Erdoğan’ın sözleri dış basında böyle yer buldu: Muhalefet gay

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki seçimler yaklaşırken, seçmenleriyle bir araya geldiği mitinglerde hem LGBTİQ+'yı hem de muhalefeti daha çok hedef almaya başladı. İşi "Muhalefet LGBT'cidir" noktasına getiren Erdoğan'ın sözleri, dış basında "Muhalefet gaydir" sözleriyle yer buldu.

Siyaset 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Erdoğan, son günlerdeki mitinglerinde LGBTİQ+ karşıtı söylemlerini artırdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, perşembe günü Giresun’daki ve dün Samsun’daki seçim mitinginde muhalefeti LBGTİQ+destekçiliği bağlamında hedef aldı. Seçmenlerine seslenen Erdoğan, Giresun’daki mitingde, “Gençlerimizi değersizleştirmek isteyen kirli oyunların koç başları bunlar. Biz LGBT’ci değiliz. CHP, İYİ Parti LGBT’ci. O masada oturanlardan bir laf duydunuz mu? Bize Allah yeter, bize milletimizin sevgisi desteği yeter” dedi.

Hemen ertesi günkü Samsun mitinginde Erdoğan, ‘LGBT’nin AK Parti’ye, MHP’ye, Cumhur İttifakı’na giremeyeceğini’ vurgulayarak, “Ama CHP, LGBT’ci mi? Evet. İYİ Parti LGBT’ci mi? Evet. HDP, LGBT’ci mi? Evet. Diğerleri ‘Hayır’ diyebiliyor mu?” sözlerini dile getirdi.

Rusya’nın devlet destekli televizyon ağı RT ise Erdoğan’ın konuşmasını, ‘Erdoğan: Muhalefet gay’ başlığıyla haber yaptı. RT’nin haberi sosyal medyada büyük ilgi gördü. Öte yandan RT Erdoğan’ın LGBTİQ+ ile ilgili sözlerini bu başlıkla servis eden tek medya kuruluşu değil. Iran Front Page, News 24 ve Azerbaycan 24 siteleri de haberlerinde RT’nin başlığını kullandı.

Diğer medya kuruluşları böyle bir başlık tercih etmese de Erdoğan’ın seçim kampanyasındaki LGBTİQ+ karşıtı söylemlerine geniş ölçüde yer verdi. Örneğin İngiliz The Daily Telegraph Erdoğan’ın mitingdeki sözlerini, ‘Erdoğan seçim öncesinde LGBT’ye karşı olduğunu söylüyor’ başlığıyla verirken, France 24 ise, ‘Erdoğan kritik seçim öncesinde LGBTQ’ye saldırdı’ başlığını tercih etti. The Times of Israel, ‘Erdoğan zorlu seçim yarışının ortasında kültür savaşlarını gazlıyor’ başlığını kullandı.

Erdoğan'a göre Millet İttifakı hem 'Terör sevici' hem de LGBT'ciErdoğan’a göre Millet İttifakı hem ‘Terör sevici’ hem de LGBT’ci

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.