İsrail’e Türkiye’den jet yakıtı gönderildiğini gösteren liste tartışma yarattı

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı İsrail ile ihracata kısıtlama listesinde jet yakıtının da yer alması sosyal medyada tepki çekti. İletişim Başkanlığı ‘yolcu uçakları içindi’ derken Fatih Erbakan’dan ‘felaket’ yorumu geldi.

Siyaset 10 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Önceki gün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İsrail’e bir dizi kısıtlama uygulanacağını söylemesinin ardından dün Ticaret Bakanlığı İsrail ile ihracata kısıtlama getirildiğini duyurdu ve bir liste yayımladı.

Bu hamleyi CHP Genel Başkanı Özgür Özel ‘olumlu ancak yetersiz bir adım’ olarak değerlendirse de listeyi inceleyen birçok yurttaş sosyal medyada tepki gösterdi, çünkü listeye göre bugüne dek İsrail’e inşaat demirleri, çelik teller ve çimentonun haricinde jet yakıtı da ihraç edilmişti.

İletişim Başkanlığı ‘manipülasyon’ dedi

Tepkilerin büyümesi üzerine İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada bahse konu yakıtın Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail’e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğu belirtildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla ilgisi bulunmadığı belirtilen açıklamada şunlar yer aldı:

“Bahse konu yakıt İsrail’e gönderilen bir yakıt değil tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail’e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz.”

Erbakan: Liste durumun vahametini gösterdi

Mayıs 2023 seçimlerinde son düzlükte Cumhur İttifakı’na katılmışken 31 Mart seçimleri öncesinde Ak Parti’ye karşı bayrak açan ve iktidarı en çok ekonomi politikaları ve İsrail ile ilişkiler üzerinden eleştiren Yeniden Refah Partisi (YRP) ise İletişim Başkanlığı’nın “itibar etmeyiniz” dediği tartışmaya çok sert girdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan Ticaret Bakanlığı’nın İsrail ile ticarete kısıtlama getirmesinin ardından yaptığı açıklamada “7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşanan soykırım karşısında ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’ başta olmak üzere, Türkiye’den İsrail’e sevk edilen 50 maddeye kısıtlama getirilmesi bugüne kadar çocuk katili Siyonist rejim ile yapılan ticaretin boyutunu, olayın vahametini açıkça gözler önüne sermiştir. Aziz milletimizin bu konudaki hassasiyetinde ne kadar haklı olduğu görülmüştür.

Özellikle de Gazze katliamlarında kullanılmış olması kuvvetle muhtemel ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı’nın Türkiye’den gönderilmiş olması tam bir felakettir” dedi.

Erdoğan’a BOP çağrısı

Hükümetin ilan edilen kısıtlama ile yetinmeyip diğer tüm ticari alanlarda da İsrail’e yönelik kısıtlama getirmesini, Malatya Kürecik Radar Üssü’nün kapatılmasını ve İncirlik Üssü üzerinden İsrail’e yönelik muhtemel silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması konusunda önleyici tedbirlerin acilen alınmasını isteyen Erbakan “ABD’nin ‘Genişletilmiş Büyük Ortadoğu’ projesi kapsamında ortaya koyduğu ‘Demokrasi Yardım Diyaloğu’nun eş başkanlığı ve ‘Ilımlı İslam’ kavramının sözcülüğü görevlerini üstlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın bu görevlerini bir an evvel iade etmesi de milletimizin arzusudur” dedi.

İsrail'e ihracat 54 üründe kısıtlandı, gıda gitmeye devam edecekİsrail’e ihracat 54 üründe kısıtlandı, gıda gitmeye devam edecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.