Kılıçdaroğlu’ndan Fahrettin Altun’a ‘Analytica’lı, ‘darkweb’li geceyarısı mesajı

Daha önce “seçime 10 gün kala girilecek pis işleri biliyorum” diye uyaran CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu kez isim verdi ve tehlikenin adını koydu

Siyaset 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gece geç saatlerde sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a seslendi ve çarpıcı bir uyarıda bulundu.

“Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. Son uyarımdır!” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, yakın zamanda “Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum. Ve onlara diyorum ki: Azıcık sağduyu!” demiş fakat isim vermemişti.

Altun’dan kınama var izahat yok

Gecenin ilerleyen saatlerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Kılıçdaroğlu’na sosyal medya üzerinden uzun ve siyasi bir cevap verdi.

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin stratejik iletişimi için gece gündüz demeden çalışan ve özellikle ülkemize dönük sistematik dezenformasyonla mücadelede büyük başarılar elde eden İletişim Başkanlığımızı, Başkan Yardımcılarım Çağatay ve Evren beyleri, Bilgi İşlem Daire Başkanım Serhat beyi, bir kez daha akıl ve izan dışı iftiralarla karalamaya çalışmış. Esef duyduk” ifadelerini kullanan Altun, Kılıçdaroğlu’nu kamu görevlilerini açıktan hedef göstermekle suçladı. Açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan bağlılığını vurgulayarak bitiren Altun’un, uzun cevap metninde Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği Cambridge Analytica’ya hiç değinmemesi dikkat çekti.

 

Analytica’nın kabarık seçim sicili

Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketi yakın zamanda dünyayı sarsan skandallarla gündeme gelmişti. Şirket, Facebook’ta 50 milyon kullanıcı profiline ait verileri usulsüz kullandı. ABD ve İngiltere seçimlerinden kullanıldığı düşünülen veriler için WhatsApp’ın kurucusu “Facebook’u Silin” dedi. Şirketin görevden alınan CEO’su, “Trump’ın seçilmesinde önemli bir rol oynadık” ifadesini kullandı. Ortaya saçılan skandallar Facebook’a sadece 1 haftada 50 milyar dolar kaybettirmiş, teknoloji çağında seçim manipülasyonlarının nasıl engellenebileceğine dair bir tartışma başlatmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.