Erdoğan ile Özel ‘Kayseri’ polemiğinde… İkisi de birbirini sorumlu tuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kayseri’de dün yaşanan olayların bir sebebinin “muhalefetin zehirli söylemleri” olduğunu söyledi. CHP lideri Özgür Özel ise “Her şeyin sorumlusu benim' diyor, o zaman bunun da sorumlusu sensin” yanıtı verdi.

Siyaset 1 Temmuz 2024
Özgür Özel ile Erdoğan'ın kayseri polemiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel “normalleşme-yumuşama” sürecinde başlayan ılıman söylemlerinin dışına çıkan açıklamalar yaptılar. Erdoğan muhalefeti hem Kayseri’deki olaylar, hem de zamlar üzerinden eleştirdi. Özel ise “Her şeyin sorumlusu benim’ diyor, o zaman bunun da sorumlusu sensin” yanıtı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.

AK Parti’nin yerelden genele ilerleyen bir hikayesi olduğunu söyleyen Erdoğan “Bundan tam 30 sene önce millete hizmet yolculuğumuza belediyelerden başladık, mahalli idarelerdeki örnek karnemizle yeni hedeflere yürüdük. Mahalli idarelerdeki üstün hizmetlerimiz sonrasında 2002 yılında bu sefer ülkeyi yönetme sorumluluğunu AK Partili kadrolara tevdi ettik. AK Parti’nin en büyük referans kaynağı son 30 yıldır yerel yönetimlerdir” dedi.

AK Parti belediyeciliğinin siyasi rakipleri tarafından taklit edildiğini savunan Erdoğan “Pek çok başlıkta onların yol haritasını da dolaylı olarak biz şekillendiriyor, bir nevi siyasi rakiplerimize koçluk yapıyoruz” sözlerini kullandı.

Erdoğan da Esad'a kapıyı araladı: Bir zamanlar ailece görüşürdük, yarın yine olmaz diye bir şey yokErdoğan da Esad’a kapıyı araladı: Bir zamanlar ailece görüşürdük, yarın yine olmaz diye bir şey yok

31 Mart yerel seçimlerinde muhalefetin “ucuz popülizme dayanan” bir kampanya yürüttüğünü söyleyen Erdoğan “Ekonomideki sıkıntıları da istismar ederek kim ne veriyorsa benden 5 katı anlayışıyla hiçbir temeli olmayan uçuk vaatlerde bulundular. Deprem riski ve kentsel dönüşüm dahil şehirlerimizin kanayan yaralarına dair maalesef ortaya hiçbir somut proje koymadılar. Hayat pahalılığının yükü altında ezilen insanlarımızın popülizm dalgasına kapılmasına maalesef engel olamadık” diye konuştu. Erdoğan 31 Mart’ta oylarının düşmesini ise “negatif sapma” diye açıkladı.

Seçimlerin ardından muhalefetin vaat yağmurunun sonuna gelindiğini belirten Erdoğan “Gençlere, kadınlara, esnafa, emekliye verilen sözlerin tamamı unutuldu. Düne kadar seçim kazanmak için hesapsızca atıp tutanlar bakıyorsunuz bugün ekmekten suya ellerinin altındaki her şeye zam yapıyorlar. Ucuzlatacağız, fiyatını indireceğiz, hatta bedava yapacağız dedikleri hizmetlerin neredeyse tamamında astronomik fiyat artışlarına gittiler. Allah var, bu süreçte sadece bir kesime verdikleri sözlere sadık kalıyorlar. Şahsi reklam ajansı olarak kullandıkları bazı medya mensuplarına Roma turuyla diyet borçlarını ödemekte hiçbir kusur etmiyorlar” dedi. Uzun yıllardır partisine yöneltilen “eş, dost, akraba kayırmacılığı” eleştirilerini de Erdoğan CHP belediyeleri için yaptı.

Sözlerine zamlar üzerinden muhalefeti eleştirerek devam eden Erdoğan “Görüyoruz ki muhalefet belediyelerinde 31 Mart’a kadar devam eden vaat yağmurunun yerini 1 Nisan sabahından itibaren zam yağmuru aldı, işçi kıyımı aldı, baskı, tehdit, yıldırma aldı” dedi.

Erdoğan dün Kayseri’de yabancı uyruklu bir kişinin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla başlayan şiddet olaylarını “vandallık” olarak nitelendirirken “Sokakları ateşe vermek kabul edilemez” dedi.

Olaylarla ilgili muhalefeti suçlayan Erdoğan “Türkiye’nin fay hatlarıyla oynamaktan herkes uzak durmalıdır. Muhalefetin aklıselim sahibi aktörlerinden eski Türkiye’nin kötü hatıralarını tekrar canlandıran sahnelerin önüne geçme noktasında daha çok çaba bekliyoruz. Aynı şekilde birilerinin kendi beceriksizliğinin faturasını savaşlar ve terör sebebiyle evini, barkını, vatanını terk etmek zorunda kalmış sığınmacılara kesme kurnazlığına da göz yumulmamalıdır. Toplumda yabancı düşmanlığını ve sığınmacı nefretini körükleyerek hiçbir yere varılamaz. Dün Kayseri’de küçük bir grubun yol açtığı müessif olayların sebeplerinden biri muhalefetin bu zehirli söylemleridir. Kim olursa olsun insanların evlerini, akrabalarını yakmak, vandallık yapmak, sokakları ateşe vermek kabul edilemez. Siyasi kazanım uğruna nefret siyasetine tevessül edilmesini acizlik olarak görüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan sokak köpekleriyle ilgili düzenlemeyle ilgiliyse “Başıboş köpek sorununda son rötuşları yapıyoruz. Yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşecek” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de yangından zarar görenlere geçmiş olsun ziyareti yaptı.

Özel’den Erdoğan’a ‘Kayseri’ yanıtı: Sorumlusu sensin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de yangından zarar görenlere geçmiş olsun ziyareti yaptı. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özgür Özel Kayseri’de yaşanan olaylara değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Siyasi kazanım uğruna nefret siyasetine tevessül edilmesini acizlik olarak görüyoruz” sözlerine yanıt veren Özel “Nefret siyaseti, ayrımcı dil, muhalefetin zehirli dili diye hangi muhalefeti kastettiğini bilmiyorum. Ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin böyle bir ithama muhatap olamayacağı açık. Kimi söylüyorsa sayın Cumhurbaşkanı, bütün olarak muhalefet deyip genelleme yapmak durumunda değil, net söylesin kime söylüyorsa ondan cevabını alsın” dedi.

Özgür Özel “Dün yaşanan olaylar ve Türkiye’deki sığınmacı sorunu varsa iktidar sorumludur dediğimde herhalde sayın Erdoğan ‘Ben değil, diğer iktidar odakları’ diyemeyecek. Bir tane iktidar var. Ne diyor, ‘Her şeyin sorumlusu benim’ diyor, o zaman bunun da sorumlusu sensin” diye konuştu.

“Ülkeyi yöneten iktidar tutup da her şeyi muhalefete yükler mi?” diye devam eden Özel şöyle dedi:

“Elbette bazı muhalefet figürlerinin bazı söylemleri son derece sert olabilir, bizim hatalı bulduğumuz ifadeleri olabilir. Ama bu ülkenin kurucusu sana bir vasiyet bıraktı; komşunun içişlerine karışma, komşunun toprak bütünlüğüne saygılı ol, komşundaki devlet dışı unsurları muhatap alma… Sen Özgür Suriye Ordusu’na Kuvayi Milliye dersen, getir-eğit-donat savaşsın dersen komşunun içişlerine saygılı oluyor musun olmuyor musun? ‘Emevi Camii’nde namaz kılmaya giderim üç saatte’ dersen komşunun toprak bütünlüğüne, hükümranlık haklarına saygılı mısın değil misin?”

“Türkiye’de resmi rakamlara göre 4.6 milyon, yaygın kanıya göre 10 milyona yaklaşan sığınmacı sorunu varsa tek sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yıllardır yaptığı kötü dış politikadır” diyen Özel “Biz Esad’la küfürleşme, Esad’ın adını değiştirip Esed yapma, dün tatil yaptığını bugün düşman belleme, otur işbirliği yap bu iç savaşı durdur derken sen ateşe benzinle gittin. Ondan sonra göç dalgaları oldu. Biz dedikten sonra Esad’la görüşeceğim, dedi. Arabuluculuk teklif edeceğim dedim. Bir şekilde masaya oturalım ve sığınmacılar gitsin dedim” diye konuştu.

Yaşanan olaylara ilişkin sağduyu çağrısı yapan Özel “Bizim adımıza silahı taşıyan polistir, jandarmadır. Bizim adımıza cezayı verecek olan hakimdir, cezanın çekileceği yer cezaevidir. Cezayı kendin vermeye çalışırsan, polisin, jandarmanın yerine güç kullanmaya çalışırsan haklıyken haksız duruma düşülür. Bu olayların olmaması için sığınmacı sorununun çözülmesi lazım” dedi.

Kayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz iddiasıyla kent alev aldı, Suriyelilerin ev ve araçlarına saldırıKayseri’de tehlikeli gerginlik: Taciz iddiasıyla kent alev aldı, Suriyelilerin ev ve araçlarına saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.