HDP’de ‘fenomenlik’ tartışması sürüyor: Başak Demirtaş tekrar eleştirdi, Temelli ‘Selahattin’i kast etmedim’ dedi

Sezai Temelli’nin “sosyal medya fenomenliği” sözlerine Selahattin Demirtaş’ın yanıt vermesiyle başlayan polemiğe Başak Demirtaş da dahil oldu, “Birileri suç işlemişiz gibi yapmaya kalktı” dedi. 10Haber’e konuşan Temelli ise “Selahattin’i kast etmedim, alınganlığı da çok anlamadım” yanıtını verdi.

Siyaset 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Seçimlerin ardından HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisine yönelik eleştirilerde bulunarak aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştı. Demirtaş, adaylığını HDP’ye önerdiğini ve dikkate alınmadığını söylemişti. Demirtaş, Sezai Temelli’nin “sosyal medya fenomenliği ve pop star kampanyacılığı” sözlerinin de kendisini hedef aldığını söyleyerek eleştirmişti.

Silivri cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş T24’ten Murat Sabuncu’ya konuştu.  Demirtaş, başta HDP yönetimi olmak üzere tüm muhalefete eleştirilerde bulundu.

İdam sloganlarının ardından tek bir kişi bile aramadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta İstanbul’da yaptığı zafer konuşmasında Selahattin Demirtaş’ı hedef alması, ardından Beştepe’de toplanan kalabalığın “Selo’ya idam” sloganları atması çok tartışıldı. Başak Demirtaş, o olayın ardından “Muhalefet partilerinin tümü dahil olmak üzere tek bir kişi bile aramadı, kimse bir mesaj bile göndermedi. Bence tüm siyasetçilerin tepki vermesi gerekiyordu. Sayın Kılıçdaroğlu sustu, HDP Eş başkanları sustu, ittifakımızdaki partiler sustu. Kimse tepki vermedi ve bu maalesef normalleştirildi” dedi.

Başak Demirtaş, seçimlere kısa süre kala aktif şekilde HDP ile mitinglere katılmasından rahatsız olan parti yöneticileri olduğunu da söyledi.

Demirtaş'ın eleştirilerinden sonra HDP'den olağanüstü kongre kararıDemirtaş’ın eleştirilerinden sonra HDP’den olağanüstü kongre kararı

Sezai Temelli’nin sözlerine eleştiri

Sezai Temelli’nin bir yazısındaki “sosyal medya fenomenliği ve pop star kampanyacılığı” sözlerine tepki gösteren Demirtaş “Bir de birileri çıkıp bizim çalışmalarımıza ‘sosyal medya fenomenliği, pop star kampanyacılığı’ diyerek sanki suç işlemişiz gibi yapmaya kalktı. Bu hem etik olarak hem de siyaseten hiç doğru değil, benim de bunu kabul etmem mümkün değil” dedi.

Selahattin adaylık önerisini HDP’ye üç kez iletti

Başak Demirtaş, eşinin üç kez cumhurbaşkanı adaylığı teklifini HDP’ye ilettiğini söyleyerek, HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın “Talep vardı, hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi” sözlerine yanıt verdi. Selahattin Demirtaş’ın 2022 Haziran’ında Eş Genel Başkanlara adaylığını önerdiğini, daha sonra MYK üyesi Doğan Erbaş aracılığıyla bir kez daha ilettiğini, son olarak Tayip Temel’e mektupla tekrar ilettiğini belirtti.

Selahattin yasal durumunu bilmeyen biri değil

Günay’ın sözlerine ise “Selahattin yasal durumunu bilmeyen biri değil ki. Kendisi avukat yani. Yasal olarak aday olup olamayacağı tartışmalıydı ama kesin bir durum da yoktu. Selahattin kendi adaylığını şunun için önerdi; şayet YSK adaylığını onaylamazsa bile o aşama geride kalsın ki çıkacak HDP’nin adayına güçlü bir destek olsun istiyordu. Yani Selahattin meseleye, hukuksal bir pencereden değil, siyasi ve politik bir açıdan bakıyordu ve adaylığını bu amaçla önermişti” diye yanıt verdi.

Temelli’den yanıt var: Selahattin’i kast etmedim, alınganlığı çok anlamadım

Sezai Temelli, “Sosyal medyaya dair yapmış olduğum bir eleştiri bu, kampanya süreçleriyle ilgili. Kişisel bir mesele değil. Herhangi bir kişiyi yada şahsı amaçlayarak dile getirmedim. Sosyal medyaya sıkışıp kalmanın  yaratmış olduğu çok ciddi bir siyasetsizlikten bahsettim. Çünkü sosyal medyanın etki alanıyla gerçek dünyanın etkileşim alanı yanıltıcı olabiliyor. Sosyal medya bir yankı odası çünkü. Ben Selahattin Bey ile ilgili bir şey söyleyecek olsam kendisiyle iletişim kurar söylerim. Bu alınganlığı çok anlamadım. Ben Demirtaş’ın “Siyaseti bırakıyorum” açıklamasının ardından da ‘O bıraksa bile biz onu bırakmayacağız. Birlikte siyaset yapacağız’ dedim zaten.

Siyaseti bırakan Demirtaş'a Ahmet Türk'ten destek: Parti içinde birçok genel merkez oluştuSiyaseti bırakan Demirtaş’a Ahmet Türk’ten destek: Parti içinde birçok genel merkez oluştu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.