İYİ Parti ile CHP’yi ‘Trabzon milliyetçiliği’ karşı karşıya getirdi

Suların bir türlü durulmadığı İYİ Parti'deki kriz İBB'de derinleşti. Özkan'ın Akşener'e rağmen yeniden seçilmesi partide tartışma çıkarırken yapılan açıklamalar dolayısıyla CHP ile İYİ Parti Trabzon milliyetçiliği nedeniyle karşı karşıya geldi.

Siyaset 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İYİ Parti’nin genel seçimler sonrası ittifak siyasetini terk etmesi nedeniyle partisinden peş peşe istifalar geldi. Bu politikanın yerel seçimlerde büyükşehirleri iktidarın kazanmasına neden olacağını savunanlar partiden birer birer ayrıldı. Bunlardan biri yaklaşık 4,5 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev yapan İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’dı. Özkan Genel İdare Kurulu’nun kararının ardından sosyal medya hesabından “Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz” demişti. Bu tutumu nedeniyle Meral Akşener’in tepkisini çeken Özkan’ın istifası Akşener tarafından istenmiş, Özkan da üç gün önce Grup Başkanvekilliği görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Bunların ardından İBB Meclisi Grup Başkanvekili seçimi için İYİ Parti grubu toplantı yaptı. Bu toplantıya katılan 8 üyeden 7’sinin oylarıyla İbrahim Özkan yeniden Grup Başkanvekili seçildi. İYİ Parti İBB Meclis Grubu’nun bu tutumu üzerine partinin İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun Özkan’a oy veren herkesin ihraç edileceğini duyurdu. Coşkun “Kamuoyunun dikkatine” başlığıyla yaptığı açıklamada Özkan’ın istifasını bizzat kendisinin istediğini, İbrahim Özkan’ın da bu doğrultuda istifa ettiğini söyledi. İl Başkanı Coşkun “Buna rağmen bazı İYİ Parti İBB Meclis üyelerinin bilgim dışında ve teamüllere aykırı olarak kendisini yeniden Grup Başkanvekili seçmesi kabul edilemez” dedi. Kararda imzası bulunan bütün İBB Meclisi üyeleri de ‘kesin ihraç’ talebiyle disipline sevk edildi.

Bu gelişmeler İYİ Parti ile CHP’yi de karşı karşıya getirdi. Yeniden seçilen Özkan “Hür ve müstakil bir şekilde iradelerini ortaya koyan ve beni tekrar İBB İYİ parti Grup Başkanvekili olarak seçen arkadaşlarıma duydukları güvenden dolayı teşekkür ederim” demişti. Bu paylaşımı alıntılayan İYİ Parti GİK Üyesi Fatih Koca “Madem Trabzon milliyetçiliği yaptığın iddiasındasın, Trabzonlu olarak örnek alacağın kişi Ekrem İmamoğlu değil, Koray Aydın, Şükrü Kuleyin ve Yavuz Aydın’dır. Madem Türk milliyetçiliği yaptığın iddiasındasın, örnek alacağın kişi Özgür Özel değil, MERAL AKŞENER’dir. Küçük aklınızla büyük oyunlar oynamaya çalışmayın, Türk Milleti bunu yemez” dedi.

Koca’nın Trabzon milliyetçiliği üzerinden başlattığı tartışmayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na bağlamasına CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez’den yanıt geldi. İmamoğlu ile fotoğrafını paylaşan Suiçmez “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için halkın tercihinin Ekrem İmamoğlu olduğunun tespitini yapmak Trabzon milliyetçiliği yapmak değil, halkın istemini yansıtmaktır. Kaldı ki Trabzon milliyetçiliği görev yapılan il olan İstanbul’a hizmet etmeye engel değildir” dedi.

Akşener partisine söz geçiremedi: Özkan yeniden Grup Başkanvekili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.