CHP işi gücü bıraktı, İmamoğlu’nun yerine gelecek ismi konuşuyor

Senaryo şu: Ekrem İmamoğlu 2028 için Cumhurbaşkanı adayı olacak, bunun için de 2026'da görevi bırakacak. Peki yerine kim gelecek? İddia o ki İmamoğlu kendi yerine Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş'ı istiyor ama CHP'de farklı düşünenler de var.

Siyaset 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin içinde, özellikle de bu partinin İstanbul örgütünün içinde çok ilginç bir çekişme var. Çekişme aslında son derece ciddi ve önemli bir konuda ama bu çekişmeyi yaratan şeylerin tamamı henüz birer varsayım, yani ortada gerçekleşmiş hiçbir şey yok.

Bu varsayımlar zinciri şöyle:

-2028’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu olacak.

-İmamoğlu aday olduğunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalacak.

-Peki o istifa edince Belediye Meclisi yerine kimi seçecek?

Bütün bu varsayım zincirinde bir önemli sorun var: İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı kesin değil. Eğer o Cumhurbaşkanı adayı olmaz veya olamazsa, altta bugün yaşanan kavgaların da bir anlamı olmaz. Ama kavga başladı bile.

İddia o ki, Ekrem İmamoğlu’nun boşaltacağı koltuğa (eğer boşaltırsa) İstabul’da öne çıkan iki aday var. Biri Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş; diğeri Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat.

Bunlardan Dedetaş’ı yine iddiaya göre İmamoğlu da destekliyor; Akpolat ise İstanbul il örgütünden destek bulma arayışında.

‘İBB Başkanı olmaya hazırım’ dedi, ilk yanıt İBB içinden geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2028 Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı olacağı iddialarının ardından Sinem Dedetaş ismi de ön plana çıkmaya başladı.

Bu süreçte Sinem Dedetaş adına İmamoğlu için X sosyal medya platformunda paylaşımlar yapan “Ekrem Edit” gibi “Dedetaş Edit” hesapları açıldı. İmamoğlu’nu destekleyen sosyal medya hesapları Sinem Dedetaş’ı ön plana çıkartan paylaşımlar yaptı.

Siyaset kulislerinde Sinem Dedetaş’ın İmamoğlu’nun ardından İBB Başkanlığına aday olacağı öne sürüldü.

Son olarak HaberTürk yazarı Oray Eğin Sinem Dedetaş’ın kendisine “İBB başkanlığı için hazırım” dediğini belirtti.

Oray Eğin yazısında şunları aktardı:

‘Sinem Dedetaş’a belediye başkanlığının nasıl gittiğini sordum, ‘Gayet iyi gidiyor,’ diye yanıt verdi. ‘Peki,’ diye devam ettim, ‘İstanbul’u yönetmeye hazır mısınız?’ ‘Evet,’ diye yanıtladı. ‘Bir buçuk sene sonra İstanbul Belediye Başkanı olmaya hazır mısınız?’ ‘Gayet hazırım,’ dedi. Bir buçuk sene sonra olası bir erken seçimde İmamoğlu’nun yerini Dedetaş’a bırakıp aday olacağı senaryosu epeydir konuşuluyor. Dedetaş bu hazırlığın ilk teyidini vermiş oldu.’

Oray Eğin’in yazısının ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın yaptığı paylaşım “İsim vermeden Sinem Dedetaş’ı eleştirdi” yorumlarını beraberinde getirdi.

X hesabından açıklama yapan Polat “siyasi kariyerizmin bir zehir” olduğunu yazdı. Polat “Siyasi kariyerizm zehirdir. Kariyerizm planına düşenler memleketin ve toplumun dertlerine sırtını döner, ülkenin içinde bulunduğu kaosu unutup kendi hesaplarına dönerler. Sol siyasette kariyerizm olmaz, dert arkadaşı olunur, sıra neferi olunur, eksiği tamam etmek için halka turap olunur. Halk bu zor günlerde verdiği mücadeleyi birilerinin kariyer planı için yapmıyor” dedi.

‘CHP’de silahlar çekildi’

Dün ise Halk TV yazarı İsmail Saymaz ve Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de Sinem Dedetaş ile ilgili kulis yazısı kaleme aldı. Saymaz ve Selvi benzer kulisleri köşelerine taşıdı.

İsmail Saymaz, Sinem Dedetaş’ın Oray Eğin’e yaptığı açıklamadan sonra “CHP’de silahların çekildiğini” ifade etti.

Dedetaş’ın İmamoğlu tarafından desteklendiğini ifade eden Saymaz şunları yazdı:

‘Dedetaş’ın CHP tabanında ve delegesinde etkisi ve gücü yok. Dedetaş’ın rakibi Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat. İki dönemdir Beşiktaş’ı yöneten Akpolat İstanbul’un başkanları arasında parti yapısında ve tabanda en güçlü isim.

CHP İl Başkanı Özgür Çelik ile Kartal, Adalar, Beyoğlu ve Avcılar belediye başkanları Akpolat’a yakın. Dedetaş’ı eleştiren Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan ile hareket ediyor. Şahan, 31 Mart’tan önce İBB İstanbul Planlama Ajansı’nın başındaydı. Şahan’ın adı da İmamoğlu sonrası için geçiyor. Sonuncusu Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel. Kadıköy ve Tuzla belediye başkanlarının Adıgüzel’e yakın oldukları belirtiliyor. Genel başkan yardımcılığı, MYK üyeliği ve milletvekilliği yapan Adıgüzel de tabanda tanınıyor.’

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de bugünkü yazısında Dedetaş ve İmamoğlu kulislerini okuyucusuna aktardı.

Selvi, Ekrem İmamoğlu’nun da başarılı bir seçim kampanyası için Cumhurbaşkanlığı seçiminden 1-1.5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa edeceğini iddia etti. Selvi yazının devamında İmamoğlu’nun yerine Sinem Dedetaş’ı düşündüğü belirtildi.

Yazıda Saymaz’ın da belirttiği üzere Dedetaş’a rakip olarak Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın öne çıktığı, CHP siyasetinde etkili bir isim olan Erdoğan Toprak’ın desteğinin de Rıza Akpolat’tan yana olduğu ifade edildi.

İstanbul seçimlerinin analizi: Üsküdar ve Eyüpsultan 'Millet' olduİstanbul seçimlerinin analizi: Üsküdar ve Eyüpsultan ‘Millet’ oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.