Gökhan Zan tartışmasına Özel de girdi: Bizdeki belediyeleri istedi

CHP lideri Özgür Özel Hatay'da Gökhan Zan'la ilgili yaşananlara şaşırmadığını, TİP lideri Erkan Baş'a öncesinde dostane uyarı yaptığını söyledi. Özgür Özel, Gökhan Zan'ın CHP'den Arsuz ve Defne belediyelerini istediği belirtti.

Siyaset 20 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan hakkındaki iddialar için “Olanlara şaşırmadım” yorumu yaptı, “CHP’ye geldi. İyi Parti’ye gitti. İyi Parti’den adaylaştı. Ayrıldı. Bize tekrar geldi. Hatay Büyükşehir’i istedi. Ama dedi ki ‘Büyükşehir olmazsa Defne’yi verin, ben Lütfü Başkan’la uyumlu çalışırım.’ Defne’nin olmayacağını anlayınca Arsuz’u istedi. Hep bizdeki belediyeleri istedi. Bizde olmayan bir belediyeyi kazanırım demedi. Garanti belediyeleri istedi” diye konuştu.
Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Özel, Gökhan Zan’ın CHP’den ret yanıtı aldıktan sonra TİP adayı olduğunu söyledi.
Özgür Özel’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
– Gökhan Zan’la ilgili iddialar için ne düşünüyorsunuz?

Ben olanlara şaşırmadım.

– Neden?

Çünkü 6 Şubat akşamı 100 protesto varsa 99’u hükümeteyken tamamen Lütfü Savaş’ın protesto edildiği gibi bir görüntü yaymaya çalıştı.

O gün (6 Şubat’ın yıldönümünde Hatay’daki anmayı kastediyor) meydanda Gökhan Zan belli grupları organize ve koordine edip Savaş’a protesto olarak yansıtırken gözündeki ateşi farklı gördüm. Başka bir hırs vardı. CHP’ye geldi. İyi Parti’ye gitti. İyi Parti’den adaylaştı. Ayrıldı. Bize tekrar geldi.

‘Hep bizdeki belediyeleri istedi’

– Sizden bir şey istedi mi?

Hatay Büyükşehir’i istedi. Ama dedi ki “Büyükşehir olmazsa Defne’yi verin, ben Lütfü Başkan’la uyumlu çalışırım.” Defne’nin olmayacağını anlayınca Arsuz’u istedi. Hep bizdeki belediyeleri istedi. Bizde olmayan bir belediyeyi kazanırım demedi. Garanti belediyeleri istedi.

– Ne dediniz?

“Savaş’ı eleştiriyordunuz” dedim. “Lütfü Başkan’la uyumlu çalışırım” dedi. “Düşüneceğim” dedim. Yüzüne doğrudan reddetmek doğru değil. Ama Zan’ı hiç düşünmedik. Çünkü çok tutarsız, çok ihtiraslı ve çok çelişkilerle dolu gördüm. Sonra git gide sertleştiğini ve çirkinleştiğini gördüm. Sonra TİP’den aday oldu. Hatay’da hep şöyle sözler duydum: “Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Siz onu bir tanısanız…”

Gördüğüm kadarıyla şimdi bütün Türkiye tanıdı. Hatay’da deprem sürecinde “Lütfü abiyle uyumlu çalışırım” deyip görev istemesi, olmayınca gidip protestoları Lütfü Bey’e karşı organize etmesi hiçbir samimiyet barındırmıyordu. Hukuk sürecini takip edeceğiz ama duyduğuma, gördüğüme şaşırmadım yani.

– Sizden ret alınca TİP’e mi gitti?

Bizden ret yanıtı aldıktan sonra 6 Şubat süreci yaşandı. Sonrasında TİP, Zan’ı aday ilan etti. O süreçte TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a Zan’ın doğru aday olmayacağını dostane söyledim. O da “Siz başka aday gösterirseniz biz çekeriz” demişti. Ben TİP’in değerleriyle bağdaşmayacak bir yapısı olduğunu görmüştüm ama üstü kapalı söyledim. Sonrasında iş buralara kadar geldi.

– Bundan sonra ne olur Hatay’da?

AK Parti’nin Hatay’ı almak için nelere tenezzül ettiğini görüyoruz. Geçmiş oydan dolayı cezalandırıldığını söylemek, gelecek oyla ilgili şantajda bulunmak ve bu işlere kalkışmak Hatay’ın AK Parti tarafından nasıl bir mücadeleyle alınmaya çalıştığını gösteriyor. Muhalif seçmeni CHP altında birleşmeye bekliyoruz. Genel başkan olarak teminat veriyorum ki Hatay muhalif seçmenin tedirginliklerini ve taleplerini görmeyen bir yönetim anlayışında olmayacak. Hatay’ı Hatay İttifakı’yla yöneteceğiz. Belki aday belirleme sürecini böyle yönetemedik. Bu süreçteki eksikliği üstüme alayım. CHP’ye oy versinler. Hatay’ı birlikte yöneteceğiz, birlikte ayağa kaldıracağız.

Lütfü Savaş: Beş milyon dolarlık olduğunu bilmiyordum

Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve mevcut başkan Lütfü Savaş Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) adaylığını geri çektiği rakibi Gökhan Zan ile ilgili iddialara ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

TİP’in “Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar partimize ulaşmıştır” açıklaması yaparak adaylıktan çektiğini duyurduğu Gökhan Zan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtları ortaya çıkmıştı. İddiaya göre Turgay Kocakaya isimli kişi tarafından AKP Hatay İl Binası’ndan arandığı iddia edilen Zan’a adaylıktan çekilmemesi için üç milyon dolar teklif ediliyor. Zan ise iddiaya göre beş milyon dolar için pazarlık ediyor.

Söz konusu iddialarla ilgili Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan Lütfü Savaş “Daha önce beni aday yaptırmamak için işbirliği yapmışlardı. Şimdi de kazandırmamak için işbirliği yapmışlar. Benimle alakalı başka bir şey yok. Burada CHP’nin kazanmaması, Lütfü Savaş’ın başkan seçilmemesi için belli çevrelerin çabaları var. Önce Lütfü Savaş’ı nasıl aday ettirmeme meselesi vardı o eşik aşılınca nasıl kaybettirileceğine girmişler. İşte, şu günlerde konuşulanlar onların yansıması. Ama ben bu kadar para ettiğimi, 5 milyon dolarlık adam olduğumu bilmiyordum yani” dedi.

Adalet Partisi adayı Lütfü Savaş lehine çekildi

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Lütfü Savaş’a destek için bir adayın adaylıktan çekileceğini duyurmuştu. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin duyurduğu basın toplantısında çekilen aday belli oldu. Tele1’in haberine göre Adalet Partisi’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Orhan Dede yeniden aday gösterilen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a destek vererek yarıştan çekildi.

Adaylıktan çekilen Orhan Dede “Bizler Adalet Partisi olarak Hatay’ımızın var olan coğrafik yapısından dolayı Lütfü Başkanımızın Hatay halkına sunduğu hizmetlerden memnunuz. Parti içinde istişare ederek adaylıktan çekilme kararı aldık” dedi.

TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ın adaylıktan çekilmesiyle ilgili süreci aşağıdaki haberimizden okuyabilirsiniz:

Gökhan Zan krizi: Yeni bir kayıt çıktı ve CHP’nin adayı bugünü işaret ettiGökhan Zan krizi: Yeni bir kayıt çıktı ve CHP’nin adayı bugünü işaret etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.