Muhalefette hareketlilik: 6’lı Masa toplandı, belediye başkanları ve vekillere görev yazıldı

Millet İttifakı'nda ikinci tur hareketliliği sürüyor. 6'lı Masa, dün CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Belediye başkanları ve milletvekillerine kendi illerinde çalışma yürütmeleri konusunda bir genelge gönderildi.

Siyaset 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Millet İttifakı liderlerinin yaklaşık 3 saat süren toplantısının ardından basına bir açıklama yapılmadı.

CHP Genel Merkezi, 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde seçim çalışmalarına yönelik yeni bir genelge yayınladı. Buna göre, tüm belediye başkanları kendi illerinde saha çalışmalarına katılırken 26, 27 ve 28. Dönem milletvekilleri de seçim çalışmalarına katılacak.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzasıyla “Mücadeleye devam buradayız” başlığıyla genelgede yayımlandı. CHP’li kaynaklar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı olmaları nedeniyle bu genelge kapsamında değerlendirilmeyeceğine dikkat çekti.

Genelgede şu ifadelere yer verildi:

Milletvekilleri saha çalışması yürütmek üzere görevlendirilecek

“Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerine dair saha çalışmalarımızı vakit kaybetmeden yeniden başlatıyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz.

Bu kapsamda Tüm belediye başkanlarımız saha çalışmalarını sadece kendi illerinde yürüteceklerdir. Tek milletvekilimiz olan illerdeki 28. Dönem milletvekillerimiz hariç 26, 27 ve 28. Dönem milletvekillerimiz TBMM grup başkanlığımız tarafından kendi illerinin dışındaki illerde saha çalışması yürütmek üzere görevlendirilecektir.

‘Halkın iradesinin sandığa güvenli bir biçimde yansıması büyük önem taşımakta’

İl başkanlarımız illerinde gerçekleşecek saha çalışmalarında eşgüdümü sağlayacak, il ve ilçe örgütlerimiz kadın gençlik kolları başkanı ve yönetimleri çalışmalara eksiksiz katılım sağlayacaktır.

Halkın iradesinin sandığa güvenli bir biçimde yansıması büyük önem taşımakta olup, bu bilinçle ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiniz inancıyla iyi çalışmalar diler, saygılarımızı sunarız.”

Kılıçdaroğlu’nın yeni danışmanı: Önceliğimiz sandığa gitmeyen oylar

Öte yandan Kemal Kılıçdaoroğlu’nun ‘Siyasi İşler ve Seçim Propagandası’ konusunda çalışmalar yürütmek üzere ‘Genel Başkan Başdanışmanı’ olarak atadığı Mehmet Ali Yüksel’i önceliklerinin sandığa gitmeyen oylar olduğunu açıkladı.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre, siyasi işler, seçim çalışmaları ve propagandayla ilgili eski bir ilçe başkanı olarak bu dönemde milletvekili adayı olarak çalışmalar yürüttüklerini belirten Yüksel, şöyle konuştu:

“Tam olarak çalışmalarınızı bir o zaman seçim kampanyasında ne yapılması gerekiyorsa onları yapacağız. Ama öncelikli öncelikli işimiz sandığa gitmeyen, oy kullanmayan tüm vatandaşlarımızı sandığa taşıyıp Türkiye demokrasisini eksiksiz bir şekilde işlemesini sağlamak.”

Bu konuya ilişkin çalışma yürüttüklerini belirten Yüksel, “Ama bunu kampanya yöneticilerimizin açıklaması daha doğrudur. Genel başkanımızın sahadaki gelişmelerle ilgili doğru bilgilendirmesini sağlayacağız.”

3 saatlik strateji toplantısı

Millet İttifakı’ndaki partilerin genel başkanları dün akşam CHP Genel Merkezi‘nde 28 Mayıs için kritik bir toplantı yaptı.

İkinci tur öncesi seçim kampanyasında ele alınarak stratejinin masaya yatırıldığı toplantıya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Seçimleri sonuçları değerlendirildiği öğrenildi.

Toplantı sonrası ittifak liderlerinden basına açıklama yapan olmadı.

Gazeteci Murat Sabuncu toplantının içeriğini yazdı

Gazeteci Murat Sabuncu, 6’lı masanın kritik toplantısına dair aldığı bilgileri T24 haber sitesinde paylaştı.

Sabuncu, yazısında toplantıda öne çıkan başlıkları şöyle sıraladı:

  • İttifak ortakları Sinan Oğan ile irtibata geçilmesi konusunda mutabık kaldı. Milliyetçi dilin artırılması da konuşuldu.
  • Kabineyi önceden açıklama konusu gündeme geldi. Meral Akşener buna karşı çıktı. Bu projeden vazgeçildi.
  • Bütün partilerin il başkanlarının birbiriyle koordineli çalışması kararı alındı, günlük olarak ortak raporlar hazırlanıp liderlere de sunulacak.
  • Sandık güvenliği için tüm partilerin katılımıyla yeni bir koordinasyon grubu kuruldu.
  • Ortak miting planlanmıyor. Kapı kapı çalışma öne çıkacak.
  • Kemal Kılıçdaroğlu partide seçim konusunda bazı değişiklikler yaptığını söyledi. Saha seçim koordinasyonu başkanı Erdoğan Toprak yerine Engin Özkoç ve Bülent Tezcan’ı göreve getirdiğini söyledi. CHP’den kaynaklar Toprak’ın zaten görevinin ilk turda sona erdiğini, başdanışmanlık görevinin sürdüğünü, makam odasında çalışmaya devam ettiğini not ediyor.
  • Kılıçdaroğlu’nun iletişimle ilgili bir konuyu konuşurken Tuncay Özkan’ı da görevden alacağını söylediği belirtildi.

İki ilde bir den çalışacak vekiller var

Öte yandan CHP’de mevcut ve eski vekillerin de memleketlerindeki seçim çalışmalarında aktif biçimde yer almasını isteyen talimatın ardından CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in sosyal medyada “Seçim çalışması yapmak üzere Kars ilimize görevlendirildim. 12 milyon seçmenin olduğu, sokak sokak bildiğim İstanbul’da çalışmaya devam edeceğim. Özellikle oy kaybettiğimiz veya yeterli oyu alamadığımız ilçelerimizde olacağım.” diye paylaşım yapması “görevlendirmeye karşı gelenler mi var” sorusuna yol açtı. Tekin, daha sonra durumu izah ederek, hem İstanbul’da hem Kars’ta seçim çalışması yürüteceğini yazdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.