Değişim ekibinde kutlama ziyaretleri

CHP'deki 'Değişim' grubu İstanbul'daydı. Önce Ekrem İmamoğlu yeni il başkanı Özgür Çelik'i ziyaret etti, ardından Genel Başkan adayı Özgür Özel. Özel daha sonra İmamoğlu'yla görüştü. Açıklamalarda yerel seçimlerde ittifak yapılmasına yeşil ışık yakılırken Canpolat'a tepki vardı.

Siyaset 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 14 Mayıs seçimlerinin ardından başlayan ‘Değişim’ tartışmalarında İstanbul İl Başkanlığı kritik önemdeydi. 7 Ekim’de Haliç’te gerçekleştirilen kongrede ‘Değişimciler’in adayı Özgür Çelik yeni il başkanı olarak seçildi. 

Kongreye damga vuran olaylardan biri, adaylardan Celal Canpolat’ın “Belediye başkanı olduktan sonra CHP örgütünü dışarıda bırakmayı kabul edemiyorum. CHP’lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum. CHP’den istifa edip İYİ Parti üzerinden işe girme dönemi pazar gününden itibaren bitecektir. Sağ siyasetle belediyecilik olmaz. AKP’nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız. İYİ Parti kadrolarıyla solcu belediyecilik yapamazsınız” açıklamasıydı. 

İstanbul İl Başkanlığı koltuğuna dün oturan Özgür Çelik’e ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Canpolat’ın bu sözlerine de yanıt verdi. 

Canpolat’ın açıklamalarının dil ve üslup açısından sıkıntılı olduğunu belirten İmamoğlu “Bizim partimizin demokrasisi yüksek şekilde gözetilen ve yaşatılan kongreler oluyor. Burada da kimsenin kimsenin dilini kontrol etme şansı yok. İçerik olarak usulsüz ya da kaldırılamayan meseleler varsa partimizin belirli disiplin işlemlerini yürüteceğini düşünüyorum” dedi. 

Canpolat’ın konuşmalarında kendi belediye başkanlığı ve yaptıklarıyla ilgili hiçbir şey olmadığını söyleyen İmamoğlu “Böyle boş işlerle uğraşıp dört buçuk yıldır İmamoğlu’na muhalefet yapmaya çaba gösteriyorlar. Buna sayın Cumhurbaşkanının grup toplantısında eşlik etmesini üzüntüyle karşıladım. Bu da rejimin, sistemin bir karşılığı olsa gerek” diye konuştu. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’deki değişim tartışmalarını başlatan isimdi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında Canpolat’ın konuşmasını izletmesine dair de konuşan İmamoğlu “Sayın Cumhurbaşkanının o videoları izlemek yerine İstanbul’un meseleleri üzerine birçok konuyu benimle konuşmasını, tartışmasını dilerdim. İstanbul sevgisi veya aşkı İstanbul kongresinin bir kaydını grup toplantısında yayınlayıp gösterilmez. Ben buradayım, gelsinler ya da davet etsinler. Misafir edelim ya da gidelim. İmzalanmayan, Beylikdüzü-Sefaköy Metrosu gibi birçok konunun, dört buçuk yıldır bekleyen bir metro kararının önünde imzalanmayarak durması gibi hususları konuşalım” dedi. 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise rakibi Cemal Canpolat’ın kongreden sonraki gün kendisini aradığını söyledi, Canpolat’ın “İhtiyaç duyduğunuz her an yanınızdayım” dediğini belirtti. 

Çelik, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın Canpolat’la ilgili konunun disiplin kurulunda değerlendirileceği açıklamasına dair “Canpolat için disiplin süreci ilde işleyecek. Sizin tutumunuz ne olacak” sorusuna da “Partimizin il disiplin kurulu da seçildi. Kurul gelen dilekçeyi değerlendirecektir” yanıtı verdi. 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, daha önce Bahçelievler ilçe başkanıydı.

Erdoğan’ın Canpolat’ın konuşmasını grup toplantısında izletmesini de değerlendiren Çelik “Siyasi rakiplerimiz CHP kongrelerini toplantılarda izleterek gündem oluşturmayı kenara bırakmalı. Bugün ülkede çok derin problemler var. Bu ülkede üçüncü sınıfa giden çocuklar ekonomi konuşmaya başlamışsa, 7 bin 500 TL emekli maaşı alan vatandaş 6 bin TL kira ödemeye başlamışsa ve gençler kendilerine gelecek görmeyip umudunu başka ülkelere bağlamışsa, asıl konuşulması gerekenler bunlardır. Görevde olanlar vatandaşın gerçek sorunlarıyla ilgilenmelidirler” diye konuştu. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ardından yeni CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in ziyaretine CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel geldi.

Özel, Çelik’i tebrik ettiği konuşmasında İstanbul kongresine dair “Çok olumlu tepki yarattığını hep beraber görüyoruz. Bir yandan da CHP üzerinden tüm Türkiye, İstanbul delegelerimiz bir mesaj verdi. Bir profile oy verdiler. 40’lı yaşlarında, partide yetişmiş, daha önce partideki görevlerini başarılı yapmış ve kongre sırasında İstanbul’u nasıl yöneteceğini anlatan bir adaya oy verdi delegelerimiz.  Partimiz yerel seçim gündemini gözeterek, kongre ve kurultay süreçlerini tamamlamamızı, birleşmemizi ve görevlerimizi titizlikle yerine getirmemizi bekliyor” dedi. İstanbul kongresine önce katılmayı düşündüğünü belirten Özel, “Bir grup bu kongreyi erken kurultaya çevirmeye çalışıyordu” dedi.

“Rakamlar, sayılar konuşmak yerine İstanbul açısından doğurduğu sonuca bakmak lazım. Kongrede kim ne dedi, delege neye değer verdi, ona bakıyorum” diyen Özel İstanbul delegelerinin tartışmaya, kavgaya, polemiğe değil, İstanbul’un daha iyi yöneteceğini anlatan genç bir adaya oy verdiğini söyledi.

Özel’in İstanbul’daki ikinci durağı İBB’ydi

CHP Genel Başkan adayı Özel’in CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki ziyaretinin ardından durağı Saraçhane oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret eden Özel yerel seçimlere işaret ederek İstanbul’un ilçelerinde de yeterli sayıda belediyenin kazanmanın önemli olduğunu vurguladı. 4 Kasım’da yaşanacak değişimin ittifak konusunda yeni bir sayfa açacağını belirten Özel “Yaşanacak değişimin ittifaka yansıması çok iyi olacak” dedi.

İmamoğlu da İstanbul ittifakının devam edeceğini düşündüğünü yineledi.

CHP'de Özgür Çelik kampanyasına başladıCHP’de Özgür Çelik kampanyasına başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.