CHP’nin yeni tüzüğü kabul edildi, şimdi sıra yeni parti programında

CHP'nin tüzük kurultayı dün başladı. İlk günün sonunda tüzükte yapılmak istenen bütün değişiklikler oy çokluğuyla kabul edildi ve tüzük değişti. CHP şimdi iki gün boyunca parti programında yapacağı değişiklikleri tartışacak.

Siyaset 6 Eylül 2024

Son seçimden galibiyetle ayrılan CHP’nin gündemi Tüzük Kurultayı’ydı ve süreç Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümünde yani 4 Eylül’de başladı. Dün de Ankara’da ATO Congresium’da kurultayın resmi açılışı yapıldı ve 20. Olağanüstü Kurultay başladı. Kurultayda CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan yeni tüzük oy çokluğuyla kabul edildi. CHP şimdi iki gün boyunca parti programında yapılacak değişiklikleri tartışacak.

Dün başlayan ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı tüzük kurultayının açılış konuşmasını CHP lideri Özgür Özel yaptı. Konuşmasında seçim başarısına atıf yapan Özel şunları anlattı:

“Bundan tam bir yıl önceydi; 6 siyasi parti ittifak halinde girdiğimiz seçimlerde çok istediğimiz, çok çalıştığımız, çok hak ettiğimiz bir seçimi maalesef kaybettik. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra toplumda siyasetten uzaklaşmaya ve büyük bir umutsuzluk dalgasına dönüşen bir ruh hali vardı. Gençlerin gözündeki fer sönmüştü. Büyüklerimizin omuzları düşmüştü. Yaşlılarımız Türkiye’de iktidar göremeyecek miyiz derken, gençler biz bu ülkede hayal kuramayacak mıyız, artık bu ülkede yaşayamayacak mıyız diye bizden hesap soruyordu.

Oturduk, konuştuk, tartıştık. Hep birlikte bir yol açmak, yeni bir yol almak için yola çıktık. Artık hiçbir şey olmamış gibi davranamazdık ve davranmadık. Ve şunu söyledik; CHP değişecek, Türkiye değişecek. Partiyi yüzüncü yılında, ilk seçimlerinde Türkiye’nin bütün demokratları sahiplenmişken, muhafazakarlarla, Kürtlerle, milliyetçilerle sosyal demokratları kucak kucağa bu büyük zafere gidiyorken, kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar adaylaştıkları yerde kalsınlar. Bu dönem o hatalar yapılmayacak, bir daha onlar bu partide görev almayacaklardır, bunu açıkça ifade ediyorum. Ayrıca bu büyük başarıda İmamoğlu, Yavaş, belediye başkanlarımız… Tüzük kişilerin değil örgütümüzün. Kılıçdaroğlu’nun taahhütleri tüzüğe konuldu. Bu tüzük bana güven oyu değildir, geçmesi beni güçlendirmez, geçmemesi beni zayıflatmaz. Kadın ve gençlik kotasını sizlere emanet ediyorum.”

‘Onların suni gündemlerinin peşine takılmadık’

İktidarın CHP ile tartışma, kavga etme, gerilme ve kutuplaşma siyasetini bir taktik ve strateji olarak sürdürdüğünü ve artırarak devam ettirmek istediğini gördüklerini belirten Özel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunlara karşı kulak asmadık. Dedik ki, ‘Sizinle kavga etmeyeceğiz. Bir kavga edeceksek, emekli, emekçi, çiftçiler, esnaflar, öğrenciler, gençler, yoksullar için edeceğiz. Ama sizin suni gündeminizin peşine takılmayacak, bu seçimi yerel seçim olmaktan çıkarmayacak, birbirinden kıymetli belediye başkan adaylarımızın kendilerini ifade etmelerini, daha önce yaptıkları muhteşem işlerin gölgelenmesine izin vermeyecek, yerelde bir kutuplaşma yaratarak, belediye başkan adaylarımızın sizinkilerle kantara çıkmasından duyduğunuz endişeyi görmezden gelmeyeceğiz.’ dedik. Böyle yaptık ve asla ve asla onların suni gündeminin peşine takılmadık.”

Canınız sağ olsun dedik…

“Öyle şeyler duyduk ki, orada verilecek cevap, Türkiye İttifakı’nın temellerini bombalamaya yönelikti. Görmedik, duymadık, çok sıkıştığımızda cevap verdik, ‘Canınız sağ olsun’ dedik. İttifakı reddeden parti olmadık, ittifak arayışlarıyla ilgili üzerimize ne düşüyorsa yaptık” diyen Özel sırf ittifak yapmak için olmayacak tavizler vermediklerini, olmayacak tekliflere ‘evet’ demediklerini söyledi.

İttifakın partilerle değil, milletin kendisiyle yapılması gerektiğini gördüklerini aktaran Özel, bu zorlamadan sonuç alınmayacağını alınsa da sonunda bir felaket yaratma noktasına savrulacağını gördüklerini kaydeden Özel, yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde, kadınların, gençlerin ve bilimin gücüne inandıklarını ifade etti ve hiçbir ön seçim talebini geri çevirmediklerini, 199 noktada ön seçim yaptıklarını anlattı.

Kurultay basına kapalıydı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açış konuşmasının ardından basına kapanan kurultayda genel merkez tarafından hazırlanan tüzük değişikliği önerisinin maddeleri görüşülmeye başlandı. Ve maddeler birer birer kabul edildi.

Dün akşam saat 20:30 civarında, ön seçim yöntemlerini tanımlayan 52’nci maddenin görüşmelerine başlandı. Bu madde üzerindeki görüşmeler yaklaşık iki saat sürdü.

ANKA’nın parti kurmaylarından aldığı bilgiye göre madde binin üzerinde kabul oyu aldı. ‘Yüzde 30’ civarında ise ret oyu verildi. 52’nci maddenin geçmesinin ardından kalan dokuz maddenin tamamı yaklaşık yarım saat içinde kabul edildi.

‘Türkiye yarın bambaşka bir CHP’ye uyanacak’

CHP lideri Özel dün gece oylamalar tamamlandıktan sonra bir konuşma daha yaptı. Özel CHP açısından tarihi bir günü geride bıraktıklarını belirtip önümüzdeki iki gün boyunca sürecek program çalışmasının da çok önemli olduğunu söyledi.

Tüzük kurultayı sonrasında ortaya çıkan tablonun kazananı veya kaybedeni olmadığını belirten Özel, kazananın CHP olduğunu söyledi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.