HEDEP, Ak Parti’yle görüşmeyi reddediyor ama ‘samimi’ bir teklife kapıyı açık bırakıyor

Ak Parti ve HEDEP arasında görüşmeler olduğu iddiasına HEDEP Eş Başkanı Bakırhan ve 10Haber’e konuşan parti yöneticileri ‘kesin olarak’ reddetti. Fakat yapılan açıklamalarda ‘samimi’ bir teklife kapı açık bırakıldı.

Siyaset 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt Ak Parti ile HEDEP’in dolaylı yollardan görüştüğünü iddia ettiği yazısında iktidar partisinin yerel seçimde destek talebine HEDEP’lilerin siyasi tutukluların serbest bırakılması, kayyum uygulamasının son bulması ve Öcalan’a tecritin kaldırılması gibi somut isteklerle karşılık verdiğini yazdı.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise BirGün’den Nurcan Gökdemir’e yaptığı açıklamada “Seçim dahil olmak üzere iktidarla hiçbir konuda görüşme durumumuz olmamıştır” dedi. Bakırhan açıklamalarını “Ancak kim olursa olsun ne istediğini ve beklediğini kamuoyu ile net bir şekilde paylaşmak kaydıyla ve çözümü mümkün kılacaksa her kesimle yeri gelince görüşebiliriz” diyerek sürdürdü.

İki parti arasında yaşanacak bir görüşme 2015’ten sonra bir ilk olabilir. Fakat bu görüşme trafiğini HEDEP yöneticilerinin çoğu reddediyor. 

10Haber’e konuşan HEDEP MYK üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki HEDEP’in başından beri ‘diyalog partisi’ olduğunu söyledi, “Bayramlaşmalara gelmediler, kongrelere davet etmediler. Bizi düşmanlaştıran parti AKP’dir” dedi. 

Tiryaki görüşmeyi kesin şekilde reddedip iki partinin de Meclis’te olduğunu hatırlatarak “Görüşmeye kapalı değiliz” diyerek teklifin değerlendirilebileceğini belirtti. 

HEDEP MYK üyesi İlknur Birol ise 10Haber’e yaptığı açıklamada partilerinin çözümden uzak olmadığını söylerken iddiaları “el göstererek siyaseti dizayn etme çabası” olarak yorumladı. 

Birol, HEDEP’in görüşmelere kapalı olmadığını hatırlatarak “Samimi ve ciddi bir talep olursa görüşme değerlendirilebilir” diye konuştu.

Bahçeli’den AYM’ye HDP tepkisi: Davacı olacağızBahçeli’den AYM’ye HDP tepkisi: Davacı olacağız

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.