Akşener çekiliyor: İyi Parti’de liderlik yarışı başladı, kulisler hızlandı

Meral Akşener’in kongrede koltuğunu bırakacağını duyurmasının ardından İYİ Parti’de kurultay kulisleri hareketlendi. Şimdiden üç adayın olduğu yarışta kimlerin ismi geçiyor? Adı geçenler ne diyor? 10Haber mercek tutuyor.

Siyaset 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İYİ Parti’de 31 Mart yerel seçimlerinin ardından başlayan hareketlilik sürüyor. Bugün önce İYİ Parti lider Meral Akşener  27 Nisan’daki kurultayda aday olmayacağını açıkladı. Ardından sırasıyla Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Grup Başkanı Koray Aydın Genel Başkan adayı olduklarını duyurdu. Daha önce de İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın aday olacağını açıklamıştı.

Akşener’in açıklamasını ve ardından adaylık ilanında bulunanlarla ilgili detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Çok adaylı olacağı şimdiden kesinleşen kurultay için parti kulisleri de hareketli. Adaylık açıklamasında bulunan isimlerin yanı sıra birçok önemli ismin daha genel başkanlık yarışında ismi geçiyor. Kurultayda adaylar iki temel politika üstünden delegeden oy isteyecek. Yarış Akşener’in “hür ve müstakil” seçim politikasının etkili olduğunu savunanlarla “değişim” talebini yüksek sesle dile getirenler arasında olacak.

Yerel seçim politikasının partinin kimlik kazanması açısından etkili olduğunu savunanlar seçime tek girme kararını Genel İdare Kurulu üyelerinin verdiği, sorumluluğun sadece Akşener’e yüklenemeyeceği görüşünde.

Değişim diyenler ise seçimlerden önce 81 il teşkilatının 60’ının CHP ile yerel düzeyde işbirliğini savunduğunu, yönetimin bunu dikkate almaması sonucu seçimde hezimet yaşandığını düşünüyor. AK Parti’nin ciddi oy kaybı yaşadığı bir seçimde muhalefet bloğuna kayan oyların İYİ Parti’yi es geçmesinin sebebi olarak Akşener’in Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik söylemleri gösteriliyor.

Uğur Poyraz, Buğra Kavuncu, Erhan Usta (soldan sağa)

Genel Başkan adaylığı için ismi geçenlerin başında Akşener’in yakın çalışma arkadaşı Buğra Kavuncu geliyor. Kavuncu yerel seçimlerin ardından Akşener’in elini rahatlatmak için partideki teşkilat başkanlığı görevinden istifa etmişti. 10Haber’e konuşan Kavuncu “Durumu değerlendiriyoruz. Arkadaşlardan çok yoğun baskı ve ısrar var. Genel Başkan adaylığı için değerlendirme sürecindeyiz” dedi.

İsmi geçenlerden biri de Akşener’e karşı eleştirilerini uzun zamandır sürdüren partinin eski Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz. Poyraz yerel seçimlerin ardından katıldığı bir televizyon programında Akşener’in kurultayda aday olmayacağını düşündüğünü söylemişti. Adaylık sorularına şu anda yanıt vermeyen Poyraz’ın kararını kısa süre içinde vermesi bekleniyor.

Grup Başkanvekilliği görevini sürdüren Erhan Usta’nın adı da Genel Başkan adaylığıyla anılıyor. Eski bürokrat olan Usta’nın aday olması için merkez sağdan gelen bazı isimlerin ve MHP’den gelenlerin bir kısmının talepte bulunduğu, Usta’nın da bu doğrultuda partide zemin yokladığı öğrenildi. 2019’da MHP’den ihraç edildikten bir sene sonra Akşener’in rozet takıp Ekonomi Politikaları Başkanlığı’na getirdiği Usta’nın genel başkanlık için yakın çevresine “Talep var ama olgunlaşması lazım. Şu anda gözlemliyoruz, aday olabilirim ama bu biraz da diğer adaylara bağlı” dediği belirtiliyor.

Meral Akşener kurultayda bırakıyor: Kurmaylarından art arda adaylık açıklamalarıMeral Akşener kurultayda bırakıyor: Kurmaylarından art arda adaylık açıklamaları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.