İmamoğlu ile Kurum arasında ‘metro’ atışması

İBB Başkanı İmamoğlu ile yerel seçimde AK Parti'nin adayı olan Murat Kurum arasında metro atışması var. Kurum CHP'nin vaatlerini yerine getirmediğini savunurken İmamoğlu'nun yanıtı 'matematiği unuttular' oldu.

Siyaset 25 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, KİPTAŞ’ın Bakırköy İş Bankası Blokları İncirli Parseli Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Yerel seçimler yaklaşırken kıyasıya yarışın merkezi olacak İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti’nin adayı da eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum oldu. İYİ Parti’nin adayıysa eski İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu. DEM Parti’nin yol haritasıysa henüz belli değil. İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacaklarına dair karar vermek için komisyonların çalıştığına dair açıklama yapılıyor.

Kurum bugün yaptığı basın açıklamasında İstanbul’a dair vaatlerinden bahsetti ve mevcut İBB yönetimini eleştirdi. İstanbul’a kaosun hakim olduğunu söyleyen Kurum, “Toplu ulaşımda ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek” dedi. Raylı sistem uzunluğunu ilk 5 yılda iki katına, 2034 yılında ise 1004 kilometreye çıkacağını savunan Kurum, karayolu kullanımınınsa 2034’te yüzde 48’e düşeceğini vaat etti. “Biz, İstanbulluların evlerine, işlerine, okullarına mutlu bir şekilde ulaşmalarını istiyoruz. Bu nedenle filolarımıza her yıl 100 metrobüs ve 250 otobüs katacağız” diyen Kurum Silivri’ye de metro yapacaklarını söyledi. Haberimizin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da KİPTAŞ’ın Bakırköy İş Bankası Blokları İncirli Parseli Temel Atma Töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. ANKA’nın haberine göre; Murat Kurum’un “8 km metro yaptılar, vaat ettiklerini yapmadılar” sözleri de İmamoğlu’na soruldu ve İmamoğlu buna şöyle yanıt verdi:

“65 kilometrelik metro hattımızı tamamlamış olacağız mart ayında. Matematiği bile unutarak siyaset yapan arkadaşların nasıl unutkan olduklarını Kanal İstanbul sorusuna verdiği cevapla görebilirsiniz. Onlar oy ve seçim öncesi zarar verecek ve düne kadar hararetle savundukları her şeyi bir anda unutan insanlar. Ya da seçimde eğer fayda verecekse her türlü yola başvuran anlayışlar olduğunu biliyoruz.”

İmamoğlu, “Sayın Murat Kurum’un şöyle bir sözü var. ‘Çam Sakura Hastanesi yolu yapılmadı. Dolmabahçe Tünel projesi iptal edildi. İstanbulluların vicdanına bırakıyoruz’ sözleriyle ilgili de “İstanbulluların vicdanı gerekeni yapacak. Merak etmeyin” dedi.

Öte yandan İmamoğlu Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışına ve İYİ Parti’nin adayının Buğra Kavuncu olmasına dair sorulara da yanıt verdi. Bir gazetecinin “Az önce konuşmanızda seçime dair şehir ittifakından bahsettiniz. Ancak dün İYİ Parti İstanbul’da Buğra Kavuncu’yu aday olarak gösterdi. Bu denklemde bir şehir ittifakının kurulmasını ön görüyor musunuz? İYİ Parti adayının açıklandıktan sonra bir de DEM Partinin Başak Demirtaş’ı aday gösterme olasılığı konuşuluyor. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz” şeklindeki sorusu üzerine İmamoğlu her siyasi partinin kendi adayını gösterebileceğini söyledi.

Aday çıkarılması hakkında konuşmasının doğru olmadığını ifade eden İmamoğlu “Kaldı ki her aday da değerlidir yolu açık olsun. Ama bizim İstanbul’da bir şehir ittifakı, bir kent uzlaşısı, kentle şehirle ilgili bir dayanışma ruhunun var olacağını ve bu kent ittifakının 2019’da Millet İttifakı diye çıktığımız yolculuğa rağmen ben o zaman ilk adaylık açıklamam da biz İstanbul İttifakı için yola çıkıyoruz ve İstanbul İttifakı’nın oyuna talibiz diyerek İstanbul’un tamamını bu şehrin bütün insanlarını bu sürece kattığım gibi bugün yine aynı yerdeyim” dedi.

“Bizim başarılarımız bizim ittifakımızı güçlendiriyor. Bugün beş yıllık çalışmalarımızda başarımızı sorgulayan yok. Ama beş yıllık çalışmalarımızın 25 yıllık çalışmalarıyla kıyaslayan bir anlayışla karşı karşıyayız” diyen İmamoğlu, haklarında konuşulmasının da kıymetli olduğunu söyledi ve kendi beş yıllık yönetimini iktidarın 25 yıllık yönetimle kıyaslamaya devam edeceğini belirtti.

İmamoğlu, “Eski dostlar rakip oldu. Siz Buğra Bey’i adaylar açıklandıktan sonra aradınız mı?” sorusu üzerine “Adaylar açıklandıktan sonra değil de bütün adaylar olgunlaşır olgunlaşmaz hepsini arayıp tek tek tebrik edeceğim. Yolculuğum ve bu siyasetin bir centilmenlik duygusu içerisinde olması gerektiği konusundaki düşüncelerimi paylaşacağım. Süreç tamamlanmadığı için kimseyi henüz aramadım. Ama dediğim gibi sadece Buğra Bey değil diğer adayları da tek tek arayıp tebrik edeceğim. Sadece sürecin tamamlanmasını bekliyorum” yanıtını verdi.

Başak Demirtaş'ın sözleri sorulunca İmamoğlu kendi adaylığını hatırlattıBaşak Demirtaş’ın sözleri sorulunca İmamoğlu kendi adaylığını hatırlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.