Oy kullanamama riski olan 1.6 milyon depremzede için askıda bilet kampanyası

Kahramanmaraş depremlerinin ardından 1.6 milyon depremzede yaşadığı kenti terk etti ama seçmen kaydını taşımadı. Depremzedeler oy için terk ettikleri şehirlere dönmek zorunda ama bilet fiyatları çok yüksek. Bu sebeple depremzedeler için askıda bilet kampanyası başlatıldı.

Siyaset 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından 2 milyon kişi kentlerinden göç etmek zorunda kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kayıtlarına göre, deprem sonrası bölgeden göç eden 2 milyon seçmenin 338 bini seçmen kaydını bulunduğu ile taşıdı. 1 milyon 662 bin seçmen ise; kaydını taşındığı kentte aldırmadı.

Yasaya göre; seçmen kaydını taşımamış 1 milyon 662 bin depremzede seçim günü seçmen kaydının bulunduğu yere dönmezse oy kullanamayacak.

Depremzede çocuklara doktorlardan yardım eli: Çocuk İyilik MerkeziDepremzede çocuklara doktorlardan yardım eli: Çocuk İyilik Merkezi

Depremlerin ardından yaşadığı şehri terk etmek zorunda kalan depremzedelerin oy kullanabilmesi için ‘askıda bilet’ uygulaması başlatıldı.

Oy ve Ötesi, Türkiye Tanıtım Vakfı, Türkiye Gönüllüleri, Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve İhtiyaç Haritası’nın desteklediği kampanyanın sebepleri arasında yüksek bilet fiyatları da gösterildi.

Gönüllüler depremzedelerin rahat bir şekilde ulaşabilmesi için askıdabilet.com sitesi oluşturdu. Bu siteye tıklayarak bilet talep edilebiliyor.

Sitede ‘Bilet iste’ butonuna tıkladığında depremzedelerden bir form doldurmaları isteniyor. Platformda ayrıca bağış da yapılabiliyor.

CHP de depremzedeleri taşımak için çalışma başlattı

Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı, partisinin deprem bölgesinden göç etmek zorunda kalan ancak kaydını gittiği bölgelere aldırmayan seçmenleri kayıtlı oldukları illere taşıyacağını açıkladı.

Milliyet gazetesine konuşan Atıcı, 40 bin otobüs seferine ihtiyaç olduğunu belirtti ve depremzedelere seslenerek, “Hangi şehirde yaşıyorsanız, o şehrin CHP il başkanlığına başvurun. Son güne kalmamak kaydıyla taşıyabileceğimiz bütün seçmenleri taşıyacağız” dedi.

Depremzede aileden “sorumluluk” başvurusu: Depreme önlem almayan Cumhurbaşkanı da sorumluDepremzede aileden “sorumluluk” başvurusu: Depreme önlem almayan Cumhurbaşkanı da sorumlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.