MHP’den yeni anayasaya öneri: İki cumhurbaşkanı yardımcısı seçimle gelmeli

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız MHP'nin hazırladığı 100 maddeden oluşan Anayasa taslağını anlattı. Yıldız Anayasa'nın dilinin bozuk olduğunu savunurken Cumhurbaşkanı yardımcısının atanarak değil seçimle gelmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız yeni Anayasa için görüşmelerin partiler arasında başlayacağı günlerde dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Sözcü’den Metin Yılmaz ve Saygı Öztürk’e konuşan Feti Yıldız MHP’nin hazırladığı 100 maddeden oluşan Anayasa taslağını anlattı. Yıldız partisinin anayasanın ilk dört maddesiyle vatandaşlığı düzenleyen 66’ncı maddesinde değişikliğe karşı çıkacağını söyledi.

“Anayasamızın dili de bozuk” diyen Feti Yıldız milletvekili yeminin de değiştirilmesi gerektiğini savundu. Yıldız “Anayasada milletvekili yemin metni var. Bir yemin metni içinde dokuz kez ‘ve’ diyoruz. İçinde dokuz kez ‘ve’ olan yemin metni olur mu? Yemin eden okurken bile zorlanıyor. Hazırladığımız anayasada yemin metnini de düzeltiyoruz. Anayasanın mevcut dilini sadeleştiriyoruz, daha anlaşılır hale getiriyoruz. Buna ihtiyaç var” dedi.

CHP yeni anayasa çağrılarına kapıyı kapattıCHP yeni anayasa çağrılarına kapıyı kapattı

Cumhurbaşkanı yardımcılığı atama ile değil seçimle olmalı

MHP’nin hazırladığı 100 maddelik anayasa teklifinde cumhurbaşkanı yardımcılığının seçimle belirlenmesinin önerilmesi dikkati çekti. Bu düzenlemeyi “MHP’nin hazırladığı 100 maddelik anayasa teklifinde yer alan en önemli düzenlemelerden biri” olarak niteleyen Feti Yıldız “Cumhurbaşkanı yardımcılığı iki ile sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanı yardımcılığına seçimle gelinecek. Yani atamayla değil seçimi kazanan yardımcı olacak. Cumhurbaşkanı yurtdışına çıktığında yerine vekalet eden kişinin seçilmiş cumhurbaşkanı yardımcısı olması esas olmalı” dedi.

MHP’den yeni anayasa çağrısı: Ertelenemez bir görevMHP’den yeni anayasa çağrısı: Ertelenemez bir görev

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.