İmamoğlu’ndan iktidara dekontlarla borç yanıtı: Seçim döneminde milyonlar akmış

İBB Başkanı İmamoğlu, iktidarın belediyelere yaptığı borç baskısına tepki gösterdi ve seçimden önce AK Parti'li belediyelere 45 milyon lira hibe edildiğini söyledi. Dekontları da paylaşan İmamoğlu borçlu şirketlerin neden açıklanmadığını sordu.

Siyaset 3 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ekrem İmamoğlu.

İktidar CHP’li belediyelerin borçlarını tahsil etmek için baskı yapıyor. Öyle ki Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarına haciz kondu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bugün bu konuyla ilgili açıklama yaptı ve yerel seçimlerde AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelere verilen kredileri saydı, dekontları paylaştı.

İktidarın yasal olarak mecbur olduğu halde SGK’ya borcu olan şirketleri açıklamadığını söyleyen İmamoğlu “Hangi şirketlerin borcunu vatandaştan saklıyorsunuz? Hangi ayrıcalıkları nedeniyle bunu yapıyorsunuz? Kamu kuruluşları açıklayıp onları açıklamamanızın nedeni ne? Kimden korkuyorsunuz? Yılda iki kez açıklama mecburiyetinde olmanıza rağmen yapmıyorsunuz” dedi.

SGK’nın geçen yıl 885 milyar TL açık verdiğini söyleyen İmamoğlu, bu açığın vatandaşın vergileriyle kapatıldığını belirtti. “CHP’li belediyelerin üstüne gitmek için söyledikleri paranın 10 katı bakın. CHP’li belediyeleri borç belediyesi diye suçlayan bakan beyin karnesi sefil durumdadır. Siz önce kötü yönetimle batırdığınız SGK’yı düze çıkarın. SGK batık yahu, siz kendi başarısızlığınızla yaptınız” diyen İmamoğlu şunları anlattı:

“Faizlerle deney yapan, ekonomist olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı enflasyonu ne yaptı? Savaştaki Ukrayna’nın yıllık enflasyonu bizim aylık enflasyonumuz kadar. Döviz kontrolden çıktı, dövize endeksli mevduat icat ettiler. Merkez Bankası Başkanı KKM kaynaklı zararın 883 milyar TL olduğunu söyledi. Siz bana borç diyorsunuz. Bizim üstümüze gelmeye çalıştığınız borç rakamının 10 katından fazla bir rakam. Ki belediyeler borçlanırken hizmet ediyor. Siz kendi yarattığınız borca bakın. Yarattığınız ülkede devlet de millet de borçlanmadan yaşayamıyor.

‘İBB’nin SGK’ya borcu yok’

İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu yok. Tek borcu biz gelmeden önce var olan bir borç, onu da 2021’de yapılandırdık, ödüyoruz. Toplamda 2.3 milyar borcumuz var, ödüyoruz. Biz ne borçlar ödedik 2019’da göreve geldiğimizde, yine öderiz. Biz israf belediyeciliğini bitirdik, alnımız ak! Borcumuz varmış, bizim namusuyla emeğiyle borçlarını ödeyen iştiraklerimiz var. İGDAŞ bizden önce BOTAŞ’a 7 milyarlık bir borç ödemedi, biz ödedik gelince. Bu borçların sulh yoluyla ödenmesi konusunda birlikte konuşalım, çözüm bulalım. Biz başkan arkadaşlarımızla Türkiye Belediyeler Birliği çatısı altında konuşuyoruz, her şeyi böyle çözüyoruz. Yakında da bu süreci nasıl ele aldığımızı kamuoyuna da duyuracağız.

Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın raporlarına göre; iki kamu bankası 6 ayda 42 milyar TL zarar etti. Buna rağmen 6 milyar liralık “reklam harcaması” yapıyorlar. Ki biz biliyoruz, bu “reklam” parasının hangi kuruluşlara gittiğini, belli medya grupları. Öğretmenler odasındaki çaydanlığı tasarruf diye kaldıranlar buna nasıl ses çıkarmıyor? Ben sadece CHP’li değil, MHP’li AK Partili bütün partilerin belediyelerinin hakkını savunacağım. Emeklileri kullanarak kendilerine sempati yaratmaya çalışıyorlar. Hadi Oradan! Emekli vatandaşlarımız en erdemli en bilge insanlardır. Bunlara kimse inanmıyor.”

Çekmeköy Belediyesi’ne hibe edilen 45 milyon liranın tutanağı.

Çekmeköy Belediyesi’nin 5 Ocak 2024’te Cumhurbaşkanlığı’ndan 45 milyon TL yardım istediğini aktaran İmamoğlu, kendilerinin sadece imza için başvuru yaptıklarını söyledi. İstenen 45 milyon liranın seçimden önce gönderildiğini de sözlerine ekleyen İmamoğlu “Peki bu geri ödemesiz para gönderildiğinde belediyenin ne kadar borcu vardı? 100 milyon lira. Aynı şekilde Ocak 2024’te yine hemen seçim öncesi Beyoğlu Belediyesi’ne 45 milyon lira para gönderdi. Ben buradan tüm yerel yönetimlere sesleniyorum, Cumhurbaşkanı’na yazı yazın pazartesi günü, kafadan bir rakam belirleyip isteyin. Bakalım yollayacak mı?” diye sordu.

İktidarın İstanbul’daki tüm belediyelere seçimden önce 45 milyon lira gönderdiğini kaydeden İmamoğlu, bir tek Silivri Belediyesi’ne gönderilmediğini belirtti. Bu belediyenin MHP’li olduğunu da aktaran İmamoğlu “Ortaklarına bile vermiyorlar, bu nasıl ortaklık? Trajikomik gerçekten. Muhtemelen İBB başkan adayına da para gönderdiler. Kendisi şu anda bakan. Demek ki seçimi kaybeden o değilmiş, bakan olduğuna göre” dedi.

SGK borçlarının tahsiline Mansur Yavaş'tan sonra Mersin'den Vahap Seçer de tepki gösterdiSGK borçlarının tahsiline Mansur Yavaş’tan sonra Mersin’den Vahap Seçer de tepki gösterdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.