Mahmud Abbas CHP lideri Özel’i Filistin’e davet etti

CHP lideri Özel, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile telefonda görüştü. Görüşmede Özel, Abbas'ın konuşma yaptığı TBMM oturumuna katılamadığı için özür dilerken Abbas da Özel'i Filistin'e davet etti.

Dünya 19 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Filistin lideri Mahmud Abbas. / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile önemli bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin başlangıcında Özel, Mahmud Abbas’ın TBMM Genel Kurulu’na hitap ettiği oturuma yaşadığı kaza nedeniyle katılamamış olmasından dolayı üzüntülerini dile getirdi.

Özel CHP’nin her zaman Filistin halkının haklı davasının yanında olduğunu vurguladı ve genel başkanlık görevine geldikten sonra dünyadaki 119 lidere Bağımsız Filistin Devleti’ni tanımalarını isteyen mektuplar gönderdiğini hatırlattı. Ayrıca yurtdışı ziyaretlerinde sürekli olarak Gazze’deki insan hakları ihlallerine dikkat çektiğini belirtti.

CHP lideri konuşmasında “Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulmasını destekliyoruz ve iki devletli çözümün gerekli olduğuna inanıyoruz” diyerek Filistin halkının mücadelesinde her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını bildirdi.

Özel Türkiye’yi ziyaret eden Abbas’a teşekkür ederken onun Gazze’ye yapmayı planladığı ziyaret kararını da desteklediklerini belirtti.

Abbas’tan Özel’e: Siz dünyaya açılan pencere gibisiniz

Mahmud Abbas da görüşme sırasında Özel’e geçmiş olsun dileklerini iletti ve CHP’nin Filistin davasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Abbas CHP’nin tarih boyunca Filistin’e gösterdiği desteği asla unutmayacaklarını vurguladı.

Ayrıca Özel’in CHP Genel Başkanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olarak Filistin meselesini uluslararası alanda gündeme taşımasının önemini vurgulayan Abbas “Siz dünyaya açılan bir pencere gibisiniz” diyerek Özel’e övgüde bulundu.

Abbas CHP lideri Özel’i Filistin’e davet ederek “Sizleri ikinci ülkeniz olarak gördüğümüz Filistin’e davet ediyorum. Seçtiğiniz herhangi bir tarihte gelebilir, Filistinli kardeşlerinizin durumunu yakından inceleyebilirsiniz. Bu davet her zaman geçerli” dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas son Türkiye ziyaretini, artan Ortadoğu gerilimleri ve Gazze’deki savaşın gölgesinde gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Abbas özellikle Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekerek, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyonları sert bir dille eleştirmişti. Abbas TBMM’deki konuşmasında, İsrail’in eylemlerini “soykırım” olarak nitelendirdi ve Filistin halkının haklarının teslim edilmeden bölgede barışın mümkün olmadığını vurgulamıştı.

Abbas’ın Türkiye ziyareti Ankara’nın Filistin davasına verdiği desteği pekiştirme amacı taşıyordu. Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’e olan desteğinin süreceğini ve uluslararası toplumu İsrail’e baskı yapma konusunda daha aktif olmaya çağırmıştı. ​

Meclis'te Filistin'le büyük dayanışma... Mahmud Abbas ayakta alkışlandıMeclis’te Filistin’le büyük dayanışma… Mahmud Abbas ayakta alkışlandı

Abbas Türkiye'de: Erdoğan gönül koyduğu Filistin lideriyle Beştepe'de görüştüAbbas Türkiye’de: Erdoğan gönül koyduğu Filistin lideriyle Beştepe’de görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.