklamalarıyla her gün toplumumuzun bir kesimini düşmanlaştırıyor. Koltuğunu kaybetmemek için milletin sinir uçlarıyla oynamak dahil tüm yollara başvuruyor. Daha düne kadar önüne gelene kalp yapmaktan parmakları neredeyse nasır bağlamıştır. Bugün ise aynı eliyle masa yumruklamaktan neredeyse bileği kırılacak. Seçim öncesinde taktığı demokrat maskesi 15 Mayıs sabahı düşünce, altından tek parti CHP’si zihniyetinin karanlık ve çirkin yüzü çıktı. Adıyaman bu yüzü çok iyi tanır.”

Bahçeli’den ‘yeni cumhurbaşkanı’ gafı

Bahçeli’nin buradaki konuşmasında en öne çıkan ise dil sürçmesi oldu. 14 Mayıs seçimlerinden hemen önce yine bir dil sürçmesiyle sosyal medyanın gündemine oturan Bahçeli, dün deprem bölgesinde yaptığı konuşmada, “29 Mayıs İstanbul’un Fethi’ne, Türkiye Cumhuriyeti’ne yeni bir cumhurbaşkanıyla yola devam diyeceksiniz” dedi. Sosyal medyadaki birçok muhalif seçmen o konuşmadan alıntı yaparak “Bahçeli’ye desteği için teşekkür” etti.

Bahçeli ayrıca 102 günde deprem felaketinden çıkan başka ülkenin olmadığını söyleyerek “28 Mayıs’ta iki aday var ama milletimizin gönlündeki aday Erdoğan’dır. Bugüne kadar yapılmış olan hizmetleri sürdürebilmek için 28 Mayıs seçimleri çok daha önem arz eder hale gelmiştir” dedi.

6 deprem şehrini gezeceklerini ilan etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde ise İstanbul’da Rami Kütüphanesi’nde gençlik buluşmasında açıklamalarda bulundu. “Öndeyiz, Kılıçdaroğlu kazandı’ gibi sözlerle halkı aldatmaya ve kendi tabanlarını tatmin etmeye çalıştılar. Sonra biz 5 puan önde bitirdik. Yarım puan daha alsaydık, o akşam işi bitiriyorduk” diyen Erdoğan, yine depremzedeler üzerinden muhalefeti suçladı:

“Siyasi ömürlerini 3-5 gün daha uzatmak için milletin sinir uçlarıyla oynayanları siyasetten emekli edeceğiz. Çirkefleşen siyaset dilinin sahiplerinden ülkeyi kurtaracağız. Deprem bölgesindeki insanlara bu denli hakaret edilir mi? Gönderilen 3-5 kuruşun propagandasını yapmaya çalışıyorsun. Otellerden insanları kovuyorsunuz. Bunu göreceğiz ve 28 Mayıs’ta onlara gereken dersi vereceğiz. Nasip olursa 6 tane deprem şehrimizi Devlet Bey’le ziyaret edeceğiz. Ne sıkıntıları varsa giderelim istiyoruz. Biz ‘Buralarda bize az oy çıktı, şu oldu bu oldu’ diyemeyiz. Ayrıma tabi tutmadan insanların en faydalısı olmak durumundayız. Bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Koltuklarını koruyabilmek için sizi korkutmaya çalışanlara kendi ikballeri uğruna sizleri kullanmak isteyenlere gençlerimizin ‘yeter’ diyeceğinden şüphe duymuyorum. Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin.”

CHP’li Öztunç: Çadırları söken belediye Ak Partili

Bir süredir sosyal medyada muhalefetin depremzedelere hakaret ettiği hatta depremzedelerin çadırlarını söktüğü iddiası, özellikle “Aktroller” denen hesaplardan yayılıyor. Bu propagandayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sürdürüyor. Bu propaganda CHP’nin az oy aldığı illerde halkı cezalandırdığı tezi üzerine dayansa da, iddiaların başlangıcı olan köyde CHP’ye 109, Ak Parti’ye sadece 5 oy çıktığı öğrenildi. Üstelik CHP’ye göre iddiaları başlatan o görüntüler, Ak Partili Dulkadiroğlu Belediyesi’nin çadır söktüğü anlara ait.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, dün CHP Kahramanmaraş İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘13. Cumhurbaşkanlığı Seçimi İstişare Toplantısı’ndaki konuşmasında şu bilgileri verdi:

“Bahsedilen Öksüzlü köyünde çıkan oy; AKP 5, CHP 109. Hani güya AKP’ye oy verdiği için çadır sökülmüş dediler ya. Tayyip Erdoğan 6, Kemal Kılıçdaroğlu 109… Kardeşim köydeki oyların hepsi CHP’de. Söken belediye de Dulkadiroğlu, AK Partili belediye, senin belediyen. Neresini düzelteceğiz arkadaşlar? Böyle bir yalanla Maraşlıyı kandırıyorlar. Utanmadan yalan söylüyorsunuz.”

Millet ittifakından ‘terör’ konusunda kontratak

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından Millet İttifakı da söylemini sertleştirdi. 14 Mayıs’tan önce Cumhur İttifakı’ndan gelen ‘terör’ suçlamalarını yalanlamakla yetinip seçim çalışmalarını umut ve projeler üzerine kuran Millet İttifakı, seçim ikinci tura sarktıktan sonra terör suçlamalarına suçlamayla karşılık vermeye başladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı’nı teröre karşı olamamakla suçladı ve “terörün kökünü Bay Kemal kazıyacak” dedi. Bazı illerde Millet İttifakı aleyhine “terör” konulu sahte afişler dağıtılmaya ise devam etti.

Konuya ilişkin hazırladığımız detaylı habere bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

 

Erdoğan'ın ikinci tur stratejisi: Deprem ve depremzedelerErdoğan’ın ikinci tur stratejisi: Deprem ve depremzedeler

 

Erdoğan 'düşük faize devam' dedi, CNN analiz etti: KumarErdoğan ‘düşük faize devam’ dedi, CNN analiz etti: Kumar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.