İmamoğlu’nun ‘2019 ittifakı’ çıkışını Sırrı Sakık’a sorduk: Ne yürekleri yetti ne de birikimleri

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019’daki İstanbul ittifakını yeniden kurmak istediğini söyledi. İmamoğlu 2019’da hem İYİ Parti’nin hem de HDP’nin oylarıyla seçilmişti. İmamoğlu’nun çağrısını Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Sakık’a sorduk: ‘2019’da desteğimizin karşılığı olmadı.’

Siyaset 17 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP’de ‘değişim’ çağrısı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde önceki gün basın toplantısı düzenledi.

Ekrem İmamoğlu, tartışmalara son noktayı koydu ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yeniden İstanbul’dan aday olmak istediğini açıkladı.

2019 yılında İBB başkanlığı koltuğuna oturduğu seçimleri hatırlatan İmamoğlu, “2019’da olduğu gibi CHP’lilerle, farklı partilere gönül veren İstanbullularla, İstanbul gönüllüleriyle tekrar İstanbul ittifakını en güçlü şekilde kurmaya geliyorum. İstanbulluları bu yürüyüşe davet ediyorum” dedi.

İmamoğlu 2019’da hem İYİ Parti’nin hem de HDP’nin oylarıyla seçilmişti. İmamoğlu’nun çağrısını Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Sakık’a sorduk.

Sırrı Sakık, 2019 seçimlerini “Bizim 2019’da bir ittifak politikamız yoktu. Biz AKP’nin genel politikalarını, bu topraklarda uyguladığı baskıları protesto etmek amacıyla 2019 yılında hesapsız kitapsız bir şekilde yerel seçimlerde bir destek sunmuştuk” diye hatırlattı.

“Ama bu desteğimizin de bir karşılığı olmadı” diyen Sırrı Sakık, isim vermeden CHP yönetimini ve İmamoğlu’nu şöyle eleştirdi:

“Yani, o siyasal aktörler buna ne sahip çıkabildiler, ne yürekleri yetti ne de birikimleri yetti. Bunu değerlendiremediler. Bu açıdan, biz her iki ittifaktan farklı olarak hiç bir hesap yapmadan bu topraklarda barış ve demokrasinin hayat bulması için ilkeli bir duruş sergilemiştik.”

İmamoğlu'nun tam ne dediğini anlamak zor: Genel başkanlıktan vazgeçti, İstanbul'da karar kıldı galibaİmamoğlu’nun tam ne dediğini anlamak zor: Genel başkanlıktan vazgeçti, İstanbul’da karar kıldı galiba

‘Kılıçdaroğlu halka yalan söyleyip gizli protokollerle müsteşarlık dağıttı’

28 Mayıs seçimlerine dikkat çeken Sırrı Sakık, bir daha CHP’ye destek vermeyeceklerini “2023 seçimlerinde de aynı duruşu sergiledik ama bu iki seçimde de hem 6’lı masa hem de bu sürecin diğer aktörleri, HDP’yle yan yana gelmekten korktukları için, bir daha bu şekilde koşulsuz ve şartsız bir destek söz konusu olmayacaktır” sözleriyle anlattı.

“Biz daha demokratik şeffaf bir ülke umuduyla destek sunduk ama ne yazık ki onların rant kavgası derdinden bunlara sıra gelmedi” eleştirisini yönelten Sakık şunları söyledi:

“Biz yerel yönetimleri çok önemsiyoruz. Demokratik ve şeffaf yönetim öncelikle yerelden örgütlenir. Maalesef ilkeler değil çıkarlar birlikteliği bu ülkenin geleceğine hiç bir şey katamadı.  O partinin arka bahçesi, bu partinin arka bahçesi oldu. Biz tabi ki bunların içerisinde olmayacağız. Bundan sonraki yol haritamız da ‘üçüncü yol’ dediğimiz yolu örgütlemek ve büyütmektir.  Asıl hedefimiz ‘Üçüncü yol siyasetiyle’ Türkiye’nin temel sorunlarını gündeme getirmek ve çözüm geliştirmek için mücadele etmektir. Önümüzdeki seçimlerde de halkımızın bizden beklentisi bu. 2023 seçimleri sonrası yaptığımız halk buluşmalarında da bu açık net olarak ortaya çıktı. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tutumumuz tavrımızda da bize çok yanlışlar yapıldı. O tarihte biz Türkiye’nin demokratikleşmesi için bu çabayı sarf ederken, biz demokratik bir ülkeyi inşa edelim diye bedeller öderken 6’lı masa ve Kılıçdaroğlu halka yalan söyleyip gizli protokollerle bakanlıklar, müsteşarlıklar dağıttı. Hem de kime? Tekçi ve retçi, sağ ve sığ popülist söylemlerin aktörleriyle. Halkımız asla bunları ne kabul eder, ne de böylesi bir oluşumda olunmasını ister.”

İmamoğlu’nun İstanbul açıklamasına eski müttefiklerden ilk yanıtlarİmamoğlu’nun İstanbul açıklamasına eski müttefiklerden ilk yanıtlar

‘Her yerde adaylarımızın olması gerektiğini savunuyoruz’

Sırrı Sakık, İstanbul’da aday çıkarabileceklerini işaret etti. “Siyaset müzakere sanatıdır” diyen Sakık, kapalı kapılar ardında görüşme olmayacağını şöyle anlattı:

“Devasa sorunlar tek başına çözülmesi mümkün değildir. Ama sizin HDP’yle bir müzakereye yüreğiniz yetmiyorsa, biz de kimsenin payandası olmayacağız. Eğer bu ülkenin siyasilerinin bu halkla ilgili bir derdi varsa, barışla, demokrasiyle ilgili bir derdi varsa, bir projesi varsa, biz buralarda ilkeli bir buluşmayı sağlarız. Ama yoksa da ‘kapalı kapılar ardında görüşelim ama kamuoyundan gizleyelim’ gibi bir teklifle kimse ne tabanımıza ne de partimize gelemez. Elbette partimizin yetkili kurulları var, bu kurullar önümüzdeki günlerde toplanacaklar, yeni yol haritasını ortaya koyacaklar. Kurultaya doğru gidiyoruz, yerel seçimlere doğru gidiyoruz. Biz gerçekten yerelden yönetimin büyümesini hedefliyoruz. Her yerde adaylarımızın olması gerektiğini savunuyoruz. Ve biz Türkiye’nin üçüncü büyük siyasal hareketinden bahsediyorsak, en doğru olan da üçüncü yolu büyütmektir. Çok net ve öz söylemek gerekirse halkımızın çıkarları neyi emrederse biz o saflarda olacağız. İlkeli ve ahlaki bir siyasi buluşma bu ülkenin ihtiyacıdır.”

İstanbul'da yeni seçilen 16 CHP'li başkana sorduk: Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?İstanbul’da yeni seçilen 16 CHP’li başkana sorduk: Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.