İYİ Parti’de bir milletvekili daha istifa etti: Sandalye sayısı 44’ten 35’e düştü

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz, partisinden istifa ettiğini açıkladı. İzsiz, yerel seçim ve sonrasındaki yapılanmanın partiyi varoluş amacından kopardığını söyledi, “İlkelerimin partiyle artık bağdaşmadığını ifade etmek isterim” dedi.

Siyaset 14 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İYİ Parti'den istifa eden Seyithan İzsiz

İYİ Parti’de 14 ve 28 Mayıs 2023 seçim yenilgileriyle başlayan istifa dalgası bitmek bilmiyor. 31 Mart’taki yerel seçimlerde alınan hezimet de çözülmeyi hızlandırdı. Seçimlerin ardından alınan kurultay kararı ve genel başkan değişimi de partide nabzı düşürmeye yetmedi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz partisinden istifa ettiğini duyurdu. Kararını sosyal medya paylaşımıyla duyuran İzsiz, partinin kuruluş ilkelerinden uzaklaştığını savundu. “Genel seçim süreci, genel seçim sonrasında yapılan kongre; yerel seçim süreci ve sonrasındaki yapılanmanın partiyi varoluş amacından kopardığını, sözümün, tavrımın ve ilkelerimin partiyle artık bağdaşmadığını üzüntüyle ifade etmek isterim” diyen İzsiz şöyle devam etti:

Siyasetçi, nesillerin hayatını müspet yönde etkileyip değiştirecek kılavuz olmalıdır. Merhum Cemil Meriç’in dediği gibi, kürenin kanunu hareket, insanın kanunu hürriyetti. Dünya dönüşüyle, siyaset ve insan duruşuyla anlamlı ve açıklayıcıdır. Bu itibarla; İYİ Parti’yle olan siyasi birlikteliğimi nihayete erdirdiğimi, istifa ettiğimi kamuoyunun bilgisine sunarım.

İYİ Parti örgütlerinde istifa rüzgarıİYİ Parti örgütlerinde istifa rüzgarı

 

İYİ Parti’de istifa silsilesi

İYİ Parti’de yerel seçimlerden önce istifa dalgası başlamıştı. Çünkü İYİ Parti CHP ile ittifaka hayır demişti ve parti lideri Meral Akşener de ısrarla CHP’yi hedef alan açıklamalar yapmıştı. Üst düzey istifalar da bu rotanın seçimi kaybettireceğini söylemişti ve yerel seçimlerde İYİ Parti, Türkiye genelinde yüzde 3.76 oranında oy alarak eridi. İstifalar bu sonucun ardından devam etti.

İYİ Parti’den 14 Mayıs seçimlerinden önce Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu istifa etmiş, AK Parti’ye katılmıştı. Ankara Milletvekili Adnan Beker de partiden istifa etmiş, seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verdiğini söylemişti.

Beker’in ardından Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır disipline sevk edilerek ihraç edildi. İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da CHP ile işbirliği yapmama kararının ardından partisinin kuruluş amacı ve ilkelerinden uzaklaştığını belirterek istifa ettiğini açıkladı.

Salim Ensarioğlu ise Şeyh Sait tartışması sonucu disipline sevk edilince partiden istifa etmişti. Ankara milletvekili Yüksel Arslan, eski Genel Başkan Meral Akşener’in cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmadığı için “korkaklıkla” suçladığı Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a destek vereceğini açıklayarak partisinden istifa etmişti.

İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici 15 Mayıs’ta, İYİ Parti Antalya Milletveki Aykut Kaya da 31 Mayıs’ta partisinden istifa etmişti. Kaya ve Yanıkömeroğlu farklı zamanlarda CHP’ye katıldı.

Bu isimlere ek olarak eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve eski İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da istifa etti.

Tüm istifaların ardından İYİ Parti’de Türkiye Büyük Millet Meclisine giren 44 milletvekilinden biri ihraç edilirken sekizi istifa etti. İYİ Partinin Meclis’teki milletvekili sayısı 35’e düştü.

İYİ Parti'de parti içi muhalefet Akşener'e karşı harekete geçti: Bildiriyle istifa çağrısıİYİ Parti’de parti içi muhalefet Akşener’e karşı harekete geçti: Bildiriyle istifa çağrısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.