İmamoğlu CHP içine sert mesajlar verdi, akıllara iki kişi geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu CHP içinde perde arkasında yaşanan tartışmalarla ilgili sert mesajlar verdi: "Bununla uğraşan kim varsa benim yol arkadaşım değildir, nokta."

Siyaset 19 Eylül 2024
Fotoğraf: İmamoğlu, Bayrampaşa Mustafa Itri İlk ve Ortaokulu Kırtasiye Malzeme Dağıtım Töreni’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Son günlerde hakkında istenen siyasi yasakla gündemde olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Sultanbeyli Battalgazi İtfaiye İstasyonu Açılış Töreni’nde parti içine verdiği mesajlar oldukça dikkati çekiciydi.

“Böylesi zor bir dönemde özellikle benim siyasi yol arkadaşlarım, özellikle benim CHP içinde siyaset yapan arkadaşlarıma ya da belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili olan partinin üst yönetimine net olarak bir şey söylemek isterim” dedikten sonra şöyle devam etti:

“Zaman, önümüzdeki sürece en iyi şekilde hazırlanma zamanıdır. Zaman, milletin sorunlarını konuşmayı ve o sorunlara çözüm bulmayı bize emreden bir zamandır. Zaman, hele hele aynı odada, aynı mekanda, aynı çatı altında siyaset yapan insanların ‘sen benim ayağıma bastın, sen benim koluma dokundun, yüzüme sert baktın’ zamanı değildir. Bununla uğraşan kim varsa benim yol arkadaşım değildir, nokta!

Mesele memleket meselesidir. Memleket meselesi doğrultusunda koşan, hizmetini yaparken en iyi nasıl yaparız diyen belediye başkanı benim yaşam boyu en üstün yol arkadaşımdır. ‘Ekrem İmamoğlu koşuyor, çalışıyor. Ben ondan daha fazla koşacağım, daha çok çalışacağım’ diyen bir siyasetçi benim en kadim yol arkadaşımdır, nokta.

Ama parti içindeki mevzuları konuşup konuşturan, geceyi gündüzü meşgul eden, meseleymiş gibi bu mesele üstünde tepinen kim varsa hem bu millete ihanet eder, hem de Başkomutan Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’e ihanet eder. Bu kadar net.”

Kimi kastediyor?

Siyasetçinin herhangi bir isim vermeden sarf ettiği sözler akla ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la yaşadığı gerginliği getirdi.

Ana muhalefetin tüzük kurultayında konuşma yapacağı kendisine son anda bildirilen Yavaş kameralar karşısında bu duruma tepki göstermişti:

“(…) Polemik çıkartmak istemiyorum ama ben de Ekrem Başkanımın güzel konuşması gibi sizlere bir konuşma yapmak isterdim. Hazır bir şekilde Türkiye’nin tüm sorunlarına değinen ve bu konulardaki fikirlerimi açıklamak isterdim. Ama maalesef bir saat önce bana telefon açılıp ‘Siz de konuşun’ dendi. Değerli arkadaşlar bir kasıt aramıyorum ama kurumsal bir partide eğer iki belediye başkanı konuşturuluyorsa şöyle bir sorun vardır. Biz 14 tane büyükşehir belediye başkanıyız. Sadece ikisini konuşturursanız, maalesef biz de buradan fitne ateşine odun atmış oluyoruz. (…)”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel bu konuda sorumluluğun kendisine ait olduğunu belirtirken İmamoğlu da durumdan haberdar olmadığını, bilseydi ‘konuşmasını yırtıp atacağını’ söyledi:

“(…) Selin Hanım konuşmasında Yılmaz Büyükerşen’den bahsedince dedim acaba o mu konuşacak. Sonra çıktım konuşmamı yaptım. Başkanım size ‘Mansur Başkanım’ derim, hem ‘Mansur abi’ derim; Ankara’ya gelir seni ararım. İki gün önce aradım cuma namazını beraber kılalım mı diye sekretere not bıraktım ama nasip olmadı, yetişemedik. O da senin suçun başkanım. Bu kadar açık ve şeffaf. Ben bu kadar açığım, sen de bu kadar açıksın. Onun için bizim aramızda bir sorun olmaz. Ama olan biten budur. Senin rahatsız olacağın bir yerde bunu bilsem konuşmamı yere atar, yerime otururum başkanım hiç endişe etmeyin.”

Akla gelen bir diğer isimse eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

14 – 28 Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonra Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında gerilim yaşandığı gözleniyordu.

Öyle ki 13 yıl sonra ana muhalefet liderinin değişmesiyle sonlanan kurultaya giden süreci bizzat İmamoğlu ‘değişim’ çağrısıyla başlatmıştı. Kılıçdaroğlu koltuğundan ayrıldıktan sonra devamlı olarak yeni yönetime eleştirileriyle gündeme gelmişti.

İkili geçen haftalarda birkaç kez buluşup “Problem yok” mesajı verse de perde arkasında hala birbirlerine kırgın oldukları konuşuluyor.

Kurultayda kürsü sitemleri: Yavaş 'fitne ateşi', Özel 'sorumluluk benim', İmamoğlu 'sizin kaleminizle yazdım' dediKurultayda kürsü sitemleri: Yavaş ‘fitne ateşi’, Özel ‘sorumluluk benim’, İmamoğlu ‘sizin kaleminizle yazdım’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.