Özel’den kapalı oturum açıklaması: Bilmediğimiz bir şey söylemediler

TBMM dün İsrail tehdidi gündemiyle kapalı oturumla toplandı. Erdoğan'ın sözleri üzerine bu oturumun yapılmasını isteyen Özel memnun kalmadı: ''Bilmediğimiz hiçbir şey söylemediler.''

Siyaset 9 Ekim 2024

İsrail’in Gazze saldırıları Lübnan’a yöneldi ve 7 Ekim’de başlayan savaş İran’ı da vurdu. İsrail son olarak Lübnan’da Hizbullah Lideri Nasrallah’ı öldürdü. Sonra Beyrut’u da bombalarken Ortadoğu’da herhangi bir yeri vurabileceklerine dair tehditler savurdu. Türkiye Ortadoğu’da savaşların en çok etkilediği ülkelerden biri olarak diken üstünde. İktidar kanadından gelen açıklamalar Türkiye’nin tehdit altında olduğu vurgusu içeriyor.

“İsrail, Gazze’deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan’a geldi. Lübnan’dan sonra nereye gider? Hangi hedefler üzerinde çalışır? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kaldı” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail’de Netanyahu ve ekibi içinde savaşın bölgeye yayılmasına dair ciddi bir arzu olduğunu söyledi.

Erdoğan İsrail'in gözünün Türkiye'de olduğunu söyledi, CHP 'kapalı oturum' istedi: TBMM Başkanı olumlu bakıyorErdoğan İsrail’in gözünün Türkiye’de olduğunu söyledi, CHP ‘kapalı oturum’ istedi: TBMM Başkanı olumlu bakıyor

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları da İsrail’in Lübnan’a kara saldırısı ve İran’ın İsrail’i füzelerle vurması üzerine oluşan gerginliğin Ortadoğu’da bölgesel savaşa dönme ihtimali ile ilgili Türkiye’nin savunma ve güvenliğine yönelik bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM’nin yeni yasama yılı açılış konuşmasında “Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır” demişti.

İktidarın bu açıklamalarından sonra muhalefet bakanların kapalı oturumda Meclis’i bilgilendirmesi çağrısı yaptı. O oturum dün yapıldı.

Bölgede yaşanan son gelişmelerin ele alınacağı kapalı oturum öncesinde Meclis’teki basın büroları boşaltıldı. Görevliler kapıları kilitledi. Meclis’teki kapalı oturumun açılış konuşmasını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yaptı. Kurtulmuş bölgedeki ateşin söndürülmesi için Türkiye’nin üstüne düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğini söyledi.

Meclis Başkanı “Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail’in bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz” diye konuştu.

Meclis’teki kapalı oturumda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler milletvekillerine bölgedeki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri 10 yıl sonra yayımlanabilecek.

İYİ Parti’den muhalefete eleştiri

Bu arada İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu TBMM’de İsrail meselesinin kapalı oturumda görüşülmesi için CHP’nin yaptığı teklifi eleştirdi. CHP’nin bu önerisinin şaşkınlık ve üzüntü yarattığını belirten Dervişoğlu bu adımın muhalefet açısından stratejik bir hata olduğunu vurguladı ve “Kapalı oturum teklifinin CHP’den gelmesi üzücü ve düşündürücü” dedi.

Dervişoğlu “İktidarın İsrail konusunun da ele alınacağı TBMM oturumunun gizli yapılmasıyla güttüğü ana hedef muhalefetin eleştirilerini sansürlemektir” diye konuştu.

Bilgi verecek bakanların konuşmalarının gizlilik gerektirmediğine emin olduklarını belirten Dervişoğlu İYİ Parti grubunun konuşmasını kamuoyuyla paylaştı.

Özel: Erdoğan manipülasyonu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel kapalı oturumun ardından Meclis önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Özel oturumda duyduklarının kamuoyuna yansıtılan bilgilerin ötesine geçmediğini vurgulayarak oturumun gizli yapılmasına yönelik eleştirilerde bulundu.

Özel oturumu büyük bir dikkatle takip ettiklerini, oturumda Türkiye’ye yönelik herhangi bir somut tehdidin ele alınmadığını söyledi. Özel hükümeti şöyle eleştirdi:

“İsrail’in Türkiye’ye saldırması gibi bir ihtimalin olmadığını zaten biliyorduk. Akşam haber kanallarında dış politika üstüne konuşulanların ötesinde hiçbir şey duymadık. Hükümet bu oturumun içeriğini ’10 yıl gizli’ tutacağız dedi ama bilmediğimiz hiçbir şey söylemediler. Asıl sorun burada. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddia ettiği gibi Türkiye’ye bir saldırı tehdidi yok. Bu iddiayı haklı çıkaracak en ufak bir kanıt sunmadılar.”

Özel Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert söylemlerini de eleştirerek bu çıkışların ekonomik sıkıntılardan halkın dikkatini başka yöne çekmek için kullanıldığını savundu. CHP lideri şöyle dedi:

“Erdoğan bu söylemi Türkiye’nin en büyük sorunu olan yoksulluk ve geçim sıkıntısının gündemde olduğu bir dönemde ortaya attı. 31 Mart seçimlerinde halk tarafından cezalandırılan politikalarını toparlayamadığı için dikkat dağıtmaya çalışıyor. Halkın hassas olduğu konular üzerinden manipülasyon yapılıyor. Medyayı ve gazetecileri gerçek gündeme dönmeye, halkın yaşadığı yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığını konuşmaya davet ediyorum. Bu tür manipülasyonlar, iktidarın kötü niyetini açıkça ortaya koymaktadır. Halkımıza sesleniyoruz: Bu oyunlara gelmeyin.”

Özel son olarak muhalefetin bu manipülasyon karşısında halkın gerçek sorunlarına odaklanması gerektiğini belirterek kamuoyunu hükümetin yanlış politikalarına karşı daha bilinçli olmaya çağırdı.

Erdoğan 'topraklarımıza gözünü dikecek' demişti: Meclis kapalı oturumda İsrail'i konuşacakErdoğan ‘topraklarımıza gözünü dikecek’ demişti: Meclis kapalı oturumda İsrail’i konuşacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.