İmam-kaymakam kavgası AK Parti’yle MHP’yi karşı karşıya getirdi

Diyarbakır’daki bir imamla Kulp Kaymakamı Burak Akeller arasında yaşananların ardından tartışma sosyal medyada büyüdü. AK Parti’ye yakın Memur-Sen imama sahip çıkarken MHP’liler de Akeller’e sahip çıkıp Memur-Sen’e tepki gösterdi.

Siyaset 21 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Kaymakamı Burak Akeller'in imamla tartışması MHP'lileri ayağa kaldırdı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Kaymakam Burak Akeller ile imam M.K. arasında cuma namazında hutbe nedeniyle tartışma çıkmıştı. İmam hutbede yer alan şehitlerle ilgili paragrafı okumamı, hutbe bittiği sırada camide bulunan Kaymakam Akeller “Hoca hutbeyi tamamla” diye bağırmış, imam M.K. uyarı üzerine eksik paragrafı okumuştu.

İmamın iddiasına göre namaz bittikten sonra kaymakamın koruması ‘odaya geç kaymakam bey gelecek’ dedi. Odaya giren kaymakam küfürler etti, imama “terörist” dedi. İmam babasının köy korucusu, ağabeyinin polis olduğunu söyleyerek “terörist” sözüne itiraz edince de sinirlendi, yumruk ve tekme attı. Odadaki mikrofon sopasıyla bacaklarına vurdu. İmam M.K yaşananların ardından hastaneye gidip darp raporu aldı ve şikayetçi oldu.

Kaymakam Akeller ise şehitlerle ilgili paragrafı okumadığı için imama tepki gösterdiğini, imamın  “Bana baskı yapılıyor o yüzden okumadım” sözleri üzerine “Sen devletin imamısın, kim baskı yapabilir?” dediğini, imamı darp etmediğini söyledi.

İmamla kaymakam karşı karşıya geldi... Bürokrat ve sendikalardan peş peşe paylaşımlarİmamla kaymakam karşı karşıya geldi… Bürokrat ve sendikalardan peş peşe paylaşımlar

Olayın sosyal medyada gündem olması üzerine Diyarbakır Valiliği olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bakanlığın inceleme başlattığını belirtti, ama mesajında “metnin tam okunmasını sağlamıştır” diyerek kaymakama sahip çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı da müfettiş görevlendirdiğini ve inceleme başlattığını duyurdu. Ancak tartışma sosyal medyada da devam etti.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız tartışmaya oldukça sert bir paylaşımla katıldı. İmama sahip çıkan Ali Yıldız adı olaya karışan kaymakama seslendi ve “Kaymakam mısın? Kabadayı mı?” diye sordu. Kaymakamın yaptığını provokatörlük olarak nitelendiren Ali Yıldız “Namazdan sonra korumasının da yardımıyla hocamızı odaya alarak darp etmesi de magandalıktır. Daha sonrada darp ettiği mikrofon sopasını korumasını göndererek odadan aldırdığını da biliyoruz” dedi.

Diyanet-Sen Başkanı Ali Yıldız’ın bu paylaşımını alıntılayan Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da imama destek oldu, darp raporunu paylaştı. Yalçın “Bu nasıl bir çiğliktir. Bu nasıl bir hamlıktır. Böyle mülki amir mi olur Allah aşkına! Kaymakamın, masumlaştırmak için yaptığı hiçbir gayretin bu çirkinliği örtmeyeceğini, hasıraltı edilmeyeceğini düşünüyor, İçişleri Bakanlığının gereğini yapacağına inanıyorum” dedi.

AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve Ali Yıldız’ın paylaşımına çok sayıda kaymakam ve vali tepki gösterdi ve Kulp Kaymakamı Burak Akeller’e sahip çıktı.

İmam ve bağlı olduğu sendika ile kaymakam ve meslektaşları arasında süren tartışmaya Milliyetçi Hareket Partisi’nden isimler de dahil oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter kaymakamların Memur-Sen Genel Başkanı’na yönelik sözlerine tepki gösteren DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen’e yanıt verdi. Yönter “Rahatsız mı oldun? Aksi olsa şaşardım! İşine bak, sizlik bir konu yok; devanız derdinize yetmiyor…Devlet, vatan, millet ve şehitlerimize sahip çıkıldıkça uykularınız kaçıyor; ant olsun hepinizi bundan sonra da uykusuz bırakacağız… Bir grup kaymakam içine giren her kardeşimize başarılar diliyor, mert, milli ve onurlu duruşlarından dolayı kutluyoruz…” dedi.

MHP’nin televizyon kanalı Bengü Türk’ün sosyal medya hesabından da kaymakama açık destek veren bir paylaşım yapıldı.

MHP’nin bir önceki Sakarya İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, Ali Yalçın’ın paylaşımını alıntılayarak “Sezgin Tanrıkulu ile aynı safta yer almak da varmış nasibinizde. Allah ıslah etsin” diye yazdı.

MHP’nin Sosyal Medya Sorumlusu Hüseyin Özkan ise Ali Yalçın’ın paylaşımına şu yanıtı verdi:

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, “Bizlere bu vatanı emanet ederek, bayraklaşan şehitlerimize rahmet okumaktan imtina edenlere bu vatanın ekmeği haramdır” dedi.

Yalçın’ın mesajına yanıt veren bir diğer isim Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Kadir Ensar Ejder oldu. Ejder “Kan çiziği aşmamış abdesti bile bozulmamış namaz kıldırmaya devam edebilir 🙂 Şehitlerimizle alakalı kısmı atlamış yanlışlık oraya mı denk gelmiş? Neyi savunuyor neyi anlatıyorsunuz? Türk milleti bu olay sayesinde gerçek yüzünüzü gördü. Devlet kimsenin babasının tarlası değil” dedi.

Ülkü Ocakları’nın bir diğer genel başkan yardımcısı Oğuzhan Karamık da Yalçın’ın mesajına “Terör seviciler ve tarafları ile aynı minvalde aynı dili konuşmak nasıl bir utançtır? Hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz?” şeklinde yanıt verdi.

MHP’li isimlerin paylaşımlarının ardından vali, kaymakam ve kaymakam adaylarından gelen destek paylaşımlarının sayısı da arttı.

Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Bek Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yaşanan olaya tepki gösterdiği mesajı alıntılayarak şunları yazdı:

“Ali sen nasıl bir müfterisin, o kadar çiğ ve hamsın ki anlamadan dinlemeden sırf çıkarların ve menfaatin uğruna terör destekçisi bir alçağı bile alkışlayabiliyorsun.”

Mehmet Bek’in bu paylaşımı Kulp Kaymakamı Burak Akeller tarafından da paylaşıldı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı “Tarihinden aldığı ruhu ve sorumluluğu bugün de her şart ve alanda taşıyan mülki idare feraseti var olsun. Meslektaşımı  ferasetinden dolayı tebrik ediyorum” diye yazdı.

Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu:

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas:

Erfelek Kaymakamı Sercan Yıldız:

Tuzlukçu Kaymakamı İsa Bertan:

Ağın Kaymakamı Furkan Taha Türkmenoğlu:

Silopi Kaymakamı Cihat Koç:

Yeşilova Kaymakamı Zafer Şahin:

Altıntaş Kaymakam Vekili Hüseyin Bozoğlan:

Gölyaka Kaymakamı Ali Tuğrul Yıldız:

Öte yandan DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu birçok kaymakamın benzer üslupla yazdığı mesajlara dikkat çekerek “Kaymakam beyler özel seçilmiş olmalı. Torna tezgahından çıkmış gibiler. Tarzları, kullandıkları sözler, olaya yaklaşım biçimleri bir devlet adamı vakar ve ciddiyetinden çok tehdit ve aşağılamayı ilke edinmiş bir siyasi partinin trollerine benziyor. Millete hizmete layık olamadıkları açık” diye yazdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.