HEDEP’ten yerel seçim mesajı: ‘Herkesle görüşmeye hazırız’

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, yerel seçimlere yönelik herhangi bir ittifak vurgusu yapmadan "Her yerde kazanmak için yola çıkıyoruz" derken grup toplantısının ardından "Herkesle görüşmeye hazırız" dedi.

Siyaset 5 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu.

Oruç konuşmasında 4 Aralık Madenciler Günü’nü andı. İşçi ölümlerine değinen Oruç, “Rant ve sermaye çıkarları için bu ölümlere göz yumuluyor” dedi. Madencilerin çok geniş bir mücadele birikimi olduğunu belirten Oruç, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden maden işçilerini andı.

Oruç kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak bilinen kanundaki rezerv alan uygulamasına ” Rezerv alan ilanı ilk olarak pilot bölge Antakya seçildi. 207 hektarlık alan rezerv alanı ilanı edildi. Bu yaklaşık 50 bin insanın yaşam alanına denk geliyor. Depremzede depremde yaşadığı şokun ikincisini bu haberle beraber yaşadı. Bu uygulama toprağa da kayyum atama uygulamasıdır.  Rezerv alan ilan etmek istiyorsan Erdoğan, sarayı rezerv alanı ilan et” diyerek itiraz etti.

HEDEP'in seçim için tavrı net: Saygılı her kesimle görüşürüzHEDEP’in seçim için tavrı net: Saygılı her kesimle görüşürüz

İktidara İsrail sorusu: Anlaşmalardan vazgeçtiğine tanık olduk mu?

Gazze’de süren İsrail-Filistin savaşına değinen Oruç, “İsrail Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Her gün 200 çocuk hayatını kaybediyor. Bu savaşı durdurmalıyız diyoruz. Ama bu konuda asıl yaptırım gücüne sahip olanlar hamaset siyasetini bırakmayıp sadece timsah gözyaşı dökmeye devam ediyorlar. Bütün dünya ne yazık ki mazlum Filistin halkının katledilmesini izliyor. Konuşan da boş konuşuyor” dedi.

AK Parti’ye seslenen HEDEP lideri, “Siz ne yapıyorsunuz koca bir hiç. Bugün Türkiye’nin İsrail’le olan anlaşmalarından herhangi birinden vazgeçtiğine tanık olduk mu? Hayır. Sadece neskafe ve kola ile alıp veremediği var. Geçen hafta partimizin Filistin teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Bizler çağrımızı yineliyoruz. Türkiye’deki bütün güçlerle birlikte diyoruz ki; Gelin başta mazlum Filistin halkı olmak üzere, bölgedeki Kürt sorunu dahil olmak üzere hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Coğrafyamızda hiçbir insanın yaşamını kaybetmemesi için gelin hep birlikte Orta Doğu’da barış ağacını hep beraber dikelim” diye konuştu.

TTB’ye destek

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin mahkeme kararıyla görevden alınmasına “TTB deyince bizim aklımıza pandemide, depremde bütün olanaksızlara rağmen yaşamlarını tehlikeye atarak, hastaları iyileştirmeye çalışan hekimler geliyor. Bilinci ve duyarlılığı geliyor. Şebnem Korur Fincancı, bir bilim insanı olarak yaptığı açıklamadan dolayı yargılandı. Boyun eğdiremediklerine kayyum atamayı hak gören anlayışı sizlerin huzurunda kınıyorum” sözleriyle tepki gösterdi.

Asgari ücrete tek zam tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asgari ücrete tek zamla bu işi hallediyoruz” sözlerini eleştiren Oruç, “Ayakkabı kutularında dolar saklayan değil de, ayakkabı kutularının imalatında çalışan bir kişi olsaydın asgari ücretle dört kişilik ailene nasıl bakacağını çık da Türkiye halklarına anlat. TÜİK verileri tabi ki Saray’da hazırlanıyor. Siz onu 2 ile 3 ile çarpın ki asıl rakama ulaşın” dedi.

Yerel seçim için ittifak vurgusu yapmadı, ‘herkesle görüşürüz’ dedi

Oruç sözlerinin sonunda yerel seçimler için şöyle konuştu:

“Biz her yerde kazanmak için yola çıkıyoruz. Bölge belediyeleri için ellerini ovuşturanlar bilsin ki onlara oradan ekmek çıkmaz. Halklarımız partimizin etrafını öyle bir sarmalayacak ki, kayyumlarınızı oradan öyle bir söküp atacak ki; bir daha gelmemek üzere belediyelerin etrafının canlı bedenlerimizle doluşacağız. Alın terimizi kayyuma teslim etmeyiz. Bizim olanı geri alacağız, kendimizi, kentimizi yönetmek üzere yola çıkmış durumdayız”

TBMM grup toplantısı çıkışında gazetecilerin “CHP ile görüşme olacak mı” sorusuna “Şu an için de bir görüşme talebimiz yok ama biz siyasi partilerle ve toplumsal dinamiklerle seçimleri konuşmak üzere, herkesle görüşmeye hazırız” yanıtını verdi.

HEDEP MYK’sı dün yerel seçimlerle ilgili toplantı sonrasında “Her ilde aday çıkarma” eğilimi gösterdiklerini açıkladı. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan bu eğilimin Parti Meclisi’nde değerlendirileceğini söyledi.HEDEP'in seçimdeki tavrı Parti Meclisi'ne kaldıHEDEP’in seçimdeki tavrı Parti Meclisi’ne kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.