İzmir’de kadınlar yerel yönetime elkoydu

Türkiye'nin en yoğun nüfuslu üçüncü şehri İzmir'de kıyasıya bir yarış geçti. CHP adayı Cemil Tugay ve AK Parti adayı Hamza Dağ'ı geçerek Büyükşehir Belediyesi'ne başkan olurken 30 ilçenin sekizinde kadın başkanlar göreve geldi.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İzmir'de 30 ilçenin sekizinde kadın belediye başkanı seçildi.

Son dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi kimliği kazanan İzmir’de de yerel seçim heyecanı vardı. 2009-2019 yılları arasında Seferihisar Belediye Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2019’da CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Tunç Soyer için görevi devretme günüydü. Zira CHP’nin adayı Cemil Tugay’dı.

Tugay son beş yılı Karşıyaka Belediyesi Başkanı olarak geçirdi. Tugay’ın en ciddi rakibi AK Parti’nin adayı Hamza Dağ olarak gözüküyordu. Dağ, 24., 25., 26. ve 27. dönem İzmir Milletvekili seçilmişti. İki aday yaklaşık üç ay süren seçim çalışmaları sonucu sandıkta karşı karşıya geldi.

Seçim öncesi bazı anketlerde AK Parti’nin beklenmedik bir atakla İzmir’de CHP’nin kalesini sarsabileceği konuşuluyordu. Ancak bu olmadı, Tugay oyların yüzde 48.2’sini alarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken AK Parti’nin adayı Hamza Dağ yüzde 37’sini aldı. Bağımsız aday Cüneyt Aker ise oyların yüzde 6.41’ini alarak iki adayı takip etti. ,

AKP'yi yerel seçimlerde tüketici güveni götürdüAKP’yi yerel seçimlerde tüketici güveni götürdü

CHP ve AK Parti İl Meclisi’nde oy kaybetti

CHP İl Genel Meclisi oylamasında yüzde 48.5 oy alarak birinci parti oldu. AK Parti oyların yüzde 30.51’ini aldı. CHP, 2019’da İl Meclisi’nde yüzde 52.6 oy almıştı, AK Parti ise yüzde 35.9 oy almıştı. İki parti de burada oy kaybı yaşadı. Bağımsız adaylar yüzde 6.1 oy alırken İYİ Parti yüzde 3.7, DEM Parti yüzde 3.6 oy aldı. MHP ise İl Meclisi’nde yüzde 3.5 oy topladı.

Çeşme’ye tanıdık isim

İzmir’in Çeşme ilçesinde Türk futbolunun efsane isimlerinden Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli belediye başkanı seçildi. Denizli yüzde 56.4 oy oranıyla başkanlığa geldi. MHP’nin adayı Esat Tanık yüzde 33.9’da kaldı.

Sekiz ilçeye kadın başkan

İzmir’de belediye başkanlık seçimlerine kadın adaylar damga vurdu. Kınık’ta Sema Bodur yüzde 54.7 oy alarak yüzde 43.7 oy alan AK Parti adayı Sami Mollaahmet’i geride bıraktı. Foça’da Saniye Fıçı yüzde 50.4 oy alıp yüzde 40.7 oy alan MHP’li Taner Acar’ı geçti. Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan yüzde 51.6 oy aldı, AK Parti’den Eyüp Kaykaç yüzde 44.7 aldı. Çeşme’de Lal Denizli yüzde 55.8 oy alarak ipi göğüsledi. Karşıyaka’da Behice Yıldız Ünsal yüzde 61.5 oy alarak yüzde 20.7 oy alan AK Partili rakibi İsmail Çiftçioğlu’nu geçti. Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu yüzde 54.4 oy alarak yüzde 35.1 oy alan AK Partili rakibi Ceyda Bölünmez Çankırı’yı geride bıraktı. Karabağlar’da Emine Helil İnay Kınay yüzde 45.1 oy alarak yüzde 39.1 oy alan AK Partili Mehmet Sadık Tunç’u geçti. Selçuk’ta da Filiz Ceritoğlu Sengel yüzde 35.9 oy alarak yarışı kazandı.

Yerel seçimler dünya gündeminde: Erdoğan'a tokat gibi cevapYerel seçimler dünya gündeminde: Erdoğan’a tokat gibi cevap

CHP ilçelerde de öne çıktı

2019’da İzmir’in ilçelerinde de seçim kıyasıya yarışa sahne olmuştu. AK Parti Bayındır, Kiraz, Bergama, Kınık gibi ilçelerde zafere giderken Tire’de İYİ Parti, Aliağa’da MHP adaylar ipi göğüslemişti. Beydağ, Ödemiş, Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa, Menderes, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Bornova, Foça, Menemen, Konak, Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Çeşme, Dikili ve Karaburun gibi ilçelerde CHP adayları kazanmıştı. CHP’nin kazandığı Beydağ ve Kemalpaşa, AKP’nin kazandığı Bergama gibi ilçelerde yarış yüzde 3’ün altında bir farkla şekillenmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi bu seçimlerde İzmir’in ilçelerinde de ön plana çıkan parti 0ldu. 2019’da Bayındır, Kiraz, Bergama, Kınık gibi ilçelerin tamamı CHP yönetimine geçti. Aliağa’da Serkan Acar’ın aday olduğu Milliyetçi Hareket Partisi kazandı.

FT'den İstanbul seçim analizi: 'Silik bakan' Kurum ile Erdoğan'ın rövanş maçıFT’den İstanbul seçim analizi: ‘Silik bakan’ Kurum ile Erdoğan’ın rövanş maçı

2019’da Soyer ipi göğüslemişti

2019’da Tunç Soyer, CHP’nin adayı olarak girdiği seçimde kullanılan oyların yüzde 58.1’ini alarak belediye başkanı seçilmişti. AK Parti adayı Nihat Zeybekci ise yüzde 38.69’luk oy oranıyla Soyer’i takip etmişti.

2024 seçimlerinde MHP, tıpkı 2019’da olduğu gibi AK Parti lehine aday çıkarmama kararı aldı. Ancak İYİ Parti ve DEM Parti 2019’un aksine 2024’te kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldılar. DEM Parti Akın Birdal ismini aday gösterirken İYİ Parti’nin adayı Ümit Özlale oldu. Birdal 3.2 oranında oy alırken Özlale 3.0 oranında oy aldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.