CHP’nin en çok delegesinin bulunduğu İstanbul, ‘Özgür Özel’ dedi

Kurultay hareketliliği yaşayan CHP’de dengeler değişiyor. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik İstanbul’daki 196 delegenin 185’inin imzasını genel başkan adayı Özgür Özel’e teslim etti. Özel, ‘onur duydum’ dedi.

Siyaset 1 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Mayıs seçimlerinden bu yana değişim sancısı çeken CHP’de kurultaya günler kala tablo netleşiyor.

4-5 Kasım’da Ankara Spor Salonu’nda yapılacak 38. Olağan Kurultay öncesinde dün değişim tartışmasının kaderini belirleyecek gelişmeler yaşandı.

CHP İstanbul İl başkanı Özgür Çelik, dün akşam üzeri İstanbul’daki delegelerden topladığı imzaları genel başkan adayı Özgür Özel’e teslim etti. CHP’nin en çok delegesinin bulunduğu İstanbul’da, 196 kurultay delegesinin 185’inin imzasını Özgür Özel lehine kullandığı öğrenildi.

‘Delegelerimiz değişimi tarifledi’

CHP’de genel başkan adayı Özgür Özel ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik baş başa yaptıkları görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti.

İlk açıklamayı yapan Özgür Çelik, şunları söyledi:

“İstanbul Kongresi’nden sonra seçilen 196 kurultay delegemizle iki büyük toplantı yaptık. Bunlardan bir tanesi tanışma toplantısıydı, diğeri de değerlendirme toplantısıydı. Açık kürsüyle yaptığımız toplantıda kürsüye çıkarak söz alan tüm delegelerimiz açık ve net bir biçimde değişimi tariflediler. İl yönetimimizin de bir değişim talebi olduğunu gözlemledik.“

‘İstanbul sürecin öncüsü olacak’

“İstanbul, toplumun beklentilerine karşı siyasi sorumluluğu üstlenmiştir. İstanbul’da 196 seçilmiş kurultay delegesinin 185’i genel başkan adayı olarak sayın Özgür Özel’e imza vermiştir. Bu irade aynı zamanda İstanbul halkının iradesidir. Biz İstanbul’da sokakta bir değişim talebi olduğunu görüyoruz. İstanbul halkının bir umut arayışı vardır. İstanbul umudun sesidir. İstanbul umudun şehridir. İstanbul, partimizi daha ileriye taşıyacak bir sürecin öncüsü olmak için 185 kurultay delegesiyle genel başkan adayımız Sayın Özgür Özel’in yanındadır.”

Özel: 185 imza benim için büyük onur

CHP İstanbul İl Başkanı’ndan sonra söz alan Özgür Özel ise şunları söyledi:

“İstanbul Türkiye’yi yansıtan, Türkiye’yi temsil eden son derece önemli bir il. 196 seçilmiş kurultay delegemizin 185’inin imzasının getirilmiş olması benim için çok büyük bir onur kaynağı. Sırtımızdaki sorumluluğun farkındayız. 4-5 Kasım’da Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışan bir kurultay yapacağız. Kurultay’a kaç imza ile girdiğimizin bir önemi yok ama kurultay salonundan tüm delegelerimizle, tüm il başkanlarımızla, tüm ilçe başkanlarımızla el ele ve omuz omuza ayrılacağız. 6 Kasım’dan itibaren hep birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’ni önce yerel seçimlerde, sonra büyük bir dönüşüm ve büyük bir umut dalgasıyla yapılacak ilk genel seçimlerde iktidar yapma umudunu hep birlikte büyüteceğiz. Kaybedenin olmadığı bir kongre yapacağız. Kırgınlığın olmadığı bir kongre yapacağız. Bize yakışan bir kurultay yapacağız.”

İmamoğlu’nun da tavrı biliniyor

Genel başkan adaylarının seçimleri ilk turda kazanmak için yaptığı görüşmeler ise hızlandı. İl başkanları ve delegelerle aralıksız görüşmeler düzenleniyor.

İstanbul’da 196 seçilmiş delegenin 185’inin Özgür Özel’in genel başkanlığı için imza verdiği bilgisinin hızla yayılması, parti içi trafiği daha da hareketlendirdi.

Değişimcilere göre kurultay sonucunda 750 delege Özgür Özel için oy kullanırken, 616 delege Kemal Kılıçdaroğlu için oy kullanacak. Divan başkanlığı yapacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, tarafsız olmak gereği oy kullanmayacak olsa da Özgür Özel’i desteklediği biliniyor. Nihai sonuç ise cumartesi günü yapılacak kurultayda belli olacak.

Seçimin matematiği nasıl?

CHP Tüzüğü’ne göre kurultayın ilk gününde, ilk turda 1366 delegenin yarısından bir fazla oy alan aday ipi göğüsleyecek. Salt çoğunluk ilk iki turda sağlanamazsa üçüncü turda en fazla oy alan aday CHP Genel Başkanlığı yarışını kazanacak. İkinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak.

Özel'den Kılıçdaroğlu’na tepki: Saltanat mı bu, 'genel başkanlığı devretmek' nedir?Özel’den Kılıçdaroğlu’na tepki: Saltanat mı bu, ‘genel başkanlığı devretmek’ nedir?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.