Gelecek ve Deva birleşmesinde sona doğru: ‘Süreci olumlu değerlendiriyoruz’

Yeni Meclis dönemi başladığından beri DEVA Partisi'nin Meclis grubu kurup kurmayacağı ve bu grubun kiminle kurulacağı konuşuluyor. Gözler bir süredir Gelecek Partisi'ne dönükken bugün Babacan'dan açıklama geldi: 'Biz sürece olumlu bakıyoruz.'

Siyaset 18 Eylül 2024
Fotoğraf: Babacan ile Erbakan görüşmesinden.

Mayıs 2023’te düzenlenen parlamento seçimlerine CHP listelerinde giren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) toplam 20 milletvekiliyle temsil edilmeye hak kazanan Gelecek ve Saadet Partisi’nin birleşmesi yeni ‘birlikteliklerin’ de önünü açtı.

Daha önce herhangi bir ortaklığa yanaşmayacağını duyuran DEVA Partisi’nin önce Demokrat Parti’yle yeni bir ‘merkez sağ grubu’ kuracağı konuşuldu. DEVA halihazırda 15 sandalyeye sahip; Demokrat Parti’de bu sayının yalnızca üç olması işleri sıkıntıya sokuyor. Çünkü grup kurabilmek için en az 20 milletvekilinin olması gerekiyor.

Daha önce konuştuğumuz Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen  hemen hemen aynı şeyleri söylemiş ve seçmenin alternatif arayışında olduğunu, prensipte olumlu olduklarını ve bu durumun değerlendirileceğini söylemişlerdi.

DEVA ve Gelecek Partisi cephelerinde gelişmeler

Aynı zamanda Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ’ı arayıp böyle bir durumda Gelecek Partisi’nin ne yapacağını sormuştuk ve kendisi kesin bir dille gündemlerinde böyle bir konu olmadığını, ittifakın devam edeceğini söylemişti.

Ancak bu görüşmemizden yaklaşık bir buçuk ay sonra Ali Babacan Halk TV’de katıldığı bir programda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir grup kurma çabası içinde olduklarını ve bunun için Gelecek Partisi’yle görüştüklerini duyurdu.

Ancak Gelecek, Saadet’le ortak grup kurmuştu. Bu ortaklığın nasıl bir yöne evrileceği ise merak konusu. Saadet Partisi’nden herhangi bir açıklama gelmemiş, Babacan ise görüşmeleri şu şekilde anlatmıştı:

“Gelecek Partisi ile birleşme noktasında görüşme trafiğimiz var. Ya da birleşme olur, grup olur, ama bu grup orada kalmamalı, Meclis’ten başka siyasi partiden arkadaşları da dahil ederek, çok daha güçlü ve yeni bir grup oluşur mu diye bakıyoruz.”

‘Biz sürece olumlu bakıyoruz’

Ali Babacan bugün beraberindeki heyet ile Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret etti. Basına kapalı olan görüşmeden sonra Babacan ve Erbakan açıklama yaptı.

Ali Babacan partisinin Gelecek Partisi ile birleşme konusu ile ilgili “Şu anda DEVA Partisi ile Gelecek Partisi arasında devam eden bir görüşme trafiği var. Bu görüşme trafiğinin amacı da iki parti arasında birleşmenin mümkün olup olmayacağı. Süreç devam ettiği için bu sürecin detaylarıyla ilgili bugünden bilgi vermemiz, bugünden şöyle olur, böyle olmaz diye fikir ortaya koymamızın da doğru olmadığını ben düşünüyorum. Dolayısıyla biz sürece olumlu bakıyoruz. Birleşme sürecini olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ama süreç devam ettiği için olur mu, olmaz mı, ne zaman sonuçlanır, modaliteleri nasıl olur? Bununla ilgili bugünden bir şey söylememiz mümkün değil” dedi.

Babacan: Gelecek Partisi'yle birleşme görüşmelerimiz varBabacan: Gelecek Partisi’yle birleşme görüşmelerimiz var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.