Özgür Özel: Geçim olmazsa yakında seçim olur

CHP Genel Başkanı Özgür Özel erken seçim beklentisini yineledi. Asgari ücrete zam konusunda ısrarcı olduklarını belirten ana muhalefet lideri "Geçim olmazsa yakında seçim olur" dedi.

Siyaset 7 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi konumuna yükselmesi, akabinde iktidarla başlayan ‘normalleşme’ süreci derken uzunca bir süre beklenenin aksine erken seçim çağrısı yapmayan CHP lideri Özgür Özel tutum değiştirdi.

İlk olarak geçen günlerde verdiği demeçte bir buçuk sene sonra cumhurbaşkanlığı ve parlamento için sandık kurulabileceği tahminini dile getiren Özel bugün de asgari ücret zammı konusunda ısrarcı olduklarını belirterek “Ya asgari ücrete zammı verecekler ya da biz söke söke alacağız. Zamları yaparsanız sorunlar bitmez ama hiç olmazsa birazcık geçim olur. Geçim olmazsa hiç merak etmeyin yakında seçim olur” dedi.

Hatırlayalım; ana muhalefetin Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyaması kendileri için de beklenmedik bir durumda. 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi CHP kurmayları mevcut belediyelerin büyük bölümünü koruyacaklarını, ek olarak Balıkesir, Manisa, Bursa gibi kentleri kazanacaklarını düşünüyorlardı ama sandıktan ilk sırada çıkmak ‘seçim senaryoları’ içinde bile konuşulmuyordu.

Haliyle akla hemen erken seçim ihtimali geldi. Muhalefetin seçimden sonra erken seçim istemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ise ‘Ben daha yeni seçildim, bu yerel seçim sadece, benim 4 yıl daha sürem var’ demesi ve bu konuda polemiklerin uzaması, Türk siyasetinin ‘mevsim normali’ydi ama bu olmadı. Çünkü CHP Genel Başkanı, ‘Ben erken seçim çağrısı yapmayacağım’ dedi.

‘Yumuşama’ böyle başlamıştı

Özgür Özel’in bu tutumu siyasette adına ‘yumuşama’ veya ‘normalleşme’ adı verilen süreci beraberinde getirdi. Tayyip Erdoğan ile Özgür Özel iki kez uzun görüşmeler yaptı, CHP kurmayları hükümetin çok sayıda bakanına gidip bilgi aldı.

Mevcut anayasaya göre erken seçime iki yolla gidilebiliyor:

1. Meclis’te beşte üç çoğunluk erken seçim kararı alabiliyor; o zaman milletvekili seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi yeniden yapılıyor, bu yapılırken mevcut Cumhurbaşkanı’nın son dönemi bile olsa bir kez daha seçime katılması mümkün oluyor;

2. Erken seçime tek başına Cumhurbaşkanı karar verebiliyor, bu durumda hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem parlamento seçimi yenileniyor ama seçim kararı alan Cumhurbaşkanı eğer son dönemindeyse bu yenilenen seçimde aday olamıyor.

Cumhurbaşkanlığı görevine son kez 28 Mayıs 2023’teki seçimde seçilen Tayyip Erdoğan bu makamda ikinci ve son döneminde. Üzerinden henüz sadece 1 yıl geçmiş seçimi yenilemesi, kendisini siyasetten emekliye ayırması anlamına gelecek; çünkü seçimi kendisi yenilerse bir daha aday olamayacak.

Meclis’te ise beşte üçlük bir çoğunluk bulmak bugün için mümkün gözükmüyor ama ileriki dönemde Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olmak istemesi halinde Cumhur İttifakı çoğunluğunun beşte üçü tamamlamak için bugün muhalefette yer alan milletvekillerine ihtiyacı olacak.

Çok eleştirildi

Özgür Özel’in yerel seçimin ardından ‘Derhal erken seçim’ istememesi CHP çevresinde ve bu partiyi destekleyen gazeteciler arasında da eleştirildi. Özel’i bu sebeple en çok eleştiren isimlerden biri olan gazeteci Yılmaz Özdil halen süren bir kampanya başlatmış durumda. CHP liderinin tepkisi ise şöyleydi:

“Kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyaset ortamında kendisine yer olmadığını düşünenler var. Mesela bir adam Youtube videosu çekiyor, ağır hakaretler ediyor. Bana hırsı ne? Geçmişte ‘Bidon Kafa’ diye köşe yazısı yazmış arkadaş, seçimin ertesi günü. Bir yerde sular kesilmiş, ‘Hadi bakalım bidon kafalılar, bu iktidarı siz seçtiniz şimdi gidin su sırasına girin’ diyor. Ben vaktiyle bunu eleştirmiştim, onun da hırsı bundan. İyi ki de onunla aramda böyle bir açı var.”

Özel bugün Edirne İl Başkanlığı’nı ziyaretinde konuştu. Açıklamalarından öne çıkanlar şöyleydi:

‘Hiç ellemeseler emeklimiz 26 bin TL alacaktı’

“Bundan sonra esnafımıza da sahip çıkacağız, emeklimize de emekçimize de. Tabii iktidar olunca bambaşka şeyler olacak. Mesela emekli maaşı bu AK Parti geldiğinde bir buçuk asgari ücretti. Hiç ellemese, dokunmasa, karışmasa bize emeklimiz 26 bin TL alacaktı.

Sistemi değiştirdi, şimdi 10 bin TL alıyor. Geldiğimizde önce bir asgari ücret, sonra bir buçuk asgari ücret yapacağız. Bu desteklemelerin her bir tanesini kanun nasıl yazıyorsa öyle vereceğiz.

Yüzde biri milli gelirin destekleri olacak; bunlar binde ikisini veriyor. Yani çiftçiye beş vereceğine bir veriyor. Çiftçinin de yüzü gülecek, emeklinin de gülecek, asgari ücretlinin de gülecek ama bunun olması için önce iktidar olmamız lazım. Onun için belediye başkanlarımıza sahip çıkacağız. Sonra partimize sahip çıkacağız. Sonra kapıları ardına kadar açacağız. Adam baba evinden AK Parti’ye gitmiş, perişan olmuş. Gelecek buraya, ona ‘Baş tacısın’ diyeceğiz. MHP’li gitmiş başka bir tarafa, görmüş bunların halini, geri gelmiş. Herkese kucak açacağız. Nasıl seçimi kazandığımız akşam dedik ki, ‘Kimse öteki değildir, kimse kaybetmedi, bu seçimin kaybedeni yok’.

‘İnsanların CHP’li belediyelere oy vermesi boşuna değil’

Edirne’deki herkes bilsin ki bu parti birinci parti olunca da kimseyi itmez, kimseyi kakmaz, bundan sonra herkese sahip çıkar. Göreceksiniz, o günleri hep birlikte yaşayacağız. İnsanların yüzde 65 nüfusunun CHP’li belediyelere oy vermesi boşuna değil.

Ekonominin yüzde 80’ini bize teslim etmeleri boşuna değil. Hem yıldırlar hem yeni değişim sürecine, genç adaylara, kadın adaylara, tecrübeyle gençliğin birleşmesine, iktidar umudumuza, heyecanımıza ortak oldular.

‘Her şey çok güzel olacak’

Bu duyguyu mutlaka koruyacağız. Yukarıya doğru gidiş başladı. Hep ileriye gideceğiz. Onun için ufak tefek meselelere takılmayacağız. Kusur varsa örteceğiz. Tartışmaları bitireceğiz. Bundan sonra her şey çok güzel olacak, yoluna girecek.

Geçen hafta bir emek mitingi yaptık. Orada dört şey söyledik. Bir, kredi kartlarının faizlerini silin; esnafa, köylüye, bireysel sıkıntı çekenlere. Ana parasını bölün. Bundan yüzde 30 vergiyi kaldırın, milleti rahatlatın.

İki, taban ücretleri. Mesela buğdayda 15 lira olması lazım, maliyetini verdiler. Taban fiyatlarını artırın, ayçiçeğine iyi bir fiyat verin. Üzüme, fındığa, çaya, narenciyeye sahip çıkın. Üçüncüsü, emekli maaşı 10 bin lira olmaz.

Bunu bir asgari ücret düzeyine getirin, sonuncusu da asgari ücrete enflasyon uyarlamasını yapın. Bu gün 17 bin lira olan asgari ücret, verildiği günkü 13 bin liraya denk geliyor. Yıl sonuna doğru 9 bin liraya düşecek.

‘Geçim olmazsa seçim olur’

Bu olmaz dedik ve itiraz ettik. Buradan tekrar ediyoruz. Ya asgari ücrete zammı verecekler ya da biz söke söke alacağız. Zamları yaparsanız sorunlar bitmez ama hiç olmazsa birazcık geçim olur ama geçim olmazsa hiç merak etmeyin yakında seçim olur.”

Kırkpınar Ağası belli oldu, kemeri Özgür Özel taktı

Öte yandan Edirne’de 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin gerçekleştirildiği Sarayiçi Er Meydanı’nda geleneksel ağalık koç ihalesi yapıldı. Başpehlivanlık final güreşlerini izlemek üzere Sarayiçi’ne gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da ağalık ihalesini izledi.

İhale 34 milyon 571 bin 852 lirayla Ufuk Özünlü’nün oldu.

Kemeriniyse CHP lideri Özgür Özel taktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.