İmamoğlu cephesi konuşmaya başladı: Artık Kılıçdaroğlu ile devam etmez

CHP’deki değişim tartışmalarına öncülük eden isimlerden İmamoğlu, ‘iktidar için değişim’ çağrısıyla ilk somut adımı attı. Bu adımla birlikte İmamoğlu’na yakın isimlerden aynı gün açıklamalar geldi. CHP’yi takip eden köşe yazarları İmamoğlu’nun yol haritasını ve öne çıkaracağı söylemleri kaleme aldı.

Siyaset 5 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilginin ardından CHP içinde başlayan ‘değişim’ tartışması devam ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önce ilan ettiği gibi Kurban Bayramı sonrasında harekete geçti ve ‘iktidar için değişim’ çağrısını aynı isimli internet sitesinde yayınladı.

Sitenin yayına başlamasının ardından ilk destek 10Haber konuşan CHP  İstanbul İl yöneticilerinden gelmişti. Dün de İmamoğlu cephesinden açıklamalar geldi. Vites artıran İmamoğlu ve arkadaşları konuşmaya başladı. CHP içine hâkim köşe yazarları İmamoğlu’nun hem kısa ve orta vadedeki planlarını hem de İmamoğlu’na yakın isimlerin söylemlerini kaleme aldı.

Siyasi yasak misillemesi

Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan, İmamoğlu’na yakınlığıyla bilinen CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, İmamoğlu için öne sürülen, “hakkında dava varsa aday olamaz” söylemine, “Kılıçdaroğlu artık milletvekili değil, hakkında dünya kadar fezleke var. Bunları davaya dönüştürüp siyasi yasak getirirlerse ne olacak? Aday olmasın mı diyeceğiz?” karşılığını verdi. Günaydın, “Ekrem İmamoğlu’nun belirli görüşlerine katılmayabilirsiniz ama siyaseti bel altı vuruşlarla yapmaya çalışmak bir Cumhuriyet Halk Partiliye yakışmaz, kimseye yakışmaz. Ekrem İmamoğlu CHP’nin öz evladıdır, mücadelesini çabasını CHP içerisinde yapmaya devam edecektir” dedi.

Günaydın, “Olağan kurultay sürecinde elbette delegeler aday gösterirse, kendisi de arzu ederse genel başkan adayı olabilir. Bu başka bir arkadaşımızın genel başkan adayı olamayacağını mı gösterir? Yani bu parti Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ibaret değilse o halde genel başkanlık tartışmasını isimler üzerine daraltmaktan vazgeçmeli, bunu bir ideoloji, partinin demokratikleşmesi, bir kadro yenilenmesi esası üzerinden konuşmaya başlamalıyız” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu’nu birleştiren nokta: Millet İttifakı’nı bir arada tutmakEkrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu’nu birleştiren nokta: Millet İttifakı’nı bir arada tutmak

İmamoğlu’nun yol haritası

Sözcü yazarı İsmail Saymaz ise İmamoğlu’nun yol haritasını yazdı.

Saymaz’ın aktardığına göre, İmamoğlu’nun bir çalışma arkadaşı, neden internet sitesi üzerinden görüş toplama yönteminin benimsendiğini şöyle açıklıyor:

“Hazır bir manifesto sunmak yerine, ki bu bir manifesto değil davet metnidir, ‘Gelin metni ve değişiklikleri beraber tasarlayalım’ şeklinde bir yol deneniyor. İnsanların ve özelde sosyal demokratların katımının olmadığı bir değişim, değişimden başka şey ifade eder, liderlik sultası anlamına gelir.”

İmamoğlu liderliğinde CHP yönetici, üye ve seçmenlerinin katıldığı demokratik bir süreç tasarlandığını aktaran Saymaz, İmamoğlu’nun bu haftadan itibaren CHP’nin önemli isimleriyle bir araya geleceğini, temmuz ayının ikinci yarısından itibaren yol haritası ve manifestosunun netleşeceğini belirtti.

Saymaz, şunları kaydetti:

“Tereddüt etmeden ‘CHP değişmeden Türkiye değişmez’ diye konuşuyor. ‘Artık Kılıçdaroğlu ile devam etmez’ diyor. Hatta… Erdoğan’ın ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ şeklindeki sözlerinin Kılıçdaroğlu tarafından ‘İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’ diye değiştirilip kendisine laf atıldığını düşünüyor. İmamoğlu adaylığını ilan ettiği takdirde milletvekilleri arasındaki taraftarlarının artacağı ileri sürülüyor.”

Soyer’den İmamoğlu görüşmesi yorumu: Yanlış anlaşılmaları düzelttik

Önceki gün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirdi.  Sözcü yazarı Aytunç Erkin bu görüşmenin perde arkasını yazdı.

Tunç Soyer daha önce yaptığı açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimlere kadar koltuğunda kalması gerektiğini, değişimin seçimlerden sonra olması gerektiğini söylemişti.

Soyer, “Gayet iyi bir görüşme geçti. Kendisinin değişimden ne anladığı benim değişimden ne anladığım da sohbet konumuzdu. Birbirimizi duyup dinlememiz bile çok anlamlı. Aramızdaki iletişim kaybolduğu zaman birbirimizi anlamıyoruz o zaman. Birbirimizle ilgili eksik, yanlış anladığımız konuları düzeltmiş olduk” dedi.

CHP’nin kurultay sürecine dikkat çeken Soyer, “Şu anda parti tamamen kongre sürecine kitlenmiş durumda. Bu süreç kendi başına bir şeyi çıkartacak ortaya. O nedenle süreci de etkileyecek bir cümle kurmak istemem. Değişim, değişim… Evet ben içeriğe dair, yönteme dair neler bekliyorum, bunları ifade etmiştim. Kendisinin de ifadeleri var. Ancak şimdilik burada kalmalı ifadeler. Kongre süreci ne çıkartacak. CHP’ye zarar vermek istemem. Değişmeyen tek şey değişim diyelim” diye konuştu.

İmamoğlu’ndan ‘değişim’ sitesi: İlk destek CHP İstanbul yöneticilerinden geldiİmamoğlu’ndan ‘değişim’ sitesi: İlk destek CHP İstanbul yöneticilerinden geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.