İkinci tura doğru… Depremzedeler için genelge, öğrencilere kampanya

Seçimler ikinci tura kalınca siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, depremzedeler ve öğrenciler için ulaşım çalışmaları başlattı.

Siyaset 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin odaklandığı seçimlerden 14 Mayıs’ta sonuç çıkmadı. Vatandaşlar kesin karar için 28 Mayıs’ta yeniden sandık başına gidecek. Ancak 3 ay önce yıkılan kentler her ne kadar seçim gündeminin gölgesinde kamış olsa da depremzedeler oy kullanmak için kentlerine dönmek zorunda. Ama maddi yükü olan bu yolculuk için depremzedelerin bütçesi yetersiz.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı da bu kapsamda 81 il valiliğine “Afetzedelerin Geri Dönüş İşlemleri ve Yol Masraf Ödemeleri” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre depremzedelerin tahliye taleplerinin karşılanmasına yönelik işlemler kesintisiz devam edecek. Yol Masraf Belgesi talep eden depremzede vatandaşlar “https://tahliye.afad.gov.tr” adresinden sisteme giriş yapabilecek. Tahliye ve geri dönüşler konusunda müracaat noktalarına başvuran afetzedelerin de bilet ücretleri karşılanacak. Kendi imkânları ile bilet alan afetzedelerin talep etmeleri halinde bilet ücretleri ödenecek, yapılacak ödemelerin depremzede vatandaşların TC Kimlik numaraları üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak.

İhtiyaç durumunda teknik ekipman ve personel bakımından destek sağlanacak. Belirlenen tahliye bilgilendirme ve başvuru noktalarının adres ve iletişim bilgiler valilik/kaymakamlık internet ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılacak.

Genelgede diğer illerden afet bölgesine, afet bölgesinden geçici olarak yaşadıkları diğer illere, afet bölgesinden afet bölgesine gidiş dönüş yapmak isteyenlerle ilgi tahliye taleplerinin karşılanması işlemlerinin kesintisiz şekilde devam ettiği belirtildi. Bu genelgeye göre afetzede vatandaşların geri dönüş ve yol masraflarının karşılanması iş ve işlemlerinin yürütülmesi için valilik/kaymakamlık bünyesinde daha önce oluşturulan birimler görevlerine devam edecek. İhtiyaç durumunda teknik ekipman ve personel bakımından destek sağlanacak. Belirlenen tahliye bilgilendirme ve başvuru noktalarının adres ve iletişim bilgiler valilik/kaymakamlık internet ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılacak.

Öte yandan bu konuda zor durumda kalan sadece depremzedeler olmadı. Öğrenciler de oy kullanmak için okudukları şehirlere ya da ailesinin yaşadığı şehirlere gitmek zorunda. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler ulaşım seferberliği başlattı. Pek çok ulaşım kampanyası sosyal medyada yayılırken AK Parti ve MHP, ulaşım için yerel bazlı çalışmalar yürütüyor.

CHP ise ‘Demokrasi Bileti’ isimli bir hareket başlattı. Seçimin ilk turunda da işletilen bu çalışma ikinci tur için de geçerli oldu. Bu sistemde öğrenciler, öğrenci belgelerini sisteme giriyor ve onlara bilet hakkı tanınıyor.

Hataylı depremzede, BM Genel Kurulu'nda depremi anlattı: Manhattan'da her 5 binadan 1'inin yıkıldığını düşününHataylı depremzede, BM Genel Kurulu’nda depremi anlattı: Manhattan’da her 5 binadan 1’inin yıkıldığını düşünün

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.