İki tur arasındaki 128 oy farkının sırrı: Sandık nasıl şeffaflaşır?

CHP tarihinde ikinci kez bir mevcut başkan kurultayla genel başkanlığa veda etti. İlk turda Özgür Özel lehine olan 18 oy farkı ikinci turda 128'e çıktı. Ve bu 128 delegenin kim olduğu neredeyse biliniyor. Nasıl mı?

Siyaset 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

CHP 38’inci Olağan Kurultayı’nda Özgür Özel’in Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı ilk turu 18 oy farkla önde bitirmesinin ardından Ankara Atatürk Spor Salonu’nda sorular sıralanıyordu:

“Seçim üçüncü tura kalır mı?”, “Kılıçdaroğlu çekilecek mi?”, “Delegeler blok halinde başka bir adaya geçer mi?”

Saat gece yarısını geçiyor, sorulara yeni sorular ekleniyordu. Soruları Özel öndeyken “Kılıçdaroğlu kazandı,” ilk turun ardından ise “Kılıçdaroğlu çekildi” gibi manipülasyonlar izliyordu.

Delegelerin çoğu salonu terk etmiş, kimi yemeğe, kimi otele gitmişti. Saat gece yarısını geçiyor, delegeler salona dönüyordu.

Ne Kılıçdaroğlu çekildi, ne de seçim üçüncü tura kaldı. Özgür Özel ilk turdaki 18 oy farkını ikinci turda 128’e çıkardı. Özel, Kılıçdaroğlu’na karşı kazandığı seçimle CHP tarihinde Bülent Ecevit’in İsmet İnönü’ye karşı kazandığı seçimin ardından ilk kez bir genel başkanı seçimle yenerek CHP’nin 8’inci genel başkanı oldu. 1972’de genel başkan seçiminden önce yapılan parti meclisi seçimini Ecevit’e karşı kaybeden İnönü adaylıktan çekilmişti. Özel’in galibiyeti bu açıdan CHP tarihinde ilk olma özelliği de taşıyor.

Geceden devam edelim…

Ankara’da gece uzun sürse de, sabah geç başlamadı. Bir yanda Özel CHP’nin 81 il başkanı ile toplantı yaparken diğer tarafta Parti Meclisi’ne aday isimler kurultay salonu ve çevresinde çalışmalara başladı.

Delegelerin arasında dolaşıyor ve aklımdaki soruyu onlara yöneltiyorum: “İlk turda Kılıçdaroğlu’na oy veren 128 delegenin kararı ikinci turda nasıl değişti?”

Delegelerin çoğu bu soruya yanıtı dört maddede sıralıyordu:

-“Mevcut Genel Başkan ilk turu geride bitiriyorsa önde bitiren lehine çekilmeli. CHP’de seçim üçüncü tura kalmaz. Parti kültürü bunu gerektirir.”

-“Kılıçdaroğlu’nu gönülden değil kazanacak diye destekleyenler Özel’in kazanacağını görünce oyunun rengini değiştirdi.”

-“Özel’in salt çoğunluk için iki oya ihtiyacı vardı. Kazanma ihtimali yüksekti. Güçten yana kayanlar oldu.”

-“Delegeler kıl payı seçilen değil güçlü gelen bir genel başkan istedi.”

İlk ve ikinci tur seçim sonuçları

Gizli oy, şeffaf sandık

CHP’de ikinci tur seçim sonuçları açıklandığında sonuç Özel lehine 812’ye 536’ydı. İlk turda seçimlerden önce “Salon da delege de ikiye bölündü: CHP liderini arıyor” başlıklı haberde söylediğimiz gibi başa baş bir yarış geçti. İlk tur sonucunda 682 oy alan Özel’in karşısında Kılıçdaroğlu 664 oyda kalmıştı.

İlk tur ile ikinci tur arasındaki gözle görülen farkın en yüksek olduğu sandık şüphesiz 19 nolu sandıktı. İlk turda 35’e 22 Kılıçdaroğlu’nun önde olduğu sandıkta ikinci turu Özel 50’ye 7 önde tamamlamıştı. Bu sandıkta hangi ilin delegelerinin oy kullandığı tüm CHP’liler tarafından biliniyor, bu sandığı başka sandıklar izliyor, o sandıklardan Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e geçen blok oyun hangi ile ait olduğu ortaya çıkıyordu. Türkiye’de mevcut siyasi partiler arasında hem genel başkanlık hem parti meclisi yarışında diğer partilere göre daha demokratik olan CHP’de de gizli atılan oylar sandıklarda böylelikle şeffaflaşıyordu.

Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel'in koltuğuna da düşer mi?Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel’in koltuğuna da düşer mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.